Senaste inläggen

Av Malin de Besche - 9 februari 2016 23:17

Det har varit en lång vila och det var dags att bryta den nu. Det får inte ta för lång tid mellan gångerna som jag kör mina rehabövningar om jag ska uppnå resultat. Men det är också dagen då jag ger kroppen en rejäl utmaning.


Jag är ganska nöjd med mina rehabövningar jag har just nu. De är lagom svåra så att de blir en utmaning att klara och de är övningar som får det att kännas som att man tränar och inte rehabar. De är också bra övningar som jag lätt kan rigga och utföra i gymmet på jobbet. Fast ibland får jag använda min kreativa förmåga för att lyckas med det.

Det var lite svårt att komma upp i morse men när jag väl lyckades fick jag hoppa frukosten för att hinna iväg till jobbet. Jag tryckte i mig en banan, packade väskan och åkte iväg.

Väl där i gymmet så körde jag som vanligt mina 5 minuter på crosstrainern som uppvärmning innan jag körde mitt rehabpass.

 

Tyvärr så var vår massör sjuk så det blev ingen massage efter passet, vilket jag känner hade varit väldigt skönt. Men jag skulle verkligen behövt massagen efter kvällens träning istället, när jag kört fyspasset med Stockholmsfysträning.

Det gav ryggen en rejäl omgång som sjukgymnasten kommer att få ta hand om imorgon istället.


Uppvärmningen var våra olika hopp och fotrörelser i agilitystegen. Efter den så körde vi cirkelträning med grymma övningar.

1. Bounce and sit

   Händerna på en boxsäck på golvet, hoppa upp med fötterna på en bounce ball, hoppa ner på golvet och gå ner

   i djup knäböj. Händerna hela tiden på säcken.

2. Rulla in och ut med maghjul

3. Bicep curls ioch axelpress med liten skivstång.

   Sittandes i en djup knäböj, köra bicep curls 5 gånger. På 5:e gången reser man sig samtidigt som man kör en

   axelpress.

4. Medcinbollskast in i tjockmatta

   Liggandes på golvet med medcinboll överhuvudet, sätta sig upp och ett kast över huvdet in i tjockmatta.

5. Box och kickar in i mitsar

   Olika slag och sparkar på kommando in i mitsar och "Stråla" mellan

6. Fällkniven med medicinboll, rulla och rygglyft

7. Stäck och pik på medicinboll

8. Slänga med stora rep

9. Magövning sittandes lätt bakåtlutad

   Benen förs över, innanför och utanför ett par hinder fram och tillbaka


Varv 1 60minuter, varv 2 30 sekunder varv 3 40 sekunder (tror jag, det var visst hemligt)

Mellan varven körde vi hoppabock och krypa under. Nästa "paus" körde vi 2 övningar som vi körde 10 åt gången och körde under 4 minuter.

Händerna i golvet, sparka bakåt med båda benen samtidigt för att sedan kicka under åt båda hållen

En hand i golvet och "Stråla", byt hand.

 

I bild finns säcken och skivstången som användes i passet.

Sjukt jobbigt pass, men skönt. Ryggen fick sig en omgång som jag tror kommer att må bra av nålbehandlingen imorgon.


#Rehabövningar #Rehab #SnartSkadefri #Skadefri2016 #MotSkadefriKropp #Fys #Stockholmsfys #Kampsportsfys #Rygg #Bålstabilitet #TufftPass #VilanÄrSlut

ANNONS
Av Malin de Besche - 8 februari 2016 22:35

Det var ett hårt pass i torsdags så därför var det bäst att ta det lite lugnt på fredagen. Men det blev hela helgen och även måndagen som vilodagar. Nu är det dags att skärpa sig och bli lite mer strukturerad i träningen igen.


Jag var lite öm i ryggen i fredags efter fyspasset på torsdagen. Därför åkte jag inte tidigare till jobbet på fredagen och jag lät bli att träna efter jobbet. Jag tänkte att jag skulle träna på lördag förmiddag istället. Men så kom en vän och ville ha sällskap när hon skulle leta säng. Nu tog det något längre tid än vad jag hade planerat så jag hann inte med att träna innan jag skulle iväg på middag.

