Direktlänk till inlägg 23 september 2014

Rotationskänslig

Av Malin de Besche - 23 september 2014 20:27

I morse var det ytterligare ett besök hos sjukgymnasten. Det går framåt, även om det är alldeles för långsamt för min smak. Jag vill ju kunna köra på med hård funktionell träning, men man blir lite något begränsad när man är rotationskänslig. Men träning är i varje fall inte helt uteslutet. Man gör vad man kan.


Lite sovmorgon idag, vilket var välbehövligt. Man kommer så sent i säng när man har träning sent, för det tar ju ett tag innan man kommer ner i varv efter dusch och lite mat.

Jag gick till sjukgymnasten och hon vände, vred och bände min kropp som vanligt och så sa hon att jag vissa låsningar hade släppt. Det var skönt att höra att det går åt rätt håll även om det är alldels för långsamt för min smak.

Jag fick även denna gång nålar i ryggen och hon sa att jag svarade bra på nålarna. Så det finns hopp.

 

Sen började vi prata träning. Jag är rotationskänslig eftersom att de nedre diskarna är irriterade. Så de är tack och lov inte skadade utan "bara" lite irriterade. Måste jobba på bålstabiliteten som kan hålla allt på plats och inte sätta in nya låsningar, så som kroppen gör när den ska skydda någon del av kroppen.

Så all träning jag utför måste jag se till att inte rotera i ryggen. Hon lugnade mig med att jag kommer att kunna köra på sen med rotationer när jag blivit återställd.


Hon gav mig en utveckling på den övning där jag skulle stå på alla fyra och spänna bålen. Jag skulle lyfta ben och arm diagonalt, men bara lite lite så att det inte sker någon rotation i ryggen.

Jag har ju gjort den här övningen massor av gånger, men då har jag ju bara koncentrerat mig på att inte tappa höften och inte på att hålla ryggraden helt still.

Jag fick en till övning som innebär att jag ska ligga på rygg med böjda ben, pressa ner svanken i golvet och låta ett ben falla åt sidan så långt att svanken fortsatte att vara kvar i golvet.

Detta ska jag göra 2-3 gånger om dagen.


Idag var det dags för ett cirkelpass i vårt gym på jobbet. Det var länge sen nu, så det var roligt att det äntligen kunde bli av. Tack och lov så var det inte några rotationer som skulle utföras. Jag fick nämligeen visa övningarna Jessika berättade om då hon skadat sin rygg.

Men jag fick göra ett par varianter då jag ska ta det lungt med situps och den här medcinbollsövningen när man ligger på rygg och för bollen över huvudet ner till fötterna samtidigt som man drar in dom. Det är för belastande för höftböjaren för min del som i sin tur sätter press mot diskarna.


45 sekunder/ övning i 3 varv

Mitt varv, med mina anpassningar:

1. Små situps med medicinboll

Bara så pass att jag tryckte ner svanken i golvet och lyfte övre delen av ryggen samtidigt som jag höll bollen mot taket. Alltså inte en fullt sittande situp utan endast små små rörelser

2. Min bålövning som jag fick av sjukgymnsaten

Där jag lyfter arm och ben diagonalt. (Första varvet körde jag box som var tanken från början, men insåg att det gav för myckt rotation) Sista varvet körde

3. Löpbandet/Crosstrainer

Jag avskyr crosstrainer egentligen med  men jag känner inte av benet på den

4. Knäböj med axelpress

Vid böjda ben hade jag en hantel i bröshöjd och medan jag reser på mig pressar jag hanteln över huvudet

5. Armhävningar

6. Latsdrag

7. Upphopp

8. Liggande rodd i TRX


Efteråt så stretchade jag benen och framförallt sätesmusklen. Men jag hoppade över min ryggstretch då jag inte skulle hålla på med rotationen. Får väl säga att det är min tillfälliga allergi eftersom att jag inte har några andra. :)


#Rotationskänslig #Fys #Rehab #Sjukgymnastövningar #Akupunktur #Cirkelfys #Bålstabilitet

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin de Besche - 6 juni 2016 10:24

Det är försommar och det är en tid med mycket firande. Den här helgen har jag verkigen varit massor av firande. Då har träningen fått stå tillbaka lite. Så jag har fått lägga in ett par extra vilodagar för att hinna med allt firande.   I torsdags...

Av Malin de Besche - 1 juni 2016 23:08


I morse vaknade jag och mådde inte alls bra. Så pass att jag ställde in tiden hos sjukgymnasten. Jag skulle ha tejpats för att se om det skulle hjälpa mig i min löpning. Men med ganska hög press på jobbet just nu kände jag att jag inte kunde stanna h...

Av Malin de Besche - 28 maj 2016 18:12


Jag är väldigt trött på att känna att jag inte kan ta i fullt ut att ett hårt löppass känns avlägset. Att jag inte kan köra på som jag vill är frustrerande. Igår hade jag ett besök hos sjukgymnasten efter en hel månads upphåll. Jag behövde höra vad h...

Av Malin de Besche - 24 maj 2016 22:51

Ibland är inte omständigheterna så som man tänker eller planerar. Det är lätt i sådana lägen att bara ge upp och strunta i allt. Men det är inte alltid det ända alternativet. Ibland får man anpassa sig och helt enkelt make it work.   I Söndags ha...

Av Malin de Besche - 21 maj 2016 23:41


Att ha legat i influensa har tagit hårt på kroppen och har hållit mig helt från träning och har sakta börja komma igång med promenader och lättare gympass tredje veckan. Idag drog jag igång med löpning och utegym. Nu ska jag snart vara tillbaka.   ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards