Alla inlägg under februari 2014

Av Malin de Besche - 23 februari 2014 09:33

Det är matchdag och uppladdningen börjar redan på morgonen Med en god frukost. Eftersom att matchen är på eftermiddagen måste jag se till att hålla kroppen igång så att sen inte "segar till sig", men utan att trötta ut den.


Började dagen med en god frukost.

 

Gröten gjorde jag på 0,75dl havregryn och 0,25dl Risentas GI-gröt. Eftersom att jag inte är så förtjust i Risentagröten så blandar jag den med annan typ av gröt. Dels för att få i mig allt det som gör gott i blandningen ocj dels för att slippa kasta den.

  Och i grynblandningen blandade jag i:

En nypa salt

2dl vatten

1 banan

0,75dl frysta hallon

1tsk vetegräspulver


Nu är jag redo. Och för att hålla farten uppe ska jag städa och åka till miljöstationen.

ANNONS
Av Malin de Besche - 22 februari 2014 18:27

Planen var först att ta en löparrunda. Men efter att ha tagit mig en titt runt om i hemmet insåg jag att det var bäst att ge det lite uppmärksamhet. Det var ett tag sen så det hade satt sina spår. Så efter en skön start på lördagsmorgonen blev det lite annat än träning.


Gick upp på morgonen och gjorde iordning lite lyxig frukost. En näringsrik och god smoothie och lite äggröra.


Smoothien gjorde jag i min lilla chopper som är perfekt för att göra ett till två glas

1 banan

saften från 1 apelsin

1,5 dl naturell yoghurt

1 avokado

1 tsk vetegräspulver

Lite citronsaft


Efter frukosten satte jag igång att städa. Och för att få njuta av dagens härliga väder gick jag två vändor med mina kassar med det som skulle återvinnas. 

När jag städat hela förmiddagen gjorde jag mig i ordning för att åka till lillebror och fira hans söta lilla tjej på hennes 3årskalas.

 

Söttjejen älskar kläder och satte på sig allt i klädväg som hon fått. Hon är inte still många sekunder så kort lyckades jag ta när hon satt och fundera. 


Lillebror tycker att de är billigt att bjuda mig på kalas då jag bara drack kaffe. ;-)

ANNONS
Av Malin de Besche - 21 februari 2014 22:35

Varje fredag har en kollega med sig en tårta. Hans flickvän är konditor och blir alltid tårtor över som inte kan säljas dagen därpå. Inom byggbranschen är det ett sätt att visa kärlek att bjuda på bullar, kakor och andra bakverk. Tårta det är ÄKTA kärlek. Sånt ska man inte tacka nej till.


Det är något speciellt när det kommer till bakverk och alkohol. Väljer du att avstå är det många som har svårt att förstå. Du måste ha en bra ursäkt för att inbyte få onda ögat eller en massa frågor. Speciellt om de bjuder. Det är ju gratis! Säger du att du ska köra föreslår de att du ska ställa bilen. Säger du att du inte äter sötsaker eller går på diet så föreslås man göra "bara ett undantag". Det är ju inte bra att plåga sig. Att leva för strikt är ju inte heller bra.


Grejen är den att min livsstil och mina val är ingen plåga. Jag ser det inte som en uppoffring eller som att jag på något sätt plågar mig. Jag mår bra av mina val och jag har inte det där sötsuget som gör det plågsamt att avstå.


De flesta har accepterat vid det här laget att jag tackar nej. Men det sticker fortfarande i ögonen på somliga. Men om jag nu hade ett sug och kämpade med att stå emot, vad vinner dessa som anser att det är deras mission att få mig att saga ja, om jag faller för frestelsen. Ett rättfärdiganede av deras egna laster?

Om nu så många inte kan stå emot, är det då snällt att ta med sig tårtor till jobbet?


Efter en hyfsat lugn basketträning åkte jag hem för lite soffhäng. Något jag inte unnar mig så ofta.

 

Av Malin de Besche - 21 februari 2014 08:00

TT har skrivit om hur vi tillåter oss att äta dyrare mat för att nå högre kvalitet. Och genast hakar alla nättidningar på. Det både glädjer mig och får mig att fundera på om tidningarna verkligen vet vad de skriver om eller om de bara citerar TT.


Jag gick in på på Äkta vara's hemsida och läste deras senaste nyhet om hur vi människor i Sverige tillåter oss att äta dyrare mat. De sk premiumprodukterna har ökat och lågprisprodukter ligger i princip på samma nivå.