På söndagen skulle vi åka och hämta den säng som min vän hade bestämt sig för. Men väl där så ångrar hon sig och vi börjar kolla ut en annan. Efter lång tids velande så hittade hon en ny. Men då bestämde jag mig för att jag nog skulle slå till jag med. Jag har ju behövt köpa ny säng länge.

Så med vårt hyrda släp körde vi hem sängarna, åkte iväg till sopstation med de gamla sängarna och monterade de nya samt petade i oss lite middag. Sen var klockan alldeles för mycket för någon träning.

Jag skulle ju upp tidigt och åka till sjukgymnasten.

 

Men allt släpande och kånkande på sängar blev ju ett litet träningspass i sig.


06:20 ringde de från Fysiocenter och lät meddela att min sjukgymnast var sjuk så de ville boka om tiden. Så jag får vänta på mina nålar. Fick sedan under dagen att även massören är sjuk så det blir ingen massage imorgon heller. Så även behandlingarna låter vänta på sig.


Men nu är det ta mig sjutton slut på vilan. Men först en god natts sömn i min nya säng.


#Vilodag #NySäng #Sängköp

ANNONS
Av Malin de Besche - 4 februari 2016 22:29

Nya övningar från sjukgymnasten igår och idag var det dags att sätta passet i verket. Det var helt klart något svårare än mina tidigare övningar så nu har jag något att jobba på. Hoppas på samma framsteg som jag hade med de övningar jag haft hittills.


Jag hade jättesvårt för att somna igår kväll så det var lite tufft att kliva upp i morse. Men på ren vilja och många snoozningar så kom jag upp till slut så att jag kunde bege mig till jobbet och hinna med mitt pass innan arbetsdagen skulle ta vid. Jag körde 2 varv av mina rehabövningar utan att varken lägga till eller dra ifrån övningar.

Som vanligt värmde jag upp på crosstrainern och det blir allt lättare att passera 1 km på 5 minuter. Sen körde jag mina övningar vilket faktiskt gick att bli lite svettig på.

1. Plankan med benindrag samt ben ut i sidan på pilatesboll - 10st

2. Höftlyft på pilatesboll med ett ben i taget (varannant ben) - 10st

   Andra varvet så drog jag in med 2 ben och drog bara ut med ett ben

3. Liggande ryggövning på pilatesboll med benlyft och ut i sidan, varannat ben långsamt 10st

4. Sparkar, kickar och drag i sidled med vikter på ostadigt underlag - 10st/ben och håll

5. Sidohöftlyft och ut i stjärnan (lyfta det övre benet) med förhöjning under benen - 10st ben och sida

6. Hopp från höjd, ner och sedan upp på en lägre höjd 10st

 

Efter en hel arbetsdag så var jag lite trött och slö men det var bara att ladda om. Jag hade ett fyspass som väntade. Tyvärr gjorde trafiken så att jag inte hann laga någon mat och äta innan träningen. Vilket kanske var lika bra idag eftersom att dags fyspass var lite hårdare.

Vi skulle 2 och 2 på varje station varva 2 övningar under 5 minuter innan vi bytte ut till 2 nya.

Station 1:

Sidostep på bounceball och "stråla" (Gå ner i planka genom att sätta ner händerna och kasta benen bakåt) - 10st

Sittandes ha fötterna i luften och föra dom och och ner över "hinder" - 10st

Station 2:

Rulla ut och in med maghjul - 10st

Ståendes mot vägg slänga sig mot golvet och "gå" med händerna till man är ute i en planka, armhävning och "gå" tillbaka upp - 10st

Station 3:

Kasta en medicinboll in i tjockmatta och lägga sig mellan varje kast -10st

Armhävning på medcinboll och rulla innan nästa och rulla tillbaka - 10st

Station 4:

Fällkniven

Armhävning och slänga upp båda fötterna vid sidan av händerna (samma sida) och tillbak för ny armhävning - 10st

Station 5:

Marklyft - 10st

Olika övningar med en "tom" skivstång till marklyften är gjorda av kompisen


Avslutningsvis skulle vi sitta på huk i 5 minuter men att vi 2 och 2 turades om att "stråla" 10 gånger. På den här övningen så visade sig mjölksyran ett otalt gånger.

