Alla inlägg under februari 2014

Av Malin de Besche - 17 februari 2014 22:50

Genom alla år har jag alltid sagt att det är tråkigt att laga mat till "bara" sig själv. Att det har varit barnen som drivit mig till att laga mat. Men jag har nu tänkt om. Det är faktiskt lika kul att laga mat även "bara" till sig själv, bara det är roligare mat än "kött och potatis".


Jag tror att jag myntade uttrycket att det är tråkigt att laga mat till bara sig själv på den tiden då min matlagning var ganska konservativ och inte alls så kreativ. Sedan har det bara levt kvar. Men sedan en tid tillbaka så r jag solo vid middagarna på måndagar och har då upptäckt att det är ganska kul att laga mat till "bara" mig.

Det har tom blivit lite av en sport att hitta något snabbt, kreativt och gott för en. Idag blev det sesamlax med broccolimos.

 

Laxen kryddade jag med salt och peppar och vände den sedan i sesamfrön innan jag stekte den på medelhög värme. La i några körsbärstomaterbredvid laxen.

Bloccolimos

Koka broccolibuketter mjuk, mixa med en handmixer och krydda med salt, peppar och en liten klick smör.


En fundering som jag fick medan jag åt är att man skulle kunna krydda moset med vitlök, chili eller lite citron. Bara för att variera.


Det var en riktigt god singelmiddag!

Av Malin de Besche - 16 februari 2014 20:50

Basket är en lagsport och det är med ett sammansvetsat lag som man finner glädjen i sporten. Det är för laget man kämpar och man vet att laget backar upp. Men vad händer när laget stöter på motgångar som sjukdom och skador och man inte alls får till spelet?


Jag gick upp tidigt i morse för att ta mig till Norrköping där vi skulle spela match. Jag hade planerat allt hur jag skulle få till det. Jag var ute i god tid för att plocka upp tjejerna som skulle åka med mig till Stadium , där damlaget skulle möta Norrköping Dolphins. Jag hade sett till att få en backup som kunde coacha tjejerna första halvlek. Han kunde tyvärr inte ta hela matchen.

Jag blev något nervös när domarna var sena till dammatchen. Jag hade redan tid på marginalen för att hinna till mina tjejers match och nu blev matchen uppskjuten i 10 minuter.

Det blev till att skippa duschen och slänga sig i bilen och åka i 1 timme och 40 minuter medan svetten torkade in. Min match hade slutat i förlust, men fick lägga det bakom mig ganska snabbt och fokusera på nästa.


När jag kom in i hallen hemma var det en bit in i andra perioden och 3 tjejer gick med hängande huven och en satt och hulkade på bänken. Det var en chock att komma till en sådan syn. Och varför var de så få?

Domarn sa att vi fick lite extra tid för att få den gråtande tjejen att lugna ner sig. Jag gick ner med henne i omklädningsrummet. Där satt ytterligare en tjej med sin pappa och mådde inte alls bra. Hon hade krockat med en av tjejerna i motståndarlaget och troligen åkt på en lättare hjärnskakning.

De hade startat matchen med endast 5 stycken, precis som igår, då flera fortfarande var sjuka och en och annan blev skadad. Så de tjejer som jag trodde skulle fylla upp och ge oss lite avbytare hade fått fylla ut startfemman.

  

Nu gällde det att få tjejerna att härda ut resten av matchen och peppa dom, trots att de låg långt efter och orken var nere på minus. Tjejen som mådde dåligt efter smällen fick åka hem och den gråtande tjejen fick lite mer tid på sig att återhämta sig. Vi körde med 3 stycken. Motståndarlaget plockade ut 2 tjejer så fick det bli 3 mot 3 spel ett tag.

Kämparglöden var som bortblåst i tjejerna. De gick på planen, gjorde inga riktiga avslut och nästan trampade på sina mungipor. Dessa tjejer älskar Basket, men nu såg de mest ut att plågas. Jag tog en time out och försökte få till någon form av spel. Då lyckas jag övertala tjejen på bänken att hoppa in så de kunde köra 4 mot 4 istället.

Då hände något med humöret. När jag kom hade de lyckats köra 2 poäng på 1,5 period, nu började de att peta i lite poäng.

Men de var trötta och de tappade tillslut humöret och jag fick ropa och hurra varje gång de gjorde något bra bara för att få dom att kämpa vidare och ta sig igenom hela matchen.

