Alla inlägg under oktober 2014

Av Malin de Besche - 13 oktober 2014 23:08

Kanske är det för att jag spelade match igår, kanske har det med utebliven sjukgymnastik som gjorde det. Eller bara att det var länge sedan jag fick behandling. Oavsett vad så har rygg och ben bråkat lite med mig idag, men tack och lov inte så pass att jag känner något stort steg bakåt.


Jag var så trött i morse när jag vaknade. Skönt att jag kunde gå upp lite senare så att jag kunde få lite mer sömn efter den långa dagen igår. Jobba hemma i all ära, men det gjorde att jag helt glömde bort att göra min sjukgymnastik. Idag kanske det var viktigare än någonsin eftersom att jag spelade match och sedan satt länge i bilen.


Hela dagen gick. Jag gjorde ett litet avbrott för att uträtta lite ärenden men i övrigt satt jag vid min dator hela dagen i kanske inte den bästa av arbetsställningar.

Middagen idag gjorde jag något som verkligen sköter sig själv helt och hållet. Kyckling i lergryta.

 

Man skär bara ner lite grönsaker som man lägger i botten av grytan, har ner lite upplöst buljong och sedan lägger man ner en hel kyckling som man kryddat ovanpå innan man lägger på locket. Sedan sätter man detta i ugnen på 225 grader i 80 minuter. Sen är det klart.


Dottern fick koka riset till maten medan jag bytte om för basketträningen. Vi övade en hel del på spelförståelse och att läsa av spelet. I slutet av träningen trampade en tjej snett och fick en liten stukning. Tack och lov hade jag en liten linda i min väska. Elasticiteten har försvunnit en del, men det är bättre än inget. För att det skulle bli så liten svullnad som möjligt så följde jag några enkla steg.

1. Linda så snabbt som möjligt och hårt, nästan för hårt (Jag gjorde ovanpå strumpan bara för att det skulle gå fort)

2. Upp med foten i högläge. Så högt som möjligt. Det viktigaste är att skadan är högre än hjärtat.

3. Efter 10-15 minuter lättar man på förbandet och lindar så att det bara blir ett skönt stöd


Jag skrev sedan ner åt henne att hon skulle ta av lindan under natten, ha foten i högläge och bara ha lindat under dagen som stöd. Lindan gör bara verkan på dagen då det är stöd. På natten måste man låta blodet flöda i foten.

Foten var inte jättesvullen, så jag hoppas på snabb återhämtning.


När jag sett till att hon hade hjälp hem så sprang jag in i min egna träning. Började med lite egen uppvärmning eftersom att de redan satt igång, innan jag hoppade in och körde med de övriga.

Jag kände av rumpan en del men inte så farligt. Däremot kände jag mig stel och det tog liksom stopp i vissa rörelser. Kanske inget synbart så, men jag kunde inte följa ut rörelsen hela vägen ut. Inte utan att verkligen tänka på det i varje fall. Så skott och vissa finter funkade sådär. Men jag tog mig igenom träningen rätt bra trots en hel del springa idag.


På vägen hem insåg jag att jag inte hade gjort mina övningar. Så när jag kommit hem körde jag en vända med dom. Efter körde jag lite med min foamroller. Det är inte mycket eller tugga rörelser som jag gör, men det gör skillnad. Jag kände mig mycket bättre i kroppen efter övningarna och rollern.

På samma sätt som man kan tycka att de här stegen när man stukar foten inte är så stora grejer så gör det stor skillnad på hur stor svullnad och därmed stukning man får.


#Rehab #Sjukgymnastik #Basket #Träning #Stukadfot #Stukadfot3steg #Förstahjälpen

ANNONS
Av Malin de Besche - 12 oktober 2014 23:28

Idag hade vi match i Linköping. En resa där jag planerat hur jag skulle ta mig dit och hem och tiderna var satta för att det skulle gå så smidigt som möjligt. Det blev inte riktigt den planen för bilen vi åkte med satte en annan plan i verket och den rimmade inte helt med min.


Resan dit gick jättebra. Jag ställde bilen på parkeringen och så hoppade vi alla in i en större bil för samåkning. Resan gick smidigt och vi började ladda för match och för att möta Linköping.

Det var en bra match, men bra lagspel, okej tempo och försvar. Men tyvärr alldeles för mycket misstag. Passar som inte kom fram och den hel del mindre bra skott som gav flera kontringar. Men som sagt over all bra.

Matchen slutade i förlust men jag var glad över att mitt ben höll för så pass mycket löpning som det gjorde, trots att jag suttit i en bil i 2 timmar. Tyvärr ville sig inte mina avslut funka lika bra och jag kände mig bitvis lite förvirrad.

Men att min kropp höll var en seger i sig så jag var ganska nöjd ändå när jag klev in i duschen.