Helt slut men orkade ändå ställa upp på gruppbilden med ett leende.

 

Sen var det bara att åka hem och äta. Dags att ladda om för ny dag imorgon och helg!


#Rehab #SnartSkadefri #Skadefri2016 #MotSkadefriKropp #Träning #Styrka #StärkaKroppen #Fys #Stockholmfysträning #HIT #HögIntensivTräning


Av Malin de Besche - 3 februari 2016 21:18

Jag har haft mina rehabövningar ett bra tag nu. Det går lättare att utföra dom och jag har blivit starkare. Men jag har stått still ett bra tag nu i resan mot en skadefri kropp. Det är då det är dags att öka svårighetsgraden fick jag förklarat för mig.


Förra gången hos sjukgymnasten så gav han sig på min ryggmuskel. Han stretchade, vände och vred på mig. Dem här gången ville han avancrea mina övningar. Jag har blivit starkare och jag utför mina övningar mycket mer kontrollerat än när jag fick dom. Och för att utvecklas behöver övningarna bli svåra igen.

Egentligen fick jag ungefär samma övningar men en liten variant på dom. Min sjukgymnast sa att alla övningar går alltid att göra lite svårare.

 

1. Plankan på pilatesboll som jag gjort tidigare men med tillägget att benet skall ut i sidan innan man tar ner benet och byter

2. Höftlyft på pilatesboll, men denna gång även göra själva indraget med ett ben också.

3. Liggandes på pilatesboll. Denna övning skall göras långsammare än vad jag gjort tidigare och byta ben vid varje repetition. När det känns för enkelt ska jag lägga till att föra benet ut i sidan.

4. Denna är en ny övning. Jag ska ligga på sidan med någon förhöjning under benen. Sedan ska jag höja höften så högt jag kan och därefter höja det översta benet så högt jag kan. Svårighetsgraden bestäms ju längre ned mot fötterna jag har denna förhöjning. (Närmst knäna är lättast)

5. Spark och kick med vikter på ojämnt underlag. Denna skall jag göra men även lägga till att dra åt sidorna.

6. Hoppa från en höjd ner på golvet och upp på en lägre höjd och ner på golvet igen.


Dessa övningar tänkte jag att jag ska göra på jobbet imorgon bitti. Han sa att det var bra att jag tränade en hel del ensam då man i grupp oftast motiveras att köra hårdare än vad man kanske bör om man kör rehab. Att jag kör i grupp 1-2 gånger i veckan är helt ok men att jag bör hålla på mina "ensamma stunder" så att jag koncentrerar mig mer på att utföra övningarna mer korrekt än hårt.

Jag gillar att jag fått en övning som ger lite kondition också, för jag vill verkligen inte tapppa den. Det är den som är min styrka.

Han konstaterade även att jag inte har en långdistanskropp. Min kropp är byggd för högintensivt med korta pauser som gör att jag kan köra högintensivt igen. Det långa nötandet som längre löpning innebär är inget jag ska satsa på. Och när jag tänker efter så stämmer nog det kanska bra. När jag kört mina lopp innan skador så har ju mina muskler tagit slut före konditionen.

Och nu får vi se vad den ökade svårighetsgraden gör med min kropp. Nästa gång är det dags för nålar.


#Rehab #MotSkadefriKropp #SnartSkadefri #Skadefri2016 #Träning #Styrka #StärkaKroppen

Av Malin de Besche - 2 februari 2016 21:20

När man pratar hälsa så är det många som genast tänker vikt och kost. Men hälsa är så mycket mer än så. Att vi rör på oss är viktigare än vikten i sig och att vi får i oss allt vi behöver. Något som jag inte tänkt på tidigare sum gick upp för mig idag är munnens betydelse.


Jag brukar oftast tänka på vad jag äter och jag tränar för att må bra och ha en god hälsa. Jag har aldrig tänkt på munnen ur hälsosynpunkt. För mig har den bara handlat om att hålla sig fräsch och ha hela tänder.

Idag blev det ingen träning men jag fick en annan synvinkel på hälsa som jag inte tänkt på tidigare.


För några dagar sen så fick jag frågan om jag kunde tänka mig att vara med i en fokusgrupp för att diskutera munhälsa.

