Alla inlägg under oktober 2014

Av Malin de Besche - 23 oktober 2014 22:35

Jag känner mig lite ur form. Det har varit länge nu som jag inte kunnat köra på för fullt. Det har varit stötvis och kortare perioder som jag kunnat träna. Det går ruskigt fort för formen att dala, både vad gäller kodition, styrka och psyke.


Även om jag kör basketträningar så får jag aldrig köra helt slut på mig så jag har egentligen inte bevisat att min kondtion blivit sämre. Men jag vet också att jag inte fått utman mig och att konditonen är en färskvara. Jag har inte kört på med den styrketräning som jag önskat heller. All min träning går lite på sparlåga som kanske upprätthåller lite, men inte tillräckligt och framför allt inte utvecklande. Återigen så känns det som att jag har fallit tillbaka lite grann. Det gör ont så fort jag rör mig vardagligt. Det gör inte ont när jag springer över basketplan, men när jag springer till bussen ilar det som sjutton. Ok jag är uppvärmd på planen, men jag kan inte springa e runda.

Det här har även börjat sätta sig på psyket. Lusten att träna är ganska låg, men basketen få mig att hålla igång. Jag är helt enkelt ur form både fysiskt och psykiskt.

 

Har blivit utmanad länge nu....

ANNONS
Av Malin de Besche - 22 oktober 2014 23:00

 

ANNONS
Av Malin de Besche - 20 oktober 2014 22:43

Idag blev det lite stressigt när vi skulle till träningen, vilket gjorde att stressen hängde kvar till min egna träning. Och är man stressad så gör man inte alltid så smarta saker. Man har lite otur när man tänker helt enkelt, eller inte tänker snarare.


Några minuter sen till tjejernas träning så fick jag korta av lite grann på övningarna, men lyckades ändå hinna med alla moment som jag planerat. Lite tajt med tiden när de skulle köra Beat-the-pro. Jag hamnade i något forserande mode och ville hinna klart så jag kunde hoppa in i min egna träning i tid. Problemet är att mina tjejers träning och damträningen delar hall i en kvart så jag får alltid först missa en kvart och sedan ytterligare 5 minuter för att värma upp. Men idag glömde jag totalt bort att värma upp och jag är rädd att jag får betala för det nu.


Det var väl tur att man rör sig lite grann som tränare så att man värmer lite grann men långt ifrån tillräckligt. Hjärnan tog visst en liten paus idag då den fått gå på högvarv då jag skulle speeda på mina tjejers träning. Så jag sprang in direkt in i min träning utan att värma upp ordentligt, trots att min sjukgymnast sagt att det var viktigt att jag gjorde just det infär basketträningen.

Den övning jag hoppade in i bygde på explosivitet och reaktionsförmåga. Vi hade ett led med bollar och ett led intill utan bollar. Bollinnehavaren staratar övningen genom att dribbla mot korg, då ska den första från ledet utan bollar springa ikapp och stoppa spelaren med boll. Jag kände redan vid första försöket att det inte var så smart. Men jag ignorerade det och tänkte att jag snart är uppvärmd i varje fall och jag hade ingen lust att hoppa av för att börja värma. Så jag körde på. Det gjorde att jag inte aldrig under träningen kände mig uppvärmd.

Och nu såhär efteråt tänker jag att jag inte var så himla smart. Att fuska straffar sig och det kommer alltid fram på ett eller annat sätt. Här fuskar jag ju bara mot min egna kropp. Inte så smart alltså, och det är väl det jag kommer att få betala för nu.


Men eftersom att jag inte var så smart nu så hoppas jag på turen, turen att jag inte har förstört/försvårat för min kropp.

Av Malin de Besche - 19 oktober 2014 21:48

Den här helgen har jag fyllt med Basket och trevligt umgänge. Full rulle från fredag kväll till söndag kväll och jag är helt slut, men väldigt nöjd med min helg. Och mycket glad åt att det känns något bättre i benet, ett steg i rätt riktning.


Jag jobbade över på fredagen vilket gjorde att jag inte hann med basketträningen. Men sen när jag väl kom hem gick jag och en kompis ut och käkade. Sen satt vi uppe till småtimmarna och snackade. Med väldigt lite sömn i kroppen mötte jag upp mina baskettjejer för att åka till Åkeshov och spela mot Alvik.

Det var en rolig match. Tjejerna lyckades med flera av de saker som vi tränat på under träningarna, och det var det som gjorde att vi höll kvar vid ledningen genom hela matchen. Trots en del misstag som gav motståndarna flera poäng.

Men som sagt, det blev deras andra seger för säsongen.