Inte lätt att när man ser hur de plågas att försöka ropa glada rop. Men det gör skillnad, det ser man. Och när matchen var över tackade de för matchen och jag lyckades få tjejerna att le lite grann.

Snacket i omklädningsrummet handlade om att de hade kämpat väl och vikten av att hålla humöret uppe, även när det inte är så roligt.

Jag sa till dom att de skulle gå hem till sina föräldrar och säga att de var värda något jättegott.

 

Tror jag ska fixa lite godis till nästa träning. :) Det behöver de efter en helg som denna så att passionen fortsätter och plågan glöms bort.

Av Malin de Besche - 15 februari 2014 22:56

Jag älskar musslor. Har väldigt svårt att förstå de som säger sig inte gilla musslor. Hade de bara ätit de som finns på konserv? Att köpa musslor i nät och tillaga är en helt annan sak och idag blev det en god soppa på musslorna jag köpte i torsdags.


Musslor innehåller massa protein, Kalcium, Zink, Järn, Folfat och goda fetter. Men för att piffa till soppan ytterligre hade jag massa andra bra råvaror i.

1kg musslor i nät

1 gul lök, hackad

1/2 fänkål, tärnad

250g rotselleri, tänad

2 morötter, tänade

2 krossade vitlöksklyftor

6dl grönskas och hummerbuljong

2 dl vitt vin

2dl matlagningsgrädde

Salt och peppar

Borsta musslorna så att allt "skägg" försvinner medan du fräser grönsakerna.

 

 

 

Slå sedan på all vätska och koka upp och koka i några minuter. Höj värmen och koka livligt när du lägger ner alla stängda musslor (släng de som inte sluter sig när du knackar på dom). Efter 5 minuter, sänk värmen medan du plockar bort musslorna med en hålselv. Plocka ur musslorna ur skalen och lägg ner i soppan. Spar några till garnering i tallrikarna.

 

Till detta serverade jag lite oststicks. Tortillabröd skrurna i strimlor och bredda med kryddad färskost och några minuter i ugnen på 200 grader. MUMS!

 

Av Malin de Besche - 15 februari 2014 21:22

Under veckan blev det allt färre som kunde komma till matchen idag. Och i morse stod det klart för mig att jag endast hade med mig en startfemma och inge avbytare när en tjej ringde och sa att hon var sjuk. Vi var ganska få när vi mötte dessa sist också, men nu var vi helt utan marginaler.


Jag förberedde tjejerna på att de skulle bli tufft eftersom att de inte skulle ha några avbytare. Taktiken var den att jobba som hårdast i försvar och spela lungt och smart i anfall.

Jag tror jag lyckades dölja min oro ganska bra då en av tjejerna hade en något svullen fot efter en stukning, ett par tjejer som brukar be om att få bli utbytta för att de inte orkar och en tjej som haft lite problem med knäna.

 

I första perioden hade mina tjejer ett bra försvar till en början men hade väldigt svårt att komma till avslut. Det resulterade i endast ett satt straffkast.

Men till andra perioden hände något. Det var som att de fick nya krafter och gjorde en jättebra period, både i anfall och i försvar. Den andra perioden vann de. Men det dök upp en nytt orosmoment. Tjejen som är den största poängplockaren hade fått 4 foul.

Tror att det fick en viss inverkan på tjejerna och Alvik drog ifrån igen. Mina tjejer fick en hel del smällar och de som jag trodde att de skulle ge efter och sätta sig på bänken, trots att vi skulle få spela med färre, var helt plötsligt jättestarka och ville kämpa vidare.

Jag tog en timeout i varje period för att de skulle få vila så mycket som möjligt. Jag pratade med mina tjejer om att spela smart så man spar på krafterna vid rätt tillfällen.

Så till sista perioden kom de tillbaka och började minska avståndet. De var inte tillräckligt för att vinna matchen men de vann perioden. Det jag är mest stolt över är att de fortsatte kämpa hela vägen och inte gav upp ens när man kunde se på hela ansiktsuttrycket att de hade ont. Även de som inte normalt är så tuffa.

Men de visste att det inte fanns någon att byta av med så då var det bara att kämpa på.


De vann 2 av 4 perioder, så då kan man ju säga att de vann halva matchen.