Vi började med att prata om hur vi såg på munhälsa och munhygien, om det var någon skillnad och om det ena var mer positivt än det andra osv. I det snacket så kom det fram att dålig munhälsa och tandsten kan orsaka hjärtproblem.

Sedan pratade vi vidare om vilka produkter vi använder och vad det är som avgör att vi köper en viss produkt. Vi fick gruppera ett gäng tandborstar, bygeltandtrådar, mellanrumsborstar mm för hur vi ser på produkterna.

Vi fick med oss lite produkter som vi ska prova och om ett par dagar kommer vi att bli uppringda och få svara på frågor kring dessa.

 

Vi pratade också om betydelsen av kunskap och vad vi lärt oss som små och vad vi lärt oss senare. Och sedan man var liten så har man ju fått lärs sig hur man ska borsta tänderna morgon och kväll och ibland så kom flourtanten. Det här med tandtråd har man ju fått lära sig i vuxen ålder med förmaningar från tandläkarn.


Visst har jag väl någon gång tänkt att det här med tandläkarn är dyrt och att det är konstigt att det ska vara så mycket dyrare än vanlig sjukvård. Den den sjukvårds- och tandvårdsförsäkring vi har talar egentligen om att munhälsan inte är lika viktig som hälsan för övriga kroppen. Med den fakta jag fick idag att tandsten som är väldigt vanlig och lätt att få, har ett samband med hjärtfel, så tänker jag ännu mer att tandvårdsförsäkringen borde vara mer likställd med övriga sjukvården. Det handlar ju inte bara om att lukta gott i munnen eller ha fina tänder. Det handlar ju om hälsa.


#Folkhälsa #Fokusgrupp #Tandvård #Sjukvård #Munhälsa

Av Malin de Besche - 1 februari 2016 21:54

Ryggen var spänd efter behandlingen hos sjukgymnasten. Men det avtog och lördagen som var sista dagen som jag skulle hålla lite koll på hur kroppen kändes så var ryggen helt ok. Men när jag promenerar så känner jag i benet och upp över höften.


I lördags efter lite måsten och basketmatch för dottern så var det dags att fixa till sig inför 40-års fest. Ryggen gav mig inte problem alls men allt sitter i baksida lår och stamar upp över rympan och på utsidan av höften.

Det glömde jag såklart bort under festen, men dagen därpå så gjorde sig påminnt igen.

Efter en ganska lugn för att inte säga seg dag så tog jag mig i kragen och tog mig en power walk med min vän som även hon var med på festen.

Somnade sedan i soffan och när jag vaknade till var klockan mitt i natten. Sen fick jag svårt att somna igen, så den här nattsömnen var inte heller speciellt bra. Men när jag sedan vaknade på morgonen när klockan ringde så kände jag mig väldigt pigg. Åkte därför till jobbet tidigt för att träna innan jobbet.

 

Satsade mycket på rehabövningarna som jag gjort de senaste gångerna nu i gymmet på jobbet. Fortfarande inga problem med ryggen elle ben.

Efter lunchen kom tröttheten ikapp. Det var jobbigt att härda ut resten av dagen, men blev ändå att jag jobbade över nästan en timme.

Väl hemma så fixade jag till middag och sedna gick jag och mötte min vän igen för att köra en Power Walk igen. Denna gång blev det en lång en på 1h 40 min, en runda på totalt 9,42km

Det var kallt och blåsigt med snöflingor som var som spikar in i ögonen, men vi härdade ut.

 

Benet gav mig lite värk i baksida lår och stramade upp över höften. Men det var inte värre än att jag kunde köra på hela rundan.

Något kall och blöt satte jag mig sedan med en kopp te i soffan. Ganska nöjd trots att benet var som det var.


#PW #GymPåJobbet #Rehab #Vinter #Vinterpromenad

Av Malin de Besche - 29 januari 2016 23:10

Idag är dagen efter behandlingen jag fick av sjukgymnasten. Andra dagen jag ska fundera över vilken effekt behandlingen fått. Har man inte inte tidigare tänkt på exakt hur det känns så är det svårt att veta om det är någon skillnad och vilken effekt behandligen fått.