När vi skulle åka hem blev resan bra mycket längre än dit resan. Vi hann inte långt innan bilen vi åkte med bara dog. Den slutade att svara på gasen. Efter några försök att få bilen att fungera igen så fick vi ge upp och börja fundera på hur vi skulle ta oss hem.

Bärgeren ringdes och googlande efter hyrbilen. Skrev om mitt lilla öde på Facebook och blev glatt överraskad över hur många vänner jag har som kunde tänka sig att åka hela vägen till till Linköping för att hämta mig.

Jag visste att jag hade många bra vänner, men det är inte så ofta man får det här beviset.

Nu så behövde chauffören en hyrbil då hans skulle köras till verkstan och det skulle ju ta åtminstånde 2 timmar för mina vänner att ta sig hit. Så det blev bärgare och hyrbil istället. Men skönt att veta att jag har mina vänner i ryggen.


Den här resan blev ju såklart bra mycket längre än planerat. Och det ledde dessutom till en parkeringsbot på bilen som jag hade parkerad vid baskethallen på hemmaplan.


Nu är det bara att sova bort resten av dygnet vakna med nya krafter imorgon. Tyvärr blev min naprapattid inställd också så det blir lite omplanering av morgondagen med. Men förhoppningsvis kommer det kännas helt ok imorgon i varje fall.

ANNONS
Av Malin de Besche - 11 oktober 2014 23:30

Mina tjejer är inte bortskämda med segrar men har de senaste matcherna märkt att de står sig bra i den här serien. Men den första matchen gick det inte riktigt som vi tänkt det. Psyket spelar stor roll och det märktes båda de fösta matcherna.


Vi hade en ganska sen match idag så vi hade massa tid att göra en massa annat innan. För sena matcher brukar innebära rätt sega tjejer, men idag verkade de på topp i varje fall.

Förra matchen passade de bort matchen, i ren stress och panik. De var rädda att hålla i bollen för länge. En match som de mycket väl hade kunnat vinna förlorade de pga att de blev för stressade. De var på väg att köra en repris.

Psyket höll på att ge dom ännu en förlust trots att de tagit ledningen från början. Men så fort motståndarna knappade in så tappade de allt.

Men de kom tillbaka och tog tillbaka segern. De hade börjat tänka på de små detaljerna och inse vikten av att inte bara stressa iväg bollen, att ha lite is i magen. Det hjälpte och när de kände att de faktiskt hade spelat bra och jag påtalade det kom glädjen. Och med glädjen kom ett mycket bättre basketspel. De vann slutligen matchen med 66-58 En välbehövlig seger som boostade dom med lite nytt självförtroende.

 

Den här segern kommer att lyfta dom inför kommande matcher och locka fram ett ännu bättre basketspel. Det psykologiska spelar så stor roll för hur de kommer att spela framöver.


#Basket #Basketmatch #Match #MittI #Mentalstyrka #GymtSpelat

Av Malin de Besche - 11 oktober 2014 14:13

Igår på  träningen kände jag mig lite illamående men det gick ändå bra att springa och spela. Idag har jag bestämt mig för att ta det lungt eftersom att det är match imorgon. En härlig höstdag med strålande sol att bara njuta på innan jag ska iväg och coacha.


Att det är så soligt och varmt en oktoberdag är helt fantastiskt. Gjorde lyxig juice till mig och mina barn i morse som en grym start på dagen.

 

1 mango

1 ananas

1 apelsin

3 små äpplen

lite vatten.


Sedan åkte jag och dottern och köpte en säng till henne. Vi käkade lunch och sen satte vi oss på altanen och fikade. 

Dags för uppladdning innna tjejernas match. (Brukar nästan vara lika svettigt för mig som för dom)

 

Av Malin de Besche - 8 oktober 2014 23:14

Även om varken ryggen eller muskelfästena i rumpan är bra ännu så är det väldigt glädjande när det i varje fall tar några steg framåt i rätt riktning. Det är då man får lusten att kämpa vidare och börjar röja undan tvivlen på att någonsin bli bra.

När jag klev in på tjejernas träning och körde igång dom var det tillfällen då jag fysiskt visa övningarna. När de körde daily dozen (12 olika typer av layups) så kändes det bra. Inga hugg i bumpan eller baksida lår som jag brukar känna av i olika grad när jag ouppvärmd ska visa, men även efter uppvärmning. Det kändes bra.

Även när jag hoppade, slajdade eller olyckligt sprang ihop med min dotter.


Kanske är det för att jag fick chansen till total avslappning idag. Då kanske spända muskler slappnade av och släppte lite spärrar. Som sagt, det är inte bra, men långt bättre.

Kanske beror det på dagar med mina rehabhövningar. Jag såg till att hinna med mina rehabövningar direkt på morgonen idag så att jag hade det gjort. Nu är det målmedvetet som gäller. Jag får inte missa en enda dag. Fuskar jag med detta har jag inget att klaga på.


Äntligen var det roligt på riktigt på min egna basketträning efter. Jag kunde springa med och inte hamna långt efter, jag kunde gå in i närkamper utan att det gjorde ont. Finterna kändes inte som knivhugg in i rumpan och kroppen ville lyda på ett helt annat sätt.


Hoppet om en frisk kropp har alltid funnits där, men idag känns det inte lika avlägset, idag tog jag ett tydligt steg framåt. Jag kommer att bli bra och idag insåg jag att det inte är så långt bort som jag kände igår.

 

Av Malin de Besche - 7 oktober 2014 22:22

Man skulle kunna tro att jag menar att jag tar det lungt idag och att jag legat på sofflocket hela dagen. Men med ryggläge tänkte jag berätta om läget med min rygg. Hur den mår helt enkelt och hur det känns.


Idag har jag varit på utbildning hela dagen. Det är inte världens bästa stolar men jag fösökte att få tillfälle att röra mig så mycket som möjligt. Det har inte blivit någon träning idag mer än lite av övningarna jag fått.

Idag känner jag mig stelar igen. Det står still just nu och det är sååååååå frustrerande.

Jag vill bli bra nu, eller i varje fall känna en tydlig förbättring varje vecka, varje dag.


Frågan är om detta bara är en tillfällig "fall back" på grund av dagens utbildning och dess stolar eller kanske på grund av gårdagens träning. Hoppas att det inte är så att jag helt enkelt står still i mitt "tillfrisknande".

Det känns som att låsningen alternativt buktningen är tillbaka.

Jag är stel på höger sida av ryggen och det smärtar att trycka in muskeln där.

Muskelfästena i rumpan ömmar

Det känns alldeles för mycket bara att att gå väldigt fort eller småspringa i rumpan och sidan av benet.


Där har ni mitt ryggläge. Jag ska nu göra resten av övningarna nu innan jag går och lägger mig. Hoppas att det leder till ett steg i rätt riktning.


#Rehab #Ryggövningar #ryggproblem #Låsningariryggen #Diskbuktning

Av Malin de Besche - 6 oktober 2014 22:29

Snart har jag ett helt träningspass med alla övningar som jag fått från sjukgymnaster och naprapat. Idag var jag hos sjukymnasten och fyllde på övningsbanken. Behandlingarna ska få bort värken och övningarna ksa stärka för att undvika framtida smärta.


Tydligen är det så att jag är stark i musklerna som används vid rörelse men inte tillräckligt stark i stabilitetsmusklerna. Det är därför jag får en massa övningar som ska stärka bålen, stärka stabiliteten i höft och bäcken.

Hon kände inte alls på mina kotor idag, så jag antar att hon inte ser det som något problem längre. Utan jag fick nålar ganska omgående och så gick vi igenom några nya övningar.

 

På lunchen gick jag ner i gymmet och körde igenom alla övningar jag fått. Det är inte långt kvar till jag har fyllt ett träningspass på 30 minuter. De flesta av övningarna är så små att det känns löjligt att kalla det träning. Men de tar. Gör man de bara på rätt sätt, har den hållning man ska och jobbar med rätt muskler utan att blanda in hjälpmuskler så är de faktiskt ganska jobbiga.


Lite stressigt hem idag, då det skulle vara föräldramöte på basketen OCH styrelsemöte INNAN min basketträning. Jag missade ganska mycket och de höll på med en övning som inte gick att bara hoppa in i. Därför såg jag till att värma upp ordentligt och köra järnet innan jag kunde hoppa in. Så jag fick mig en ett bra träningspass i varje fall öven om det inte var mer än 40 minuter.


När jag kom hem kollade jag mailen. Och där var det. Mailet vi väntat på. En kallelse till nästa Regionsläger. Min dotter hade gått vidare. :D

 

Jag är i varje fall en mycket stolt mamma! :)


#Sjukgymnast #Rehab #Bålstabilitet #Höftstabilitet #Regionsläger #Uttagning

Av Malin de Besche - 5 oktober 2014 09:57

I fredags var jag stel efter naprapatbehandlingen och det kändes av på träningen. Men efter träningen kändes det något bättre. Igår var det dags att prova på min första match seda skadan och för den här säsongen.


Jag hade bestämt mig för att spela igår, så när jag vaknade upp och kände mig stel igen var det en stor besvikelse. Men jag hade bestämt mig och jag gjorde helt enkelt det bästa av situationen. Jag gjorde mina övningar jag fått och laddade med en näringsrik frukost.

 

Juicen är gjord i min råsaftcentrifug på rödbetor, morötter och äpplen.


Under uppvärmningen kände jag hur jag blev allt mjukare och det blev lättare och lättare att röra sig. Det var skönt att kunna springa. Jag är inte redo för någon löparrunda men jag är på god väg. Konstant öm i benet, men nu känner jag att det kommer att gå över.

Matchen den vann vi. :)


#Basketmatch #Rehab #Ryggproblem #muskelvärk #Rödbetsjuice #Råsaftcentrifug

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se