Direktlänk till inlägg 11 februari 2014
När man bor hemma och får maten serverad varje dag, så vet man inte hur bra man har det. Fast man inte berättar om man kommer hem till middagen eller om man får ett infall och bjuder hem en matgäst så tycks det alltid finnas något att äta. När man vuxit upp och har ett eget hem så inser man det svåra med att laga mat.
Med alla man pratar med så är alla rörande överens om att det svåra med matlagning är att komma på vad man ska äta. Själva matlagningen tycker de flesta inte är så svår, utan med lite rutin går matlagningen ganska lätt. Om man sedan ska försöka göra sitt ätande lite nyttigare blir det inte lättare.
Lösningen är matplanering. Då räcker det med att du kallar på din kreativitet en gång i veckan/varannan vecka/månaden, beroende på hur lång planering du klarar av att göra.
När jag matplanerar brukar jag ha en del knep som jag tar till.
Planera endast middagar
Dels blir det färre måltider att planera och om man lagar tillräckligt mycket mat så kan man göra matlåda på det som blir över. Det är dumt att överarbeta så man inte orkar planera vecka efter vecka.
Dessutom minimerar man risken att behöva slänga mat som blir över. Klimatsmart! :-)
Köp hem saviours
När jag handlar så brukar jag se till att köpa hem sådant som kan läggas i frysen eller har lång hållbarhet för att plockas fram till de tillfällen man inte har matlåda till lunch och inte vill äta ute. Lagfiléer i portionsbitar, pasta, ägg, frysta grönsaker mm
Variera
Men den största utmaningen är ju att få till variationen i en stressig vardag. I min matplanering brukar jag se till att inte få till samma typ av rätt 2 dagar idag. Så därför tänker jag:
Fisk/Skaldjur
Kyckling
Kött
Vego
Fisk/Skaldjur ... osv
Varje måltid ser jag till att få till så mycket grönsaker som möjligt och tänker "Mycket färg"
Anpassa
När jag ska planera maten kollar jag på hur mina veckor ser ut. Vilka dagar måste jag göra något som går fort och vilka dagar måste det gå JÄTTEFORT. För om sanningen ska fram är det så nästan varje dag. Dagarna man har gott om tid är ganska lätträknade. För att inte bara få stresslagad mat ser jag till att planera in mat som kan förberedas dagen före.
Måndagar: Har oftast gott om tid om jag inte planerat in extra träning innan basketträningen.
Tisdagar: Behövs ganska lätt mat då jag ofta vill träna efter middagen
Onsdagar: Då måste maten vara klar på 30 minuter och får inte vara allt för "tung mat" då jag ska iväg och coacha tjejerna som följer av egen träning
Torsdagar: Ser ut som onsdagen
Fredagar: Blir det sen middag efter basketträning
Helgerna varierar beroende på hur matcherna ligger och hur jag kan få in annan träning än basket.
Inspiration
Jag samlar inspiration från bloggar, tidningar och annan media där man har träning och hälsa i fokus. Men kan även ta inspriation från alla typer av recept och göra lite nyttigare val.
Dokumentera
Det jag provat på som blir riktigt lyckade, inte bara enligt mig utan även enligt mina barn, skriver jag ner i en receptbok. Då kan jag gå tillbaka och matplanera utifrån dessa rätter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 |
27 | 28 | |||||
|
Springa milen på 45 min .......( )
Springa halvmilen på 20 min ..( )
Springa halvmaran ..............( )
Klara 1 chin ......................( )
Klara 35 armhävningar......... (X)
Klara 50 armhävningar......... ( )
Stå på händer (minst 3 sek)....( )
Stå i plankan 7min ..............( )