Av Malin de Besche - 14 februari 2014 23:42

Jag funderade på vad man skulle skriva om på alla hjärtans dag. Normalt handlar det ju om kärlek till de i din närhet. Din partner, hemliga kärlek, dina barn, föräldrar eller vänner. Men eftersom att vi pratar om alla HJÄRTANS dag kan du ju faktiskt handla om just hjärtat.


Kärleken skulle man nog kunna säga att den snarare sitter i hjärnan än i hjärtat. Hjärtat skapar värmen i kroppen när hjärnan tänker på de du håller av. Men hjärtat tar ju hand om hela kroppen så kanske det är bäst att ta lite hand om sitt hjärta.

 

På resurspoolens nättidning kan man läsa följande:

Rätt tid att dricka vatten?
Mycket viktigt! Från hjärt-specialisten: att dricka vatten vid en viss tidpunkt maximerar dess effektivitet på kroppen.

  • 2 glas vatten efter uppvaknandet – hjälper aktivera inre organ
  • 1 glas vatten 30 minuter före en måltid – hjälper matsmältningen
  • 1 glas vatten innan du tar ett bad – bidrar till lägre blodtryck
  • 1 glas vatten före sänggåendet – undviker stroke eller hjärtinfarkt

Jag kan också tillägga detta; min läkare berättade för mig att vatten vid sänggåendet också kommer att bidra till att förhindra nattlig kramp i ben. Dina benmuskler söker vätska när de krampar och väcker dig som om du fått en spark av en häst.


Så ta hand om ditt hjärta och drick lite vatten. Sen är det dags att sova.


God natt! Hoppas att du haft en fantastisk alla hjärtans dag.

Av Malin de Besche - 13 februari 2014 22:59

Det förekommer lite olika typer av spänning i mitt liv just nu. Den spm gjorde sig ordentligt påmind igår på träningen och fortsatt idag, samt den typen av spänning jag fick uppleva i morse. Inget av det är av det roligare slaget. Längtar till söndag då det är dags för den där härligare spänningen.


I morse när jag åkte till jobbet och köerna började tätna så fick jag sakta ner för att försöka komma in i nästa fil. Men det gjorde inte han bakom mig. Inte tillräckligt mycket i varje fall. Han körde helt enkelt in i mig och vi fick kliva ur mitt i trafikstockningen för att reda ut vad som hänt.

Det är något stressande att kliva ut mitt i trafiken med bilarna som krånglar sig förbi där vi står still. Som det verkar så hände inget med min bil i varje fall, tack och lov.


För att få spänningen i ryggen att släppa så såg jag till att stå mycket och röra mig på jobbet. Jag undvekt helt enkelt att sitta still för mycket. Det kändes något bättre när jag kom hem igen, men fortfarande inte bra.

När jag käkat min Paella till middag åkte jag för att ha basketträning med tjejerna.

Jag kunde känna hur hela höger sida var stel. Det var jobbigt att visa övningarna som de skulle göra.


Men jag vill ju inte lägga mig platt för lite spänning. Så jag gjorde så att jag efter basketträning och veckohandling så bestämde jag mig för att bekämpa det onda i mina muskler. Och det jag använde var helt enkelt en tennisboll.

 

En hel del av värken i ryggen beror på de ömma punkterna i sätesmuskeln


 

Den här kontorsskadan är grym och gör att hela högersidan drar ihop sig. När den spänningen släpper kommer jag att känna mig lätt som en fjäder.


 

Att en sådan liten sak kan ge så ruskig smärta men ändå göra gott.

Jag placerade bollen på mina ömma punkter och försökte slappna av medan min kroppsvikt såg till att hålla trycket tills det att jag kunde känna att spänningen flöt iväg.

När jag hade fått nog av smärta körde jag lite olika stretchövningar som anslutning och få till lite blodflöde genom musklerna.


Jag ska fortsätta med detta imorgon, i hopp om att få all spänning att släppa så jag kan få uppleva den trevligare spänning som en basketmatch ger. Söndag is the day!

Av Malin de Besche - 12 februari 2014 22:55

Jag har verkligen kämpat hårt under hela januari för att kunna prestera max på loppet. Jag höll mig frisk utan minsta förkylningskänningar förrän det var dags. Jag har också hållt mig hel och undvikit skador som gjort att jag kunnat förbereda mig ordentligt, tills nu.


