Alla inlägg under december 2012

Av Malin de Besche - 18 december 2012 22:51

De flesta vet att man inte ska träna om man man har feber och ont i halsen. Men hur det är med träning och krasslighet annars är det få som vet. Jag har fått en del mothugg när jag sagt att jag har "tränat bort" förkylningar. "Ta det lungt, det är inte värt det. Det blir bara värre" är en valigt förekommande kommentar.


Nu när jag är förkyld ligger fokus på att bli frisk. Jag kan inte bara lägga mig i sängen och "låta det ske". Jag vill "få det att ske". En sak som jag gör är att fokusera på kosten. Att jag ska få i mig en massa vitaminer och proteiner. Chilli, vitlök och ingefära ska vara bra. Så jag gjorde en räkwok till middag och lyckades få till alla dessa ingredienser.

 

Förutom de ingredienserna hade jag även i räkor såklart för proteinets skull, paprika, zucchini, grönkål och nudlar.


Många har sagt till mig att jag måste ta det lungt och inte hålla igång så mycket. Men jag vill verkligen inte bli försoffad och jag har nu läst lite uttalanden av docent Per Gärdsell, initiativtagare till folkhälsosatsningen Bunkefloprojektet och Dan Salomonsson, verksamhetsansvarig vid Idrottsmedicinskt center i Malmö.

  • Det kan vara bra att ta igen sig några dagar om man känner sig lite krasslig eftersom att träningen har sämre effekt då, men att man inte bara ska sätta sig i soffan. Det är lika dumt att gå hem och lägga sig i tre dagar så snart man är krasslig som att fortsätta träna och inte lyssna på kroppen.
  • Man ska låta förnuftet råda om man är lite krasslig. Om man vilar i 3 dagar och inte har blivit sämre på 4 dagar kan man börja träna lungt och öka träningsdosen om det känns bra efter några dagar. Det viktiga är att man lyssnar på kroppen då det kan vara direkt skadligt att träna med infektion i kroppen.
  • Ta inte i för hårt och ta små pauser under träningen. Styrketräning är bättre än konditionsträning. Överträning är i nivå med problemet med stilla sittare. Jaga inte endorfinkicken så pass att du glömmer lyssna på kroppen.
  •  När du är frisk igen avstå från träning en extra dag efter en kraftig förkylning även om du känner dig helt okej. Kroppen behöver tid att återhämta sig. Men du behöver inte vara rädd för den där efterhängs­na rethostan. Bara du börjar successivt och inte drar igång för fullt.
  • Det finns få mediciner som är så bra som aktivitet och träning om du inte känner dig helt kurant. Det är ofta det bästa receptet mot hängighet, lindrig huvudvärk och spänningar. Vanlig vardagsmotion är central för hälsan

Det sista har jag tagit fasta på så det blev en kvällspromenad idag med och sonen hänger snällt med. :)

 

På köpet lär jag mig hitta också i mitt nya område. Man glömmer ju ofta att "turista" på sin hemort.

ANNONS
Av Malin de Besche - 18 december 2012 09:55

Det drabbar inte bara mig att jag är förkyld. Idag kommer blodbussen till mitt jobb. Men man får inte ge blod om man har en förkylning eller en infektion i kroppen. Jag vill verkligen ge mitt bidrag och man blir glad när man får ett sms om att ens blod kommit till användning.


När jag var i tonåren var jag med om en rätt traumatisk upplevelse där en person som står mig mycket nära fick stor behov av blod. Därför ar jag mycket tacksam över att medmänniskor har skänkt sitt blod. Jag har under hela mitt vuxna liv tänkt att jag skulle börja ge blod, för att liksom, ge tillbaka.

Det tog många år innan jag kom till skott. Men nu ger jag så fort jag bara kan. (Man får inte ge hur ofta som helst och det gäller att inte vara sjuk när det är dags).

Men nu när bussen kommer till oss så har jag blivit sjuk och det har hittills inte hänt att jag tagit mig till en blodcentral i efterhand om jag varit sjuk. Det drabbar alltså även de som är i behov av blod indirekt när jag inte kan ge blod.

Jag gick in på www.geblod.nu och kollade nivåerna. Det känns skönt att se att det är en blodgrupp jag inte kan göra något åt är den som har låg nivå.

