Alla inlägg under juni 2014

Av Malin de Besche - 14 juni 2014 21:33

Dagens clinics satte igång mina tankar. En del där jag tog till mig av deras kunskper och jag funderade på hur jag skulle applicera det på mina tjejer. Andra funderade jag på om det verkligen var rätt. Vad är min övertygelse? #BARTONCLINIC14


Först kom Freddie med sin clinic om sin specialitet, försvar. Det jag kommer att ta till mig här är sättet han bygde på övningarna. Han började med en enkel rörelse där man stänger av och styr spelaren åt ett håll. Detta bygde han på med slide. Han fortsatte att bygga på med spelsituationer. Man kunde se en röd tråd genom hela hans pass.

Det tror jag på och jag har försökt att göra min träningar med tjejerna på samma sätt. Men jag tror att jag måste bli tydligare på den biten.

När han var klar sa Barton något som jag håller med om totalt. Att det är energin när man förklarar och att man förklarar hur och varför man gör en övning som ger effekt och barnen/ungdomarna lär sig.


Stretching/Fys

Stretchar man innan hård fysisk träning så gör man inte muskeln beredd på ansträngningen. Om man däremot använder muskeln gör den sig beredd på att utföra samma jobb en gång till. Med stretching blir det motsatt effekt. Stetching kan och ska utföras om det behövs efter träningspasset när musklerna inte ska påfrestas fysiskt. Det handlar inte om att unvika träningsvärk då detta inte är möjligt med stretching, utan det handlar om att öka rörligheten för att man ska kunna ta ut rörelserna helt. Uppvärmningen bör vara dynamisk stretching. Rörelser som utförs där man använder musklerna i sitt mesta möjliga yttersta läge. Man tar ut rörelserna. Detta tyckte jag att James Scott framförde på ett bra ooch tydligt sätt. Han gav många bra idéer på bra, enkla med effektiva fysiska övningar. Man kan göra många bra övnignar med papperstallrikar.

   

Med tallrikarna är det lätt att få glid under händer och fötter.

Armhävnignar med olika lägen/rörelser med händer och fötter. Höftlyft och med  tallrikarna blir övningen likt när man gör den med pilatesboll. Mountain climb och kompassen.


Något som också är viktigt är bålstabilitet. Det fick han också med en hel del övningar på som dessutom involverade en basketboll. Vilket är till fördel för motivationen hos spelarna.

 

Talanger

Därefter kom David Blatt som kan betraktas som clinicens största namn. Han placerades i en panel som Barton ställde de flesta frågorna till om deras syn på olika saker, men även publiken fick ställa frågor.

Tyvärr räckte inte tiden till för min fråga. Jag hade velat fråga om David Blatts påstående om vid vilken ålder man kan se en talang.

 

Han sa som svar på Bartons fråga att han kunde se att ett barn hade talang redan vid 4-5 års ålder. För mig är det helt omöjligt att se sådant. Barnet i fråga kanske har jättelätt att dribbla med båda händerna, sätta skotten, förstå sig på spelet så pass att hen kan placera passen rätt och det ska då betraktas som en talang. Men det jag hade velat fråga honom om är vad han har för kommentar på att dessa "talanger" kan få problem när de når puberteten.

Om de från unga år haft lätt för sig och plötsligt blir kroppen "valpig" och vill inte göra som de vill. Självförtroendet kan gå i botten och det är inte alls säkert att de kommer tillbaka till den där kontrollen de hade innan puberteten.

Sedan hade jag velat höra vad han hade att säga om "late bloomers".


Försvarsfilosofi

Man spelar lite olika i Europa och "over there". Reglerna skiljer sig en aning och om detta också är anledningen till att Freddie Owens och David Blatt har olika filosofier på försvaret vet jag inte. Freddie menar att man ska driva anfallare mot baseline medan David menar att man ska driva dom mot mittlinjen.

När jag började spela med årets damlag fick jag aktivt ändra mitt tänk i försvar som satt/sitter i ryggmärgen. Filosofierna skiljer sig en del och det är inte lätt att veta vad som är rätt, eller snarare vilket som är mest effektivt. Kanske skiljer det sig beroende på vilken typ av spelare man har. Frågan är om det är situationen som avgör. Kan man lära sig flera och reagera "rätt" instinktivt?


Psykologi
Några citat från David Blatt som är väl tänkvärda.

  • Att coacha är att få alla spelare att känna att deras tid kommer, även om det inte går så bra just nu.
  • Man ska få spelarna att känna att varje gång man går ut där på planen ska man känna att man blir bättre.

James Scott sa också en del tänkvärda saker.

  • Coachen bestämmer hur mycket speltid du får men inte hur mycket du ska träna. Det finns många sekunder på ett dygn och det är du som bestämmer vad du ska göra med dom.
  • Intensiteten överträffar alltid volymen

Nu har jag en del att sova på. Under sommaren ska jag ju planera nästa säsong med tjejerna och fundera på vad och hur jag ska lägga fokus på. Vad behöver de lära sig och vilka färdigheter behöver de få för att stå sig i sin åldersgrupp. Jag tror nog att jag kan använda mig en del av det jag fått ta in här under clinicen. Nu är det en dag kvar.


#Basket #Träning #BartonClinic14 #Coacher #Clinic #Inspiration

ANNONS
Av Malin de Besche - 13 juni 2014 22:01

En av de viktigaste insikterna en coach kan ha är att man aldrig blir fullärd. Man kan alltid lära sig mer, få inspiration från andra, utbyte av erfarenheter och söka information. Man måste utvecklas för att också få sina spelare att utvecklas. Därför anmälde jag mig till en coachclinic och idag var det dags.


Egentligen var jag alldels för trött för att sätta mig på en läktare och lyssna på någon annan som pratar. Jag var tvungen att ta en tripp till Sala idag och när jag kom ner till Stockholm igen var jag trött mycket trött. Men jag hade sett fram emot #BARTONCLINIC14 så det var bara att ta fram de där extrakrafterna som man har dolt någonstans och placera sig på läktaren.

Tyvärr är de lite dåliga på att aktivera åhörarna på dessa clinics. Visst man får avbryta med en fråga och på så sätt bli delaktig. Men man behöver röra sig lite. En liten enkel aktivitet som får åhörarna i rörelse varje timme i bara halvminut vore toppen.

Men det var intressant och de hade radat upp med en rad väl meriterade basketcoacher.

 

Charles Barton är moderator och som håller clinicen rullande och ställer lite passande frågor och kommer med ett inflikande eller förtydligande ibland.

Freddie Owens har försvar som sin specialitet och coachar på Collagenivå i USA. Han har även varit proffs i Litauen

Simon Cote gillar jag att lyssna på. Han är specialist på individuell spelarutveckling ochatt få spelare att tänka och förstå basket. Han talar mycket om detaljer och om hur man ska lyckas med olika spelsituationer.

Mattias Kenttä har meriter från alla nivåer inom svensk basket men brinner för barn och nybörjare.

James Scott är fystränare med basketspecialitet. Han är just nu fystränare för de kinesiska ungdomslandslagen och har tidigare varit NBA-tränare för Houston Rockets.


Först var det uppvärmning med boll i alla övningarna som James höll i. Fick lite idéer om hur man kan ändra uppvärmningen. Tjejerna har börjat tröttna lite på basketsmart. Fick också lite idéer på alternativa fysövningar. Det var först F05 som fick vara utövare i de olika övnignarna som visades. De hade lite svårt att förstå ibland då allt skedde på engelska. Många svenska coacher och arrangörer var runt planen för att hjälpa till att översätta och ge ytterligare instruktioner. Det var lite svårt ibland.

 

Det var roligt att se någon vara så engagerad och uppspelt när han gick igenom övningarna och lärde ut. Man vill liksom vara med.


Sedan kom Mattias på och då blev det lite lättare för tjejerna eftersom att övnignarna instruerades på svenska. Det är väl bra att de hade coacher som visade övningar för alla nivåer. Men när Mattias körde sin grej kände jag hur tröttheten kom över mig och jag kom på mig själv att sitta och blunda ibland.