Jag satt hemma och jobbade idag och när jag fixat med middagen och tog väskan till bilen för att ta mig till tjejernas basketträning kände jag mig en aning stel i ryggen.

Men när jag väl var på plats så var det som bortblåst. Rörelse är verkligen det bästa mot smärtor. Men när det sedan var dags för egen träning och jag bytt om kändes det inte bra igen.

Genom hela träningen kände jag av ryggen. Och när man har ont i ryggen då är man som handikappad. Den är så central för hela kroppen.

  


Först hade vi en uppvärmning som krävde att jag böjde en del på ryggen vilket inte alls kändes bra. Istället för stetch körde jag ryggövningar. Sedan följde en hel del övningar som gjorde att ryggen fick jobba hårt när jag slängde mig på golvet, reste mig igen och när vi spelade fick jag en del smällar.



Nu har ryggen låst sig på något sätt och jag har ont. Är övertygad om att det har med hur jag suttit och jobbat idag som skapat detta helvete.

Hem och rulla lite på foamroller och trigga lite punkter med en tennisboll så hoppas jag på att jag är som en ny människa imorogn bitti igen.

Av Malin de Besche - 11 februari 2014 23:01

När man bor hemma och får maten serverad varje dag, så vet man inte hur bra man har det. Fast man inte berättar om man kommer hem till middagen eller om man får ett infall och bjuder hem en matgäst så tycks det alltid finnas något att äta. När man vuxit upp och har ett eget hem så inser man det svåra med att laga mat.


Med alla man pratar med så är alla rörande överens om att det svåra med matlagning är att komma på vad man ska äta. Själva matlagningen tycker de flesta inte är så svår, utan med lite rutin går matlagningen ganska lätt. Om man sedan ska försöka göra sitt ätande lite nyttigare blir det inte lättare.


Lösningen är matplanering. Då räcker det med att du kallar på din kreativitet en gång i veckan/varannan vecka/månaden, beroende på hur lång planering du klarar av att göra.

När jag matplanerar brukar jag ha en del knep som jag tar till.


Planera endast middagar

Dels blir det färre måltider att planera och om man lagar tillräckligt mycket mat så kan man göra matlåda på det som blir över. Det är dumt att överarbeta så man inte orkar planera vecka efter vecka.

Dessutom minimerar man risken att behöva slänga mat som blir över. Klimatsmart! :-)


Köp hem saviours

När jag handlar så brukar jag se till att köpa hem sådant som kan läggas i frysen eller har lång hållbarhet för att plockas fram till de tillfällen man inte har matlåda till lunch och inte vill äta ute. Lagfiléer i portionsbitar, pasta, ägg, frysta grönsaker mm


Variera

Men den största utmaningen är ju att få till variationen i en stressig vardag. I min matplanering brukar jag se till att inte få till samma typ av rätt 2 dagar idag. Så därför tänker jag:

Fisk/Skaldjur

Kyckling

Kött

Vego

Fisk/Skaldjur ... osv

Varje måltid ser jag till att få till så mycket grönsaker som möjligt och tänker "Mycket färg"


Anpassa

När jag ska planera maten kollar jag på hur mina veckor ser ut. Vilka dagar måste jag göra något som går fort och vilka dagar måste det gå JÄTTEFORT. För om sanningen ska fram är det så nästan varje dag. Dagarna man har gott om tid är ganska lätträknade. För att inte bara få stresslagad mat ser jag till att planera in mat som kan förberedas dagen före.

Måndagar: Har oftast gott om tid om jag inte planerat in extra träning innan basketträningen.

Tisdagar: Behövs ganska lätt mat då jag ofta vill träna efter middagen

Onsdagar: Då måste maten vara klar på 30 minuter och får inte vara allt för "tung mat" då jag ska iväg och coacha tjejerna som följer av egen träning

Torsdagar: Ser ut som onsdagen

Fredagar: Blir det sen middag efter basketträning

Helgerna varierar beroende på hur matcherna ligger och hur jag kan få in annan träning än basket.


Inspiration

Jag samlar inspiration från bloggar, tidningar och annan media där man har träning och hälsa i fokus. Men kan även ta inspriation från alla typer av recept och göra lite nyttigare val.


Dokumentera

Det jag provat på som blir riktigt lyckade, inte bara enligt mig utan även enligt mina barn, skriver jag ner i en receptbok. Då kan jag gå tillbaka och matplanera utifrån dessa rätter.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards