Alla inlägg under februari 2014

Av Malin de Besche - 10 februari 2014 22:41

För en tid sen så fyllde jag i en intresseanmälan för Women's health Halvmarathon. Jag tyckte att det var dags att börja springa lite längre. Men när de sedan släppte starterna visade det sig att det var lite för tidigt på året för att jag skulle våga anmäla mig.


Det är inte så himla länge sen som jag började känna att det var ok att köra riktig löpträning. Och jag har inte haft kontinuerlig löpträning sedan dess. Jag har sprungit en hel del på basketen, intervaller inför galan och några enstaka löppass. Men just det där att springa länge och kontinuerligt har jag inte gjort på över ett år.

Därför känns det inte som att det är läge för längsta loppet någonsin för mig redan nu i april. Nej, jag måste nog vara smart och ta det lite lungt och bygga upp ben och fötter successivt för en sådan här utmaning.

Jag blir ju lite trött i benhinnorna och fotlederna efter hårda träningspass och ibland känner jag av mina gamla stukningar.


Så om jag nu ska ge mig på den här utmaningen så blir det nog DN:s Stockholm halvmarathon i september. Till dess kan jag nog fixa det. Det gäller att träna smart fram till dess, men att också köra några andra kortare tävlingar för att få in tävlingsvanan och hålla nerverna i schack.

 

Så fram till dess måste jag hitta några lämpliga tävlingar. Jag skulle vilja köra allt ifrån 5km till milen. Att hitta träningsprogram är inga som helst problem. Så länge man vill springa 5 kilometer och längre finns det en uppsjö av träningsprogram. Jag har hittat ett som jag tror kommer passa min livsstil som innehåller 3-4 pass per vecka och inte allt för hårda i början.


Mer då? Det skulle vara roligt om jag kunde hitta en träningskompis som kunde hjälpa mig att hålla motivationen uppe.

 

XL-galan har inte bara varit en motivator till att köra intervaller, utan även att ge mig på nya utmaningar. Och motivationen blev utterligare boostad när jag idag på basketträningen upptäckte att jag blivit något snabbare i idioten. :)

ANNONS
Av Malin de Besche - 9 februari 2014 12:04

Just nu pågår vinter OS i Sotji och Sverge har lyckats plocka medaljer. Jag är inte jättepåläst när det kommer till vintersporterna och när jag läste att Charlotte Kalla hade tagit silver i Skiathlon blev jag nyfiken på vad det innebar. Att det var blandat av olika typer längdskidåkningsstilar kunda man ju förstå.


Jag googlade fram vad Skiathlon var. Som jag trodde var det blandning av olika skidåkarstilar men jag trodde att det skulle vara tre olika. Troligen för att jag gjorde kopplingar till Triathlon. På Wikipedia kan man läsa:

"Disciplinen ingår i världscupen i längdåkning. Den ersatte den tidigade jaktstarten. Istället för att först köra ett klassiskt lopp och sedan ett i fristil, så byter man skidor efter halva distansen, varmed man alltså kör båda stilarna i samma lopp."


Charlotte Kalla tog silver efter en duell med Marit Björgren kunde jag läsa. Och medan jag googlade såg jag herrarnas Skiathlon på TV där Marcus Hellner kommer 2:a. Spännande då han under hela upploppet närmade sig ettan. Så 2 silver i Skiathlon alltså.


När jag läste om disiplinen så såg jag att damerna kör 2x7,5km medan herrarna kör 2x15. Visst brukar det vara något kortare för damerna än för herrarna, men hälften?! Är kvinnorna verkligen hälften så starka?

Vinnaren på damsidan körde alltså på tiden 38:33,6 och vinnaren på herrsidan körde 1:08:15,4

Dubblerar man tiden för damerna så skulle det bli runt 1:50 eller kanske något mindre då tiden innehåller skidbyte.

Okej, låt oss säga att det är tiden som avgör att man "inte har tid" med närmare 2 timmarslopp så skulle ju damsidan faktiskt kunna köra 2x12km. För med tanke på alla kvinnliga ultramarathonlöpare så knappast sträckan vara något hinder.


Men i vilket fall: Grattis Kalla och Hellner till fantastiska insatser och era silvermedaljer

   

Bilder från aftonbladet.se

ANNONS
Av Malin de Besche - 8 februari 2014 20:02

Nu har jag äntligen återhämtat mig från all galenskap i Globen under XL-Galan. Natten till torsdagen kunde jag inte sova. Jag vaknade flera gånger under natten då jag var ruskigt spänd inför mitt lopp på 400 meter. Jag hade förberett mig både fysiskt och mentalt, men visste inte om det var tillräckligt.


Trots att jag inte lyckats ha en hel sammanhängande sömn så kände jag mig ändå hyfsat utvilad. Åkte till jobbet för att avverka några timmar innan det var dags att åka till Globen.

När jag kommit hem packade jag väskan för att åka in till Globen och Anexet där mässan hölls och där vårt företag hade en monter. Innan loppet serverades de tävlande en smörgås.

Efter att ha tryckt i mig den ångrade jag det nästan för det kändes som att mackan inte åkte hela vägen ner. Troligen pga nervositeten. För när jag hängt ett tag med kollegorna som gav mig en massa pepp medan det var underhållning på scenen kändes det något bättre.

 

När det sedan var dags att gå ner i gångarna för att få kläder och värma upp kom verkligeheten tillbaka. Jag hade flera gånger gått igenom loppet i huvudet på det sätt som man ska lägga upp loppet (enligt det jag lyckats googla fram). Men jag hade inte en aning om vilket motstånd jag hade.

Jag försökte läsa av tjejerna om jag trodde att de kunde vara skulle vara sprinters. Men det är inte så lätt. En som inte har en klassisk löparkropp kan ju faktist överraska.

Och när en av tjejerna plockar fram ett par spikskor, tänkte jag att om jag inte tar ledningen direkt så är det nog henne jag ska lägga mig bakom.

Uppvärmningen blev inte mer än 10 minuter ungefär innan vi ställde oss och väntade på att få komma in på själva arenan. När vi radat upp oss koma Kajsa Bergqvist och ställde lite frågor om hur vi laddat och vad vi hade för taktik. Jag fick inte frågan direkt ställd till mig så jag struntade i att svara. Man ville ju inte ge några idéer till konkurrenterna.


Rädslor

Mina största rädslor inför loppet var att jag skulle få ge järnet för att ta ledningen men att utan att kroppen skulle svara och sedan glida allt längre bak.

En annan rädsla var att jag skulle ha för seg reaktionsförmåga så att jag skulle få jobba ikapp.


Mål

Jag hade satt upp 3 mål, helt enligt 103-mentala metoder som jag köpte för 1,5 år sen.

Mål1: Vinna

Mål2: Slå tiden 1:15

Mål3: Känna att jag gett det jag kunnat


Loppet

På edera platser och jag gick fram till strecket helt enligt instruktion i ytterspår. Sen kom skottet. Jag tog sats och satte av i världens fart och tänkte att jag skulle ta mig in till innervarv så fort jag väl kommit om alla. Jag blev så förvånad över hur lätt jag sprang om alla. Der var som att jag var om innan de ens startat.

Såg till att släppa den tanken så snabbt som möjligt så att jag kunde fokusera på del 2 av loppet, att springa långa steg på raksträckorna och kortare snabbare i kurvorna. När jag efter ett varv hör att jag har en klar ledning och att det kan bli kamp om adra platsen kände jag hur jag började springa avslappnat. Min seger var ohotad om jag bara kunde fortsätta hålla farten.

I sista kurvan fick jag tänka kort, kort, kort, kort för att påminna mig om att det vart korta snabba steg jag skulle ta. Orken började tryta. Jag fick inte den där brännande känslan, men förmågan att lyfta benen var helt klart tyngre och jag fick påminna mig att det var armpendligen som skulle bära mig i mål.

Kollade snabbt upp på klockan och ser att jag sprungit på 73 sekunder.

Jag hade uppfykkt ALLA 3 målen! Känns så galet bra! Lite skum känsla när man hade en kamera så tätt inpå och jag tänkte att nu filmar han verkligen minsta lilla por på mig.


Under hela loppet (och även efter) kunde jag höra jublet i Globen. Vilken overklig känsla att bli hyllad och påhejad som en stjärna!

Mina motståndare kom fram till mig allt eftersom de kom in i mål och frågade vad jag hade i benen. Det var några som tänkt att de skulle ha hakat på mig, men vågade inte för att de inte trodde att de skulle orka hela vägen.

Nu återstod bara att gå upp på scenen och ta emot priset i Anexet där efterfesten även skulle hållas.


Vilket jubel! Och vilken glädje! Jag blev intervjuad av Kajsa Bergqvist som undrade om min taktik var att mörka min taktik och Bygglovs Matte som undrade om jag var tävlingsmänniska vilket han redan hade konstaterat. :-)

Blommor, pokal och publikens jubel!

   

Det var så rörande att se reaktionen hos mina kollegor som mötte mig med tårar i ögonen stora leenden och varma famntag. Fick även en hel del gratulationer och kramar av människor jag aldrig träffat förut. Vilken segeryra! Har aldrig blivit så hyllad för mitt slit någon gång tidigare.


Efter att ha fått lite mat i magen gick jag ut till min familj och kollade på de verkliga stjärnorna. Kvällen avslutades sedan med en efterfest. Åkte sedan hem för att få mig lite sömn innan jag tidigt dagen därpå skulle åka på konferens med jobbet. Och det var ju lika fantastiskt kul som vanligt. Vi är så härligt gäng!


#XL-Galan #400m #Tävling

Av Malin de Besche - 7 februari 2014 12:00

Nu är min utmaning på 400 meter över och nu ska jag börja ge mig på resten av mina utmaningar som jag ska försöka klara av under året. Ett av mina nyårslöften är ju att jag ska prova på någon ny träningsform. Och såhär i slutet av modeveckan, varför inte titta på vad som är 2014 års träningstrender.


Något som var den stora trenden förra året var militärträning och utomhusträning/utomhusgym. Och det ser ut att fortsätta i den stilen. En av mina grannar har frågat om jag vill hänga med på hennes bootcamp. Kanske hoppar jag på det. Dåuppfyller jag ju mitt löfte om att prova en ny träningsform och följer trenden på samma gång. :)

 

Många motionärer har under senare tid allt mer börjat anlita en löparcoach och det kommer nu gymen att haka på. Sats har nu börjat erbjuda sina medlemmar proffessionella löparcoacher. Nu och fram till slutet av mars innan den stora löparsäsongen drar igång så erbjuder de ett tufft styrketränignspass speciellt utformat för löpare.

Sedan kommer den andra delen av konceptet som är utomhus.

 

Förra året fick Crossfit och Funktionell tränings stort genomslag och nu är behovet av att behålla flexibiliteten större än någonsin. Väldigt många använder sig av träning för att klara av att utföra andra aktivieter bättre som att åka utför.

 

Grattis alla PT:s. Det ser ut som att ni kommer att få mer jobb framöver. Allt fler skaffar sig en PT för att klara av sina mål.


Något som jag lovat mig själv i år är att åka iväg på träningsresa och tydligen är det något som också kommer att öka i år. Så det en trendresa till Turkiet kanske. :)

 

Av Malin de Besche - 6 februari 2014 07:00

Idag är det den stora dagen då jag ska springa 400 meter. Då lär vi se om all träning jag har lagt ner har varit den rätta. För nog har jag tränat massor och jag har även tillåtit mig lite återhämtning, förutom min blunder på basketträningen igår då jag tog i lite mer än vad jag borde.


Basketträningen som sagt var lite hårdare än vad den borde. Men å andra sidan så ska man ju se till att väcka musklerna dagen innan och efter en god natts sömn så känns det ok.

 

Jag har laddat med en god grötfrukost och planerar att äta en stor tallrik pasta till lunch. Efter lunchen kommer jag åka hem för att ställa bilen och sen åka in till Globen arena. Jag hoppas att allt går i lås tidsmässigt. Att jag hinner med alla förberedelser inför konferensen. Så jag inte får någon tidspress innan loppet och att jag kan förbereda mig mentalt. Och så hoppas jag att den här början av förkylning som jag börjat känna av nu lägger sig.


Önska mig lycka till! :)

Av Malin de Besche - 5 februari 2014 22:38

Jag är inte helt säker på att jag har gett mig själv bästa uppladdningen inför loppet imorgon. Det började bra med en god och nyttig smoothie och goda mackor, ok lunch som är rester från gårdagens middag och även middagen gick inte av för hackor. Sen kom vi till kvällens träning...


Jag hade verkligen sovit gott den här natten och vaknade utvilad. Klev upp och gjorde mig en god och nyttig smoothie. Detta blev 2 glas.

  

1 banan

1 dl naturell yoghurt proteinberikad

1 dl proviva granatäpple och hallon

1 mogen avocado

1 näve färsk bladspenat

1 msk hampafrön

Bara att mixa och njuta....

 

Så skönt att jobba hemma ibland. Man får jobba mer "ifred" och man blir mer effektiv. Man kan jobba medan man värmer maten, sätta på en tvättmaskin och ändå hålla arbetstakten uppe.


Sedan kunde jag börja med middagen medan jag fortfarande jobbade. Koka sötpotatis medan jag svarade på mail.

Middagen var ångkokt torsk, blancherade grönskaker och sötpotatismos.

Torsken gjorde jag i den här fantastiska Tapper Ware burken.

 

Man häller kokande vatten över, sätter på locket och torsken blir aldrig överkokt.

Grönsakerna blev en bladning av sparris, strimlad palsternacka och strimlad morot.

 

Efter middagen gjorde jag mig iordning för dagens basketträning. På tjejernas träning hade jag fokus på försvar, med övnignar inspirerade från regionslägret.

Försvar hade tydligen mina coacher tänkt lägga fokus på idag också. Vi körde en jobbig övning kallat korridorförsvar. Försökte smita undan, men vi var jämna par så det var bara att köra. Jag försökte dock att maska lite. Det kändes bra då, men nu är jag trött i fötter och vader. Jag hoppas verkligen inte att jag har minskat mina chanser i loppet imorgon.


Ja ja, en god natts sömn och en bra uppladdning imorgon kanske råder bot på mina trötta vader imorgon.

Av Malin de Besche - 4 februari 2014 21:58

Det har varit lite småtrögt med matplaneringen sista veckorna, men nu tog jag mig i kragen och gjorde lite matplanering. Och eftersom att jag håller på att samla kraft inför loppet så åkte jag och handlade in varor istället för att träna. Ny månad och därför en ny check på vad som är säsongens varor.


För att få koll på vad som är säsongens varor har jag gått in på Äkta varors hemsida. Inser ju tyvärr att jag inte handlade någon säsongsfisk. Det får jag se till att handla nästa gång jag handlar.


Fisk och skaldjur

Abborre

Blåsmussolor  

Gädda

Gös

Lake

Ostron

Räkor

StrömmingFrukt och bär     

Apelsin

Citron

Clementin

Satsumas

Grapefrukt

Kiwi

Äpple


Här handlade jag inte fler apelisner då jag har många kvar sen senate handligen. Men lite säsongsäpplen blev det allt.

Blodapelsin försvinner ur säsong nästa månad så passa på nu.


Grönsaker    

Brysselkål

Endive

Grönkål

Jordärtskocka

Kålrot

Gul lök

Röd lök

Morötter

Palsternacka

Potatis

Rotselleri

Rättika

Rödbeta

Svartrot

Vitkål


Rödkålen har inte säsong längre, annars ser det ut som i januari. Här har jag nu en hel del hemma nu som är säsongsvaror. Ska kanske planera in mat med Brysselkål, Rättika och Svartrot vid nästa handling, för sen till mars är det utanför säsong.

Av Malin de Besche - 3 februari 2014 23:33

Måndag och dags för basketträning. Idag var det ganska lungt då vi gick igenom mycket spelsituationer som inte satte så mycket press på benen. Det var ju bra då jag ska se till att ha utvilade muskler till torsdag, men coachen lovade hårdträning på onsdag. Så vi får se hur jag hanterar det.


Nu är det inte många dagar kvar till mitt stora kraftprov, att springa 400 meter så fort det bara går. Nervositeten har börjat krypa på en aning. Men jag har jobbat hårt och nu är det dags att samla krafter men ändå hålla musklerna aktiva. Så dagens träning var perfekt.

När vi avslutade träningen så sa coacherna att onsdagsträningen skulle bli mycket tuffare. Jag får väl helt enkelt hitta alternativ beroende på vilka övningar vi ska göra.


All träning är nedbrytande och det är vid återhämtningen som man bygger upp musklerna för att klara av ännu större påfrestningar. Imorgon har jag massagetid vilket innebär att jag kommer att få laserbehandling som ska på skynda läkningen av musklerna.


Men det är inte bara fysiskt som jag bygga upp kroppen nu med min återhämtning. Jag ska även bygga upp självförtroendet och boosta mig med lite mental träning.

Som jag skrivit om förut så ska man ju sätta upp 3 mål med inför en tävling för har man nått något eller några av målen så får man den där tillfredsställande känslan även om allt inte gått som man hoppats. Och det ska vara både mätbara och ett känslomål.


Så mina mål för loppet är:

  1. Vinna - Jag har ingen aning om konkurrensen, men jag vet att det är andra motionärer så jag hoppas på gpda chanser
  2. Springa på tiden 1:15 eller bättre
  3. Att jag ger allt! Jag efter loppet ska känna att jag inte hade kunnat ta i mer än vad jag gjorde.

 

Sanna Kallur från Sydsvenskan.se

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se