Det var lite för mycket basic för mig men det fanns kanske några nybörjare i publiken som det var bra för. Dock tyckte jag inte att han var lika engagerad och uppeldad som James. Han hade kunnat vara mer tydlig när han bytte övningar och kunde ha varit mer förklarande till varför han ger ungarna vissa övnignar. Det hade i varje fall jag velat ha om jag varit helt grön som coach.


Lite välbehövlig paus med kaffe och bulle innan Simon fick inta planen. När vi kom tillbaka så fick vi se lite äldre ungdomar värma upp. Under den här clinicen har vi från ytterligare ett håll fått höra hur förlegat det är att värma upp följt av statisk stretching. Det är rörelse  och dynamisk stretching som gäller som uppvärmning för minst skaderisk och bästa prestation.


Precis som förra clinicen fick jag idéer och påminnelser om hur man kan utföra vissa övnignar. Jag tycker att han bygger upp sina övnignar så himla bra. Det börjar med tekniska övningar med förklaringar på vad man ska tänka på och varför. Han kör kanske 3-4 övningar för att sedan bygga ihop dessa övningar till en spelsituation, där spelarna själva får avgöra vilken teknik som är bäst att använda.

Något jag kommer att nöta in i mina tjejer är det här med att söka kontakt och röra sig mot korgen när de har et motstånd framför sig och inte från korgen. Fick några bra övningar för det.


Kvällen avslutades på Klotgrillen vid Globearena. Är inte jätteförtjust i deras mat och nu fick alla Gyros. Men det var mat och jag var hungrig. Imorgon kommer det att vara i Fryshuset. Det ska bli spännande och lyssna mer på James Scot och få lyssna lite på Freddie Owen.


#BartonClinic14 #Basket #Clinic #Inspiration #Idrott #Träning #CoachClinic

ANNONS
Av Malin de Besche - 12 juni 2014 21:41

Så har det hänt igen. Jag har blivit ett år äldre och förhoppningsvis något visare. Jag har fått spendera min dag precis så som jag vill ha den. Uppvaktning, svett, godsaker och underbart sällskap, det är så en födelsedag ska firas.


I morse ringde väckarklockan och jag klev upp för att göra mig i ordning. Jag hörde att endast sonen vaknat trots att det är sommarlov. Jag hör hur han väcker lillasyster och jag förstår vad som är pågång. Jag kryper ner i sängen och låtsas sova. In kommer 2 barn med frukost och skönsång om att de önkar att jag lever till jag är 100.

 

När jag kom till jobbet var det många som mindes att det var min dag. Problemen som dök upp under dagen kunde inte förstöra min dag. Jag blev bjuden på lunch och bakelse till eftermiddagsfikat. MUMS!

 

När dagen var slut så hade jag massor av energi att göra av med. Det var dags att köra ett cirkelfyspass. Ett svettigt pass som kommer göra det jobbigt att skratta. 40 sekunder på varje station.

Station 1: Löpbandet

Station 2: TRX-band - Rodd

Station 3: Medicinboll, (liggandes på rygg), boll över huvudet upp ner mellan fötter i tempo

Station 4: Raka slag på boxningssäcken i högt tempo och vridning i bålen

Station 5: Benfällning i bänkpressen och höftlyft med fötterna mottaket.

Station 6: Omvänd crunch på pilatesboll (Plankställning med fötterna på bollen och dra in knäna mot magen)

Station 7: Sidoplanka med fötter på en höjd i stjärnställning

Station 8: Bålvridning med 10kg vikt


Efter 2 varv körde vi lite övningar 2 och 2. En ligger på golvet med fötterna mot taket. Kompisen trycker ner fötterna medan den på golvet försöker trycka upp höften. 3 gånger var.

Sedan körde vi stillastående skottkärra där kompisen "tappar" ett ben och skottkärran ska jobba på att ha kvar benet i luften som tappas.

Tillsist gjorde vi låååååångsamma situps.


Ett svettigt och roligt pass som gav bålstyrkan en rejäl match. Efter dusch satte jag mig i bilköerna hem. Bokade bord på "Spis & Vin" på vägen hem. Jag och barnen skulle fira min födelsedag på resturang. En lyxig trerättersmiddag. Har ätit julbord här tidigare då jag blev mäkta imponerad, så det kunde ju bara inte bli fel. Kollade även av med en kompis som varit där tidigare, som sa att det var bra. Och jag blev inte besviken.

 

Charkuteritallrik med kronärtskocksdipp och oliver
  
Grillad bogblad av Pata Negra gris med sommarkål, broccoli och puré på palsternacka
 

Chokladsandwich med hallonsorbet och färska hallon


Min dag blev en fantastisk dag, precis så jag vill ha den!


#Födelsedag #Träning #Cirkelfys #Styrka #Bålstabilitet #Spis&Vin

Av Malin de Besche - 11 juni 2014 23:14

Nu är basketsäsongen definitivt över. Idag hade vi avslutning med basketlaget och jag såg då till att tjejerna fick utmana sina föräldrar. Efter avslutningen körde jag egen basketträning och med lite hjälp så fungerade det bra med min spända vad.


Jag hade köpt "Loka Crush", vindruvor och bullar som fika till mig och min dotter på avslutningen. VI hade bjudit in föräldrarna att delta i träningen och så skulle vi avsluta med lite snack och fika.

För att föräldrarna skulle få en liten inblick i tjejernas träning så fick de köra deras vanliga uppvärmning med basketsmart och dribblingsövningar, men en aning kortare version.

Därefter körde vi lite lekar. Jag hade hittat på #basketbrännboll. Det innebär att man istället för att slå iväg bollen med ett slagträ kastar ut bollen, och istället för brännplatta ska man sätta bollen. Banan man skulle springa runt var hela halvplanen. Det gick riktigt bra. :)

När vi sedan kört lite skottävlingar och layuptävlingar så avslutade vi med match. Det är få saker som tjejerna så glada som när deras föräldrar deltar. De får visa sina föräldrar vad de lärt sig, visa idrottsglädje och glädjas åt att de kan göra något som deras föräldrar inte klarar lika bra.

Sedan hade vi lite snack om sommarträning och vad som väntar nästa säsong medan vi fikade. När jag pratat klart så tackade de mig för säsongen med blommor och presentkort från Farsta Centrum.

 

Sedan var det dags för min egna träning. Jag blev lite sen efter att ha stått och prata med en förälder, så direkt efter uppvärmningen fick vi köra idioten. En gemensam "bestraffning" som jag var lite orolig inför pga min stela vad. Den hade mjuknat upp lite men var fortfarande stel. Så för att överleva träningen hade jag på mig mitt vadskydd. Och det var nog det bästa jag kunde göra. Jag kände inte av vaden alls. Det var bra mycket svårare att utföra armhävningar efter våra 100 armhävningar igår. Jag gav järnet så jag skulle slippa bestraffningsarmhävningarna. Och det gav resultat, ibland :)

 

Så här efter träningen och efter stretching av vaden så känns den mycket mjukare. Det är bra så jag kan ge allt i  vår gemensamma tough Viking träning imorgon.


#Basketträning #Vadskydd #Avslutning #UppladdningToughViking

Av Malin de Besche - 10 juni 2014 20:54

Min vad har stelnat till ordentligt. Det är inte alls skönt att dra den över foam rollern. Tar man på den känns det som en sten i benet. Är det 2 dagars rejäl fys som är skurken till min sten i vaden? Kanske, eller i varje fall det utlösande.


Igår efter middagen åkte jag till baskethallen för egen basketträning. Vi körde endast halva tiden i hallen. Sen sprang vi bort till en idrottplats som ligger som i en grop, där vi sedan skulle köra fys. Många härliga backar där som vi fick jobba med mycket ben i.

Först sprang vi upp för backen på ca 40 meter med en lutning på någonstans mellan 50 och 55 graders lutning (uppskattnignsvis). Sedan körde vi lugn jogg ner för den flacka vägen ner igen.

Denna backe kämpade vi med i 3 varv som uppvärmning. Sedan fick vi kämpa på i 8 varv.

 

Sedan fick vi gå utfallssteg baklänges upp för backen, promenad ner och sedan upp igen, tre gånger.

Därefter körde vi lite jämfotahopp i skateparken. Efter ca 30 minuters fys fick vi jogga tillbaka till baskethallen.


Av lite olika anledningar fick jag väldigt lite sömn i natt, men jag kände mig ändå ganska pigg. Och det första jag gjorde när jag kom till jobbet var att slinka in på massagen. Först körde hon lite laser på mina ben och på ena axeln och sedan fick jag välbehövlig massage på rygg och axlar. Jag hade blivit öm.

  

Det var så skönt och på de 20 minuterna hann jag nästan somna.


Men sen var det bara att kliva upp och utföra sitt dagsverke.


Efter en lång dag kom Jessika. Det var dags att köra ett träningspass nere i gymet. Det är skolavslutningstider och sommarväder vilket gjorde att vi fick gymet nästan för oss själva.

Jag måste säga att Jessika är grym på att sätta ihop och anpassa övningarna till olika nivåer och dagsform. Och hon körde med mig så jag fick svettas rejält. Vi körde 2 varv med 40 sekunder på varje station.

Station 1: Löpbandet i hyfsat hög fart

Station 2: Armhävning med klapp (Inte helt lätt, jag hade svårt att hålla rak kropp och putade med rumpan varje gång jag skulle upp i en klapp.

Station 3: Växelvis lyfta höger arm tillsammans med vänter ben liggandes på pilatesboll

Station 4: Liggandes i en bänkpress och hållandes i skivstång, höja och sänka benen. Uppåtläget lyfter man höften och riktar fötterna mot taket innan man sänker benen igen.

Station 5: 20 sekunders "stepup" på bänk i knähöjd för att sedan de följande 20 sekundrarna sätta händerna i ena änden av bänken och samtidigt hoppa fram och tillbaka över bänken.

Station 6: Med hantel, knäböj med axelpress

Station 7: Utfallssteg med kick (Sjunk ner i utfallsteg, explosivt upp och kicka framåt)

 

(Andra varvet körde jag höftlyft på golet med ett ben i luften)

Station 8: Dra i gummiband med höga armbågar, sänkta axlar och vrida med i bålen. (Tempo)

 

Station 9: Benspark i maskin

Station 10: Medicinboll över huvudet liggandes för att sedan i tempo sitta upp och föra bollen mellan fötterna, fram och tillbaka.

Avslutade på löpbandet igen med lite högre fart.


När vi gjort våra 2 varv körde vi 4x25 armhävningar och 4x25 situps. Första set armhävningar körde jag på fötterna, men sen var jag så slut så det fick bli på knäna. Vi varvade armhävningar och situps.


Det var efter det här passet som jag fick min "sten i vaden". Så när jag kom hem så blev det ett par varv med foam rollern. Aj aj aj, min sten gör ont. Lite Voltaren och godnatt på det då.

 


#Styrka #Fys #Träning #backträning #Kondition #Gym

Av Malin de Besche - 9 juni 2014 19:24

Säger man snabbmat tänker man på pizza, hamburgare, pommes och andra transfetter. Men snabbmat måste inte vara dåligt. Dagens middag gick väldigt snabbt och full av nyttigheter. Min middag gjordes på endast 15 minuter och nästan helt och hållet av sig själv.


När jag kom hem saltade och pepprade jag en fryst laxfile och droppade på lite citron. Ställde in i ugnen på 200 grader medan jag gjorde iordning tillbehör.

1 portion matvete

1 tomat

liten bit melon

en skvätt olivolja

Jag la tomat och olivolja i en tallrik och la sedan i den nykokta matveten. Blandade och ringlade lite olivolja över.

 

Tsatsiken var över sedan igår och så strödde jag över lite Chili cashew nötter från René Voltaire.


Nu lite basketträning.

Av Malin de Besche - 8 juni 2014 22:04

Den här helgen som snart är till ända har varit helt fantastisk. Nu är sommaren här på riktigt och snart är de schemalagda dagarna över för den här säsongen. Det är nu man kommer att kunna vara lite mer spontan. Men framför allt är sommar för mig, vattenmelon.


Idag har jag mest städat, fixat och klarat av en massa saker som "legat". Efter lunch kom en ganska nyfunnen vän och hennes barn. Vi satt i solen och njöt innan det blev dags att sätta fart på grillen.

Fläskkaré är helt klart det bästa köttet att grilla. Det blir sällan tort och det smakar så fantastiskt gott.

Till detta grillade vi majs och sparris. Såklart min paradpotatis som jag bara älskar.

 

Efter man kokat färkpotatisen, häller man ner den i en stekpanna med het olja. Pressa lite med en grönsaksstöt så det bara spricker. Salta, pressa vitlök och krydda med timjan. MUMS!

Egen tsatsiki och köpt bea till detta, och sallad såklart.


Vi var så tokmätta att vi inte orkade äta någon vattenmelon som också är sommar för mig.

Vattenmelon är lagom söt, läskande och kan varieras i det oändliga. Perfekt att ha till stranden som "snacks"

 

Utöver att äta den som den är i klyftor eller skivor kan man:

... tärna den och ha i sallad

... göra frukspett

... gröpa ur och ha som skål till fruktsalladen (med melonköttiet i såklart)

... göra hälsosam glass

... frysa in i glassform och äta som sockerfri isglass

... tärna och frysa in som man kan lägga i bålen istället för is så slipper den vattnas ur.

... mixa och ha i smoothies och drinkar

... grilla den och äta som efterrätt (Har jag aldrig provat, men kommer att göra i sommar)


Välkommen #sommarsäsongen, #grillsäsongen och #vattenmelonen

Av Malin de Besche - 7 juni 2014 23:58

Som kvinna förväntas man ha många skor. Skor för alla tillfällen och alla årstider och väderlekar. Och som idrottare måste man ha ännu fler skor. Skor för alla tillfällen, årstider och väderlekar. Hur många skor har du?


Idag åkte jag iväg med min dotter för att köpa skor inför den stundande sommarn. Jag lyckades, trots min halgus valgus hitta ett par ballerinaskor (lycka) och ett par flipflop. Ska också införskaffa mig ett par snygga sneakers som man kan ha längre än de andra platta skorna. För vardagsskorna är minst lika viktiga som träningsskorna för att unte få problem med fötter, knän, höfter och rygg. Några snygga sandaletter vill jag också köpa inför sommarens alla fester.

   

När det kommer till idrottandet så har jag en del skor som också måste förnyas. Basketskor, löparskor, tävlingsskor (löpning), gymskor.

Basketskorna måste ge bra stöd till såväl valv som leder. Skorna ska vara stötdämpande men ändå så pass stumma att man kan trycka ifrån ordentligt när man hoppar.

Löparskorna måste, då jag inte vant fötterna vid annat vara stabila, stödjande i fotvalv, god stötdämpning. Jag har de stabilaste på marknaden, men det gör dom också ganska tunga. Perfekta för  träning.

 

Nu har det blivit dags att köpa nya. Suck, det är inte billigt med löparskor.

Sedan har vi löparskorna jag köpte till XL-galan och 400-metersloppet. Fantastikst nöjd med de skorna. De är lätta, men ändå stabila och ger stöd i fotvalvet. Men inte alls rekomenderat att köra basket i.

 

Dessa har jag senaste tiden kört som gymskor, men det blir lite jobbigt att hålla på att göra rent dom mellan. Men jag vill gärna ha skor som går att springa i på gymmet då jag vill kunna varva med att springa på löpbandet utan att det sätter några spår smalben eller knän. De ska också funka för gruppträning med hopp och tyngd.

Kanske blir det ett par sådan här.

 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se