Jag funderade på vad premiumprodukter innebar och googlade. Jag hittade vartenda nättidning tror jag som citerade TT, men inte en enda beskriver tydligt vad premiumprodukter innebär.


Jag fick nöja mig med att köpa det underförstådda att det var ekologiskt, högt näringsvärde och generellt livsmedel med hög kvalitet. När jag senare på kvällen fick en stund över tänkte jag att jag skulle kolla in dessa artiklar igen och se om jag kunde hitta något som kunde ge en bättre definition. Och efter att ha hittat artiklar inom andra branscher som handlar om premiumprodukter hittade jag en förklaring som gjorde det förståeligt.


www.connoisseurint.se kunde jag hitta följande förklaring:

I ekonomiska termer är premiumprodukter de som konsekvent kan begära och rättfärdiga ett högre pris än för likvärdiga funktioner och liknande kvalitet.

 I marknadsföringstermer är premiumprodukter de produkter som kan leverera emotionella fördelar som är svåra att matcha för jämförbara produkter.


Och med den förklaringen kan man ju förstå varför de hälsosammare livsmedlen är klassade som premiumprodukter. Inte ens ett lexikon kunde ge mig en vettig förklaring. Jag nöjer mig sällan med "så här är det". Jag vill veta varför och hur man kommit fram till det. Bara för att förstå.


Enligt de ekomomiska trermerna så faller det ju in i att dessa produkter ÄR dyrare och kan säljas till ett dyrare pris. Detta motiveras och accepteras av oss konsumenter, eftersom att det kostar mer med ekologiska produkter. Det är dyrare att framställa produkter med äkta varor och inte fylla ut med en massa tillstser.


I marknadföringstermer så kan man säga att de emotionella fördelarna är att produkterna har högre näringsinnehåll och inte en massa gifter. För hälsans skull. Effekterna av de goda valen kommer ju först efter ett tag. Men direkt så känns det ju bra eftersom att du kunnat äta med gott samvete, med vetskapen om att du ätit något som är bra för din kropp.


Att en produkt kallas premiumprodukt är inte direkt likställt med att det är ett nyttigt val. Det handlar om att vi konsumenter upplever god kvalitet som motiverar priset. Värt att ha i medvetandet när man ser ett dyrt livsmedel. Det är inte nyttigt bara för att det kostar mer.


Men några av byggstenarna i en primumprodukt är:

Mycket hög kvalitet

En historia bakom varumärket som ger produkten en unik identiet. Den skiljer sig från mängden.

Bristande tillgång. Begränsad tillgång ger ett högre pris


 Vi konsumenter vill:

  • Undvika bekämpningsmedel
  • Undvika tillsatser
  • konsumera närproducerat
  • Göra kloka val för miljöns skull
  • Stoppa i oss ren mat

Jag märker ju själv att jag har ett annat köpbeteende. Jag väljer mat med bättre kvalitet i dag än vad jag gjorde för några år sen.

Utvecklingen av våra köpbeteenden är positiv. Då efterfrågan på bättre kvalitet blir högra så kommer även priset troligen att justeras till det bättre även för dessa produkter. Men vi kommer nog alltid får betala för kvalitet.

Av Malin de Besche - 20 februari 2014 23:05

Det är dags att planera maten för en vecka framåt och jag söker inspiration. I brevlådan hade det dimpt ner tidningen Buffé. Man har kunnat se att ICA satsat på hälsosammare val de senaste åren och nu junde jag sitta lite inspiration i deras tidning.


Tidningen innehåller recept på nyttiga bakverk, smoothies , och maträtter. De skriver också om olika sorters alger som man kan hitta i handeln, men också plocka själv.

       

Är lite sugen på att prova på det där med alger, men det är en aning dyrt det jag hittat i handeln.

Av Malin de Besche - 19 februari 2014 22:57

I förra veckan fick jag tokont i ryggen. Jag tog till min simpla men ack så effektiva metod för att få ordning på kroppen. Efter en löparrunda igår och en arbetsdag i konferensrum har nu lockat fram smärtan i ryggen igen. Den är spänd som en fiolstreng.


Jag hade ju lite känningar i benen igår när jag sprang men det blev inte så farligt. Tyckte ändå att det kändes bra efter lite stretch. Jag kunde känna att jag blivit något stel.

Men efter en dag på jobbet i konferensrum så kände jag att kroppen stelnade till ännu mer. Jag måste bli mer noga med hur jag sitter dessa dagar.