 

Så alla ni som har AB- kolla in på www.geblod.nu och se om blodbussen är nära dig. Och har du inte koll på vilken blodogrupp du har, så får du reda på det helt gratis bara genom att ge ditt bidrag. :)

Det är tur att de som har den grupp som ligger lågt kan ta emot blod från alla. Men olyckor händer och även de som ligger på ok nivå kan snabbt hamna på en låg eller tom en akut nivå.


När jag läser på hemsidan om immunförsvaret så tror jag att jag kan tolka det som att jag måste bättra på mitt yttre immunförsvar som hör till huden, slemhinnorna, saliv, svett, tårar och magsaft. Kan jag sätta stopp för virus och bakterier redan här kommer inte mitt inre immunförsvar behöva träda in. Jag förstår det som att det yttre stoppar virus och bakterier att ge sig an kroppen och det inre är till för att bekämpa det som angripit kroppen.

Stärkta slemhinnor har jag läst att man ska få av fysisk aktivitet utomhus. Så med andra ord blir det mer utomhuslöpning så fort mina vita blodkroppar har gjort sitt arbete.

ANNONS
Av Malin de Besche - 17 december 2012 23:18

Det var en långkörning idag med, denna gång till Motala. Med endast 5 timmars sömn i kroppen rullade jag iväg tidig morgon som kändes som mitt i natten. Det var tungt att kliva upp då jag kände att förkylningen började krypa på.


Körningen till Motala gick bra. En kanna kaffe och jag piggnade till. Var framme runt 10 på förmiddagen. Tillbringade dagen med mina trelviga kollegor. När vi klarat av det vi skulle började vi prata träning. De ville ha tips på hur de kunde träna för att få in en rutin.

Jag tipsade dem att inte gå ut för hårt. Att man inte ska gå från 0-100 för då tröttar man ut sig innan man ens har kommit igång. Och att de givetvis att de ska välja något de tycker är kul.

När vi började prata om att det är motiverande att ha ett mål kom löpning på tal. Då bestämde de båda sig för att de skulle klara en mil. Jag hjälpte dem att googla fram ett träningsprogram för att klara en mil på 12 veckor.

http://www.lopningforalla.se/index.php/inspiration/550-nyborjare

Ska bli kul att följa dem.


Jag åkte därifrån vid 15-tiden och ganska snabbt blev det mörkt. Resan hem var betydligt tuffare. Det var skönt att stanna och tanka så man fick röra lite på sig. Hela kroppen var spänd när väglaget blev svajigt. Det jobbiga var att det var mörkt och man kunde inte använda helljuset då jag fick möte näst intill hela tiden.

  Förkylningen som mirakulöst varit borta under dagen gjorde sig påmind igen. Det river lite i luftrören.

När jag kom hem körde jag fast på uppfarten så jag fick ta fram skyffeln och sätta igång att skotta denna förb----de blötsnö. Lite styrketräning trots förkylningen alltså.


Eftersom att jag är förkyld så vill jag inte träna, men jag lurade ut sonen på en liten promenad på några kilometer. Trevligt att få och småprata med sin tonåring en stund.

 

Såhär är vintern mysig. Frisk promenad med knastrande steg och gatljusen som lyser upp i mörkret. Promenaden avslutades med en kopp te. Den nivå av träning som fungerar vid förkylning.

Av Malin de Besche - 16 december 2012 23:34

Jag trodde inte att det var möjligt, men jag har lyckats ha en hel dag utan mobiltelefon. Glömde den hemma, men trots att jag var hemma ett par vändor fortsatte jag att vara mobilfri.


Upp på morgonen och fixa lite tredje adventsmys till frukost. Sedan stressa på dottern att det var dags att göra sig klar för match. Iväg i sista minuten pulsade vi i blötsnö ut till bilen gjorde att jag inte alls hade någon tanke på mobilen. Sedan stressade man över alla traktorer som är ute och kör och saktar ner trafiken. Men vi kom så pass innan matchstart att min dotter hann att byta om och jag hann instruera föräldrar som satt i sek för första gången.

Matchen slutade 17-23 med vinnst till Huddinge. Men tjejerna gjorde en bra match och kom ofta till bra avslut. Det var bara det där att få i bollen också.

En tjej i Huddinge imponerade då hon endast hade en stump på ena armen, handen saknades. Men hon var snitsig och lyckades föra sig riktigt bra med boll. Det var svårt att tro att hon dessutom var nybörjare.