 

Till kvällen sen blev det en annan typ av match. Jag åkte och Bowlade med lite vänner. Vet inte riktigt vad det hela resulterade i då alla gjorde det bara för skojs skull. Normalt brukar inte tävlingsmänniskan i mig godta det. Men jag hade faktiskt så skoj att jag helt glömde av att kolla av resultatet. Bowling är inte riktigt min starka sida men jag kan faktiskt lyckas med en och annan strike. Men den här gången lyckades jag flera gånger med spärrar som inte alls hör till vanligheterna.

 

Det blev inte jättetidigt i säng den här kvällen heller. Så i morse när jag klev upp var jag ganska trött. Men det var städdag på gården som stod på schemat, så det var bara kavla upp ärmarna och köra. Med sömnbrist, frisk luft och hårt arbete var det svårt att hålla ögonen uppe. Men det var bara att ladda om. Det var dags för match.


Det är lite lustigt hur kroppen fungerar. Jag var redo att gå och lägga mig men bara för att jag bestämt mig för att genomföra en match så krävdes det bara lite uppvärmning så var jag pigg igen och redo att köra.

Det blev en ytterligare seger för vår klubb.

En bra och rolig match. Jag kom på efteråt att jag hade inte känt av rumpan eller benet alls under hela matchen och nu såhär i efterhand kan jag känna att mina ben har fått arbeta hårt idag. En underbar känsla. Det var så länge sen jag kände så eftersom att smärtan har satt stopp för mig tidigare har jag inte kunnat köra på så pass att jag fått trötthetskänslan efter i benen. Skön känsla som är en personlig seger utöver matchsegern.


Av Malin de Besche - 17 oktober 2014 16:55

Nu har jag sprungit så mycket hos sjukgymnasten att jag har kommit upp i frikort. Det här har tagit så frukstansvärt lång tid och jag längtar oerhört mycket efter att kunna springa utan någon som helst smärta och bara känna den där underbara känslan när man lyckats ta ut sig totalt.


I morse var det dags igen att åka till sjukgymnasten. Sedan jag fick så ont at jag tyckte att det var dags att söka för det så har jag fått massage, stötvågsbehandling, stretch, "kotknäckning" akupunktur och massor av sjukgymnastikövningar. Och visst har det blivit bättre. Vissa saker säger både sjukgymnasten och naprapaten att det har blivit bättre och till viss del har jag känt av att det blivit bättre.

Efter dagens besök konstaterade sjukgymnasten:

# Jag nu full rörlighet i ryggen igen. Jag är "bara" lite stel på höger sida

# Inflamation i musklerna i rumpan är borta

# Min ischiasnerv har kommit i kläm

# Muskelfäste i vadbenet är stel och inte lika #ruckbar" på höger sida som på vänster

   (Denna muskel sa hon att många läkare, sjukgymnaste, ortopeder mm glömmer bort)

 

Jag fick också reda på att man kan stretcha fram ischiasproblem. Det behöver inte komma av skador eller för hård träning. Det är därför viktigt att ha lätt böjt knä när man stretchar baksida lår.

Jag har hört förr att man ska ha lätt böjt knä, men aldrig någon bra förklaring. Jag har tänkt att jag är så rörlig att det inte rör mig. Men vem vet...


Jag fick också veta att om man har sprial och den åker upp för långt så kan det orsaka inflamationer och smärtor som liknar den här typen av smärtor och problem i ryggen. Så har man spiral ska man vara uppmärksam på det.

Kroppen är verkligen ett mysterium.


Jag har ju haft alla dessa problem med rygg och inflamtioner i rumpan, men de kan hänga ihop med ischiasproblemet. Men jag har ju behandlats för alla andra synbara problem. Nu när ryggproblemet är ur världen ska jag koncentrera mig på övningar som hjäper till att behandla mitt ischiasproblem.

Hoppas, hoppas verkligen att detta är det sista, så när jag är av med det problemet så är jag klar en gång för alla med den här skadeperioden.


Av Malin de Besche - 16 oktober 2014 22:20

Tidigare säsonger har mina tjejer fått 2 träningar i veckan och jag har fått lägga fysträning inbakat i träningen. Men den här säsongen har vi utökat med en träning vilket gör att jag har kunnat lägga in en träning i veckan med fokus på fys.


Jag hann inte göra middag innan träningen utan tryckte i mig en frukt och en riskaka bara för att stilla hungern lite innan jag åkte vidare till baskethallen.

Som grund har jag #Basketsmart i fysträningen för att det är bra träning och vettiga övnignar för att stärka musklerna så att de skyddar sina knän. Det blev lite av en variant eftersom att vi inte hade varsinn boll.