Jag blev kvar längre på jobbet än planerat och det innebär att maten var tvungen att bli klar blixtsnabbt. Jag tänkte så det knakade på vad jag hade hemma som kunde gå fort. Och så kom jag på att jag hade några falaflar i frysen. Dessa åt jag i tortillabröd med massa grönsaker som jag stekte. Rörde ihop lite yoghurtsås så var det klart på 20 minuter.

 

Ruskigt gott. Grönsakerna jag stekte var:

1 rödlök, strimlad

1/2 fänkål, strimlad 

1/2 blomkålshuvud

1 röd paprika, strimlad

1 stor näve bladspenat

Lite kryddor efter smak


Sås

2dl turkisk yoghurt

salt och peppar

1 hackad vidlöksklyfta

lite torkad basilika


När jag kom till basketträningen var det inte så många på plats, vilket jag hade misstänkt, eftersom att skolorna åkte iväg till Romme för att åka skidor. Så jag hade förberett en alternativ träning som är bra när det är få spelare.

Då kände jag inte så mycket. Men när min egna basketträning började kände jag av ryggen. Ryggens högra sida var spänd som en fiolstreng. När jag stretchade kände jag att spänningen satt helt och hållet i sätesmuskeln. Det var alldeles för stelt där och jag kunde knappt komma ner när jag stretchade den.

Jag kände lite när jag hade sprungit att rumpan var stel och vid stretchen kunde jag gissa att jag hade en del knutor där.

Jag vägrar att få ryggproblem och löparknä igen, så nu kommer det ligga fokus på vader och rumpa så spänningarna där släpper. Jäkla rumpa, men nu ska den få!

Jag använder min tennsiboll flitigt för att trycka ut de ömma punkterna.

 

Av Malin de Besche - 18 februari 2014 22:02

Äntligen kom jag igång med lite distanslöpning. Jag börjar smått men kommer att öka succesivt. Jag har börjat lite smått med planeringen av mina löppass och idag var det fösta i raden. Det har sina fördelar att marken inte längre är snöbeklädd öven om man känner att man blivit lite snuvad på vintern.


Även om marken är bar så är det fortfarande kallt. Det gäller att klä på sig lagom mycket. För lite så fryser du för det. För mycket så svettas du för mycket och fryser av den anledningen. Bästa sättet är att klä sig lager på lager, en gammal tes som åter igen visar sig vara sann.


Efter middagen, kanske en aning tätt inpå, så gav jag mig ut på en vinterlöparrunda. Jag fick efter ett par kilometer lite känningar i vaden och i slutet av av rundan även i smalbenet. Inte till räckligt för att det skulle göra ont men det känns. Så imorgon mellan tjejernas träning och min egna basketträning blir det lite löparskolning.


Det sköna med vinterlöpning är förutom all den friska klara luften man får i sig är att komma in och sedan hoppa in i duschen. Det var några lager som skulle av...

 

Av Malin de Besche - 18 februari 2014 07:00

Sedan utmaningen till XL-galan har det varit lite segt med träningen. Dels har jag inte kommit igång med ett konkret träningsprogram för att nå ett sepcifikt mål och dels har det varit en massa andra saker som kommit emellan. Igår missade jag till och med basketträningen.


Inför min utmaning i Globen tränade jag i princip varje dag och ibland 2 pass på en dag. Jag tränar ju basket 3 dagar i veckan och så la jag till träning för loppet på det. Ibland tränade jag efter basketträningen och ibland la jag in träning på de basketfria dagarna.

Men efter min stora seger så har jag inte haft det att träna inför och jag har inte beslutat vilket träningsmål som är det nästa jag ska arbeta emot. Man måste ju välja ett mål att arbeta mot i taget för att komma i mål, eller i varje fall mål som tränas på ungefär likande upplägg för att inte ta bort någon fokus.

Det har inte hjälpt att jag har fått lite förkylningskänningar.


Först var jag stilla fredag, lördag och söndag efter loppet, sen kom jag i varje fall igång med basketen. Men igår blev det inte ens det pga styrelsemöte i basketklubben. Det har börjat krypa i kroppen på mig. Att "bara" köra basket 3 dagar i veckan är lite lite för mig. Jag måste ha träningspass som gör mig helt slut, vilket basketträningarna sällan blir. Man har ju en del vilostunder i basketen, bla  när man går igenom en del teori och taktik.


Nu är det dags att åka iväg till jobbet. Men jag ska se till att fundera ut vilket mål det är dags att jobba mot nu och så ska jag se till att komma ut på ett träningpass redan ikväll.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se