Vi åkte hem igen för att äta lunch. Pasta med sås gjord på tonfisk och matlagningsgrädde. Kollade inte ens vad som hänt i mobilen sen i morse när den väckte mig. Direkt efter lunchen fick vi skynda vidare till sopstationen för att kasta en massa skräp som dykt upp under tiden vi byggt upp vårt hem. Såklart missade jag att få med mig mobilen då med.

Jag och dottern åkte vidare till Port 73 för att handla lite julklappar och sedan vidare till Maxi för att få hem lite mat. Tiden drog iväg så vi syndande lite med "Den gyllene måsen".


Väl hemma igen slängde vi oss över maten likt vargar för att sedan bära in all mat och julklappar som inhandlats. När det nu blivit sovdags tog jag mig en titt i mobilen. Och lustigt nog, så var det inget som hade gått åt pipan för att jag inte hade mobilen med. Lite Old Fashion style, valde jag mat åt sonen utan att ringa honom och fråga vad han ville ha. Lite missade samtal som gick alldels utmärkt att ringa åter på senare.


Skönt att veta att livet fortsätter trots att man inte har tillgång till mobilen. :)

Av Malin de Besche - 15 december 2012 21:50

Vet inte riktigt hur men tiden bara gick. Klev upp som ett vrak trots att jag fått sovmorgon. Jag strosade runt i huset, städade gjorde ordning frukost, gick ut och skottade och plötsligt var det dags för lunch. Kort därefter var det dags att åka till match.


Det var matchdag och jag ville ladda ordenligt inför match. Jag kokade ägg, gjorde havregrynsgröt med mango, blåbär och granatäpple. Lyxade till det med färskpressad apelsinjuice och en smothie.

 

Jag toppade gröten med Hampafrö.

I smothien hade jag juice, naturell yoghurt, en banan, björnbär och vetegräs.


Jag gick ut en sväng för att skotta. Det var tungt som sjutton. Snön var blöt och tung. Jag kämpade länge och insåg att jag var tvungen att hitta på en lunch som gick snabbt att laga. Det blev Bacon med cotailtomater, broccoli och 2,5dl matlagningsgrädde. Till detta serverade jag pasta. Det var bara jag och sonen som käkade eftersom att min dotter åkt iväg på julmarknad med sin morfar.


Sedan blev det mera kämpande i snön för att få ut bilen och åka till Spånga för att spela match. Pratade med en lagkamrat på vägen. Vi dividerade  om vilken adress som gällde eftersom att det stod 2 olika adresser beroende på vart på basketförbundets hemsida man kollade.


Till match var vi bara sju stycken. Men Blackeberg som vi mötte var endast 5, dvs inga avbytare. Vi åkte på vår 4:e raka förlust. Det känns tungt. Vi har ju varit ett näst intill obesegrade förra säsongen. Jag spelade i princip hela matchen den här gången med, trots att tempot var lite högre den här veckan än förra. Vi skärpte till oss en hel del susta perioden men då räckte det inte till. Vi förlorade med bara 3 poäng och vi var mycket nära att ta in dessa poäng också, men.... tyvärr.

I övrigt var det en rolig match.


 Mera skottning när jag kom hem och sen middag. Kycklingklubbor med chili, vitlök, soya och sesamolja. I samma panna slängde jag ner klyftad potatis som jag saltade och strödde timjan över. Och så lite yoghurtsås på det.


Medan jag väntade på att maten skulle bli klar gick jag och handlade lite så att vi kunde ha lite glöggmys  till kvällen. Pepparkaka med mjukost på mägelost och päron mmmmmm.Av Malin de Besche - 15 december 2012 00:04

Tidig morgon och bilfärd mot Vingåker var inte riktigt det jag kände för när jag inte hade fått så många timmars sömn. Men det var det som var bokat så det var bara att kliva upp och sätta sig bakom ratten. Lite läskigt med snöstorm och klippande ögon.


Jag hade fyllt termosen med kaffe eftersom att jag hade ca 2,5timmes bilfärd. Annars brukar jag åka tåg till Vingis, men jag vågade inte lita på tåget. Det var riktigt halt och strax efter Södertälje försvann vägbelysningen. Inte många meter man såg framför sig.