Så dagens pass såg ut så här:

2 och 2 springa och pressa axel mot axel

2 och 2 springa, räkna till 3 sedan hoppa upp och slå axlarna mot varann

2 och 2 slajda, räkna till 3, hoppa och klappa händerna mot varann.

Plankan 1 minut

Höftlyft med boll alternativt en vattenflasta mellan knäna

Squats med boll/vattenflaska över huvudet

Utfallssteg (boll/vattenflaska över huvudet)

Uppväckning sprint (Enbenshopp åt det håll jag säger. På signal springer de till andra sidan planen)

Uppväckning slide (som ovan fast slide istället för springa)


Därefter fick de köra "skeppsbrott" eller "Skepp-hav-o-land". På land och skepp kunde jag säga Mage, Rygg eller upphopp. Det var inte så många som var vakna nog att avstå från att slänga sig på mage eller rygg i havet. Bra lek som tränar flås, spänst, reaktionsförmåga och explosivitet.


Avslutningsvis körde vi lite spel och skott bara för att få lite med baskettouch på träningen och ett roligt avslut.


När jag kom hem fick jag äntligen fixa lite middag. Det är konstigt att man inte gör soppa oftare. Det går fort, det är enkelt och det är gott. Jag gjorde en soppa på lite rotfrukter, grädde och ädelsost. Serverat med knaperstekt bacon och en rågbrödbit till.

 

1 kålrot

3 morötter

1 palsternacka

3 stora potatisar

8dl vatten

1 msk lantbuljong (pulverform från René Voltair)

2 dl matlagningsgrädde

45g ädelost

salt och peppar

Torkad basilika

Jag kokade rotfrukterna i buljong, mixade med en stavmixer och sen lät jag puren koka ihop med ost och grädde innan jag hade i basilika och smakade av med salt och svartpeppar.


#Basketsmart #Fys #Knäövningar #Förebyggandeträning #Prehab #Slide #Recept #Soppa #Gomiddag

Av Malin de Besche - 15 oktober 2014 23:22

Vissa dagar blir mer stressiga än andra. Idag var en sådan där dag där jag pressade in maximalt på dygnet. Jag tror faktiskt inte att jag skulle ha kunna pressa in en enda liten grej till. Den här dagen var maxad och nu är jag värd en god natts sömn.


I morse var det svårt att komma upp. Hur mycket jag än ansträngde mig ville inte mina ögon öppna sig och jag lyckades stänga av larmet och somna om. Tack och lov var det någon som skickade ett meddelande till mig så att jag till slut vaknade till. Insåg att det fick bli snabbfixet och hoppa frukosten för att hinna till jobbet. Frukost köpte jag på Donken som ligger granne med oss. En frukostmacka och en jordgubbssmoothie.

 

Sedan såg jag till hinna med ett par arbetsuppgifter innan heldagsmötet idag. Fick skynda mig till tåget när det var dags för hemgång, för att jag hade bara minuter att spela på.

Jag hade matlådor i kylen och basketväskan stod i hallen, men inte helt färdigpackad. Så jag ringde dottern och bad henne packa färdigt min väska och packa ner maten.

När jag kom hem, så tog jag bara väskan, dottern och matlådorna och hoppade ut i bilen. Det var styrelsemöte idag, så jag var tvungen att åka tidigare än vanligt. Tack och lov hade vi mötet i en lokal i byggnaden till hallen.

Kom inspringande till mötet med andan i halsen och skickade dottern att värma maten. ( Vi har en micro i ett av utrymmena i hallen). Käkade under styrelsemötet och satte dottern på att leda uppvärmningen, vilket köpte mig 15 minuter. Jag stack lite tidigare från mötet, bytte om och körde tjejernas träning.

Vi koncentrerade oss på skott idag. Tjejen som stukade foten måste har fått en väldigt lindrig stukning, eller kanske snarare en vrickning, för idag 2 dagar senare sprang hon runt som ingenting.

När träningen var slut sprang jag in i min egna träning. Fortfarande lite ont när jag springer men det funkar. Vet inte om det är min kropp som anpassar sig till smärtan eller om det faktiskt blir lite bättre.

Hur som helst, träningen var slut kl 22. Duschade för att sedan möta upp en kompis som behövde ha min hjälp. Det tog inte många minuter, men placering av rumpan i soffan skedde först kl 23:15

Nu är det dags för lite skönhetssömn i hopp om att just imorgon kommer det vara jättelätt att kliva upp ur sängen.

Av Malin de Besche - 14 oktober 2014 20:55

Ibland får jag känslan av att en del människor har rädlsa till mat. Och då pratar vi om människor som inte har fått någon ätstörningsdiagnos utan friska människor som fastnat för olika dieter, nya tolkningar inom näringslära eller helt enkelt bara tidningsrubriker.


Visst stämmer mycket i de olika forskarrapporterna som publiceras i media och det finns också många sanningar i de olika dieterna. Men dieterna är en vinkling för att driva människor mer åt ett håll än vad jag tror är hälsosamt. De forskarrapporter som publiceras bör egentligen tolkas av en näringsfysiolog eller liknande som faktiskt kan och förstår innebörden av "upptäckten". När sedan media får tag i publiceringen så ska den ju såklart framhävas som en sensation för att sälja.


Något jag skulle vilja förmedla är att kolhydrater, fett och protein är energi. Och du ska se till att få i dig tillräckligt med energi så du klarar dagen men inte mer än vad du behöver. Medan du får i dig din energi så ska du också få i dig alla näringsämninen, vitaminer och mineraler.

Som vuxen kvinna ska man tex dagligen få i sig (rekomenderat):

Magnesium 280mg

Kalicium 800mg

Vitamin D 10μg

Riboflavin 1,2mg (lite mer från tonåren upp till 30)

Vitamin B6 1,2mg

Vitamin B12 2,0μg

Vitamin C 75mg


Fördelningen av energin rekomenderar livsmedelsverket ...

Energiintaget bör till ca hälften bestå av kolhydrater (45-60%). Intag av kostfibrer bör minst vara 25-35 g/dag eller cirka 3 g/MJ. Men det tillsatta sockret bör vara mindre än 10%.

Proteinet bör utgöra mellan 10-20%.

Fett har ett ganska stort spann, mellan 25-40% som fördelas på de olika fettsyrorna. Till största delen enkel- och fleromättade fettsyror och de mättade bör vara mindre än 10%. Transfettsyror bör minimeras.


Som man kan läsa här så ska man inte utesluta vare sig fett eller kolhydrater. Man ska dra ner på sockret och välja viss typ av fettsyror. Detta är vad vi rekomenderas för att vi ska må bra och fungera. Sedan kan behovet närma sig de högre eller lägre värdena, öka eller minska berorende på livsstil (men det är överkurs).

När man tex i media pratar om en sensationell rapport så handlar det om när man överskrider (oftast åt det hållet) det rekomenderade intaget.

Inget av ovannämnda är din fiende!


Det handlar om rätt mängd. Om du ska baka och följer ett recept så ändrar du ju inte proportionerna. Möjligen kanske du bakar fler limpor men behåller då proportionerna. Du skulle tex inte välja att ha mer mjölk än mjöl när du bakar bara för att du hört att det nyttigt med mjölk. Du skulle heller inte strunta i att ha jästen för att det inte fick plats i bunken när du ökade på övriga ingredienser.

Varför ska man då göra det när man lagar sin mat? Varför utesluta kolhydraterna och ersätta med fett bara för att man som hört att det är bra?


Själv tycker jag att det är toktråkigt att räkna kalorier, kolla vad varje livsmedel har för näringsinnehåll och räkna. Men jag är frisk och mår bra, så jag behöver inte räkna. Jag kan "gå på känn". Det är först den dag det visar sig att man har brist på något eller att balansen i kroppen är fel eller att min kropp inte svarar som normalt (tex har nedsatt näringsupptag) som man behöver en diet.

Så jag utgår från några tumregler.

Laga maten från grunden

Använd mycket grönsaker i roligare former än sallad. Tex göra en sås eller röra på bara grönsaker

Se till att blanda så mycket färg som möjligt, då har man störst chans att få i sig de olika näringsämnena

Inte ta mer ris eller pasta som är beräknat per portion

Laga järnrik mat (speciellt under menstration) då man ofta som kvinna har brist på just järn.


Pizza tex är inte av ondo i sig. Men du ska ju inte få i dig mer energi än den du behöver. Och när du ätit den mängd energi som du behöver av pizzan så har du:

1. inte ätit dig mätt och vill äta mer. Glaset (= energibehov) är fullt men om du häller i mer rinner det över.

2. inte fått i dig alla näringsämnen du behöver.


Utgå från näringen och inter ernergin när du ska äta. Tänk näringstätt. Maten är din vän med alla kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler. Inget att vara rädd för, bara fördela rätt. Min åsikt runt kost.


#Kost #Dieter #Vitaminer #Mineraler #Energi #Näringslära #Livsmedelsverket #LivsmedelesverketRekomendationer

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se