När jag vaknade i morse kände jag mig ganska stel. Jag hade ju fått en rejäl omgång på ryggmuskeln igår och till kvällen sen så pressade jag kroppen i ett grymt fyspass. Inte konstigt att ryggen var stel.

Jag åkte tidigt till jobbet, men dehär gången var det inte för att träna. Jag tänkte att det var bra att låta kroppen vila efter en sådan hård dag.

Passande nog hade vår massör en extradag på jobbet eftersom att hon inte kommer nästa vecka. Min rygg behövde lite snäll behandling.

 

Efter massagen så drog hon på lite linnex längs ryggmuskeln. Under dagen kändes det ganska bra. Lite lätt tryck på samma ställe som igår runt höftbenet.


När jag åkte hem och fått i mig lite middag så såg jag till att komma ut på en power walk. Man behöver ju inte sitta stilla för att man har vilodag. Aktiv vila helt enkelt.

Under min power walk käände jag av lite i benet, men mot slutet började ge med sig lite och täcka ett mindra område. Det stramade på låret direkt under rumpan och sträckte sig upp på utsidan av höften och mot höftbenet.

Får hoppas att det släpper mer till imorgon.

Av Malin de Besche - 28 januari 2016 22:22

Normalt så brukar jag inte känna efter så mycket. Jag brukar köra på med min träning och så länge det inte är något som verkar galet så kör jag bara på. Oftast så går ju de där spänningarna, kramperna mm över under tiden man tränar. Men nu har jag fått andra orders av sjukgymnasten.


Idag jobbade jag hemma för att jag skulle till sjukgymnasten, allt för att spara tid. Jag hade en morgontid hos sjukgymnasten och den här gången gav han sig på med våld på min stela rygg. Efter behandligen så sa han att han ville att jag noterade hur det kändes nu i några dagar.

Direkt efter så kändes det kanska bra. Lite mörbultad bara. Till kvällen så väntade fysträningen. Och det är efter den träningen det är intressant hur det känns.

Vi började med uppvärmning i agilitystegen. Det kändes bra i ryggen, till och med när jag hoppade, det var faktiskt mer jobbigt för vaderna.

Sen körde vi igång med fysen som precis som alltid en stationsträning, eller cirkelträning. Varv 1 60sekunder, varv 2 30sekunder och sista varvet 20 sekunder.

1. Gå upp i pik på pilatesboll, rulla ut och sträcka ut kroppen

2. Skivstång på axlarna och småstudsa i små hopp

   Här var jag tvungen att tänka på hållningen för att det skulle kännas bra

3. Med medicinboll hoppa fram och tillbaka

   Även här var hållningen viktig för att det skulle kännas bra. Första varvet som var det längre så gjorde jag bitvis

  knäböj istället för att det skulle kännas ok.

4. Knäböj och axelpress med kettlebells.

   När jag körde knäböjen och hade bellsen hängandes var jag även här tvungen att vara noga med hållningen.

5. Sittandes i luften lutandes på händerna flytta fötterna över och mellan 3 högar med mitsar

   Inga problem.

6. Med skivstång gunga och gå upp i en axelpress.

   Den här övningen skulle man även göra en bicep curl, men det kändes inge bra sist så jag hoppade det.

7. Liggandes på rygg med medcinboll i händerna över huvudet, sätta sig upp och kasta in bollen i tjockmatta

   Inga problem

8. Box och sparkar i mitsar. 2 box, 2 sparkar, ner i strålning (kasta sig ner och bak med benen), 2 knän,

   ner i strålning.

   Skön övning som jag blev slut på, men inga problem med vare sig rygg eller ben.

9. Fällkniven med pilatesboll i händerna

 

Mellan varven körde vi:

"hoppa bock" och krypa under. Vi jobbade 2 och 2, 10 gånger var.

Jägarvila, situps med olika typer av luftslag


Avslutningsvis körde vi lite magövningar som inte heller var några som helst problem.


Men när jag kommit hem så kände jag ett lätt tryck vid höftbenet och ytterligare senare så kände jag mig ganska stel i hela ryggmuskeln.

 

Hoppas att det kommer kännas bättre imorgon. Vill ju inte att sjukgymnasten ska säga att jag inte får köra fysen.


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2016
>>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se