 

Otroligt jobbigt att sitta med det väglaget och snön som yrde så att det var svårt att se. Jag kämpade för att hålla ögnonen öppna trots allt kaffe jag hällt i mig, och varenda muskel i kroppen var spänd. Tillslut kände jag att jag var tvungen att stanna för att piggna till och köpa något att äta.

 

Det där stoppet gjorde susen. Nu började kaffet ha verkan och den friska luften fick mig att bli mer vaken. Passade på att tvätta av vindrutan och skrapa bort lite is från bilen.

Resten av resan var jag pigg men det var fortfarande svårt klimat att köra bil. Vissa människor tror att de kör på tort väglag. Tre älgar bestämde sig för att passera som blockerade trafiken. Min bilresa tog drygt 3 timmar. Lite längre än beräknat, men jag kom ju fram i varje fall.

Det var inte mycket lättare på hemfärden. Då blev det ju bara mörkare och mörkare istället för allt ljusare som det var på vägen till Vingis.

När jag kommit hem igen slängde jag ihop lite middag, helstekt fläskfilé, bulgur, grillade grönsaker och en yoghurtsås. Sen var det dags att rusa iväg till klubbens basketavslutning.

Medan de mindre barnen lekte lekar körde vi match á la street basket. Lite lättare träning får man väl kalla det idag. Sen när vi kommit hem igen så kollade vi på film och försökte få till lite nyttigare snacks/godis.

 

Rischips, naturgodis bestående av äpplen, grönsaker och en och annan chokladbilt och nötter. Dessutom lite stjärnor som kanske inte var av det nyttigaste slaget, men det matchade julmusten. ;-)

Nu är det dags att gå och lägga sig så att man är pigg och laddad till match imorgon.

Av Malin de Besche - 13 december 2012 22:31

Det finns ingen som kan få en att försaka sig själv så mycket som ens älskade barn. Att man prioriterar bort sina egna behov framför deras. Barnens behov blir på något mirakulöst sätt ens egna. Barnen är härskare och vi vuxna dess tjänare.


Planen var att träna när jag kom hem efter jobbet och käkat middag. Har ju fått lära mig att träna tätt inpå maten eftersom att man vill äta med barnen och när de är hungriga så är de hungriga NU!

Medan jag står där och lagar maten ringer dottern och säger att hon glömde av tiden och att hon inte hinner göra sista bussbytet innan kl 19 som hennes kort gäller till. Dessutom hade hon lämnat bussremsan hemma.

Så det var bara att tvätta av händerna och sätta sig i bilen.

 

Så här röd blir man när man gör Borsjtj

Det här gjorde ju att jag inte alls hann med någon träning idag. Äsch ytterligare en dag utan träning. Fast jag fick iför sig väldigt mycket träning igåt när vi dansade i högklackat hela kvällen på julfesten.

Den här sköna känslan som man får i kroppen när man ser på ett luciatåg som sjunger så fint, den falnade under dagen och var som bortblåst när jag fick beskedet att det var dags att ge sig ut och leta dotter.

Av Malin de Besche - 13 december 2012 00:14

När man håller på sina rutiner med träning mat och aktiviteter, det är då man mår som bäst. Men så dyker det upp något som får en att bryta de här rutinerna. Varför?


Det började redan i morse när vi skulle samåka till jobbet. Jag blev hämtad tidigare än jag brukar åka i vanliga fall. Därför hann jag inte med frukosten. Eller jag hann inte med frukosten för att jag inte orkade kliva upp tidigare.

När vi väl kom till jobbet tryckte jag i mig 2 hårda mackor med mjuost, ett äpple, en banan och en kopp te.

Det här följde mig hela dagen. I för sig helt ok lunch, spagetti och köttfärssås, men inga direkta mellanmål utan massa småätande. Förvisso mest frukt, men i varje fall. På detta blev det en massa godsaker på julbordet.

Magen slår ju bakut. Jag måste se till att få en ordentlig frukost imorgon. Till lunch ska jag föröka smita åt mig av den goda rökta laxen. Måste bara komma på vad jag ska ha för tillbehör.

Tror jag får sänka kraven på god kosthållning och träning till efter jul. Annars kommer jag att få stigande ångest för att jag inte lyckas hålla på mina rutiner. För det är så svårt att hålla på sina rutiner dessa tider. Men jag kommer inte ta någon total paus. Jag ska kämpa på så gott det går.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13
14
15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se