Alla inlägg under mars 2015

Av Malin de Besche - 9 mars 2015 23:19

Jag har tagit det här på allvar nu att bli helt bra till våren så att jag ska kunna ge allt under Tough Viking och inte hålla tillbaka som jag gjorde sist. Så tre om dagen för att bli en tuff viking på riktigt är det som gäller nu.


Nu jobbar jag vidare med mina rygg övningar för att bli rörligare i ryggen. Det går lite trögt i början av dagen, men sen blir det bara lättare och lättare. Fantastiskt bra träning för armarna.


Det är så fantastikst bra att ha ett gym på jobbet. idag kunde jag smita ner dit för att göra mina övningar. Visserligen så tycker inte folk på jobbet att det är så konstigt om jag gör lite övningar i fikahörnan. Men med ryggövningarna kommer jag ganska när golvet med ansiktet och då är de tganska skönt att vara på en yogamatta istället för direkt mot golvet.


Nere i gymmet hade jag lättare också att hitta något att köra mina höftlyft mot också. Jag får inte längre ont när jag göra dessa övningar, men kör på med dom till dess att någon sjukgymnast säger något annat. Jag kan liksom inte förlora mer tid.

Så jag gick ner 2 gånger under dagen och körde mina bakåtböjningar och höftlyft 3x10. Den sista omgången gjorde jag efter basketträningen istället.

 


#Höftlyft #Rehab #TreOmDagen #SnartSkadefri #SkadefriKropp

ANNONS
Av Malin de Besche - 8 mars 2015 21:32

Människor som säger att saker var bättre förr är nog i stor utsträckning rädd för eller har svårt för förändring. Man vill ha det som man känner sig trygg i. Men när det kommer till kvinnornas kamp på idrottsarenan kan nog alla hålla med om att det blir bättre och bättre med åren.


En gång i tiden såg man den idrottsliga arenan hörde till männen. Det har förekommit en hel del uttalande i ren okunskap och trångsynthet om varför kvinnor ska undvika idrott genom tiderna.


Den första kvinna som deltagit i Vasaloppet var Margit Nordin, som 1923 fullföljde loppet på 10:09.42. Året efter förbjöds kvinnor att delta i loppet, eftersom det ansågs vara "för jobbigt" för kvinnor att åka. 1978 deltog en kvinna utklädd till man och 1981 upphörde förbudet för kvinnor att delta!!


1928 ville chefen för Stockholmsstadion avstyra Sveriges olympiska kommité från att skicka kvinnliga idrottare till OS i Amsterdam då han tyckte att de olympiska spelen endast var för män. ”En olympisk tävlan kräver sannerligen sin man. Varken kvinnans psyke eller fysik är lämpade för sådana tävlingar. Redan den andliga anspänningen är för mycket för hennes nervsystem, men även i rent fysiskt avseende är hon illa rustad för sådana kraftprov.”


Kvinnors rätt till löpning har varit en lång kamp. Maraton var länge slutna mansklubbar och den olympiska kommittén ansåg så sent som i början av 1980-talet att kvinnor inte var fysiskt kapabla att springa längre sträckor. Det fanns till och med doktorer som intygade att livmodern kunde trilla ut på springande kvinnor.

Kathrine Switzer har nästan blivit påkörd av en bilist och knuffad av en funktionär under Boston Marathon för att hon trotsat skrämselpropagandan.


Damfotbollen kom på allvar igång först under 1960-talet och Sveriges första damseria drog igång 1968 men då en inofficiell. Och första landskampen gick av stapeln 1973 under EM.  den internationella damfotbollen fick VM sin premiärupplaga först 1991. USA blev världsmästare i Kina och Sverige tog brons.


 Jag tycker att det är ganska skrämmande hur sent som man faktiskt hade sådan okunskap och ansåg att kvinnor inte skulle ägna sig åt det som våra kroppar är byggda för att göra. Att röra på sig. Ingen mänslig kropp är byggd för stillasittande. Tänkvärt en dag som denna, internationella kvinnodagen.


#KvinnligIdrott #InternationellaKvinnodagen #SkrämmandeFakta #KvinnosynInomIdrotten

ANNONS
Av Malin de Besche - 6 mars 2015 21:11

Min kropp känns som ett mysterium. Jag har gått hos 2 sjukgymnaster och nu till ett helt gäng som utbildar sig. Jag har aldrig gått till någon så tätt som nu, 3 dagar i rad har jag stressat iväg efter jobbet för att dessa studenter ska få lösa mitt mysterium.


Det känns som jag konstant jobbar mot klockan. Fick ett par uppgifter på jobbet som jag var tvungen att lösa innan jag skulle åka till sjukgymnastgänget. Det gjorde att jag kom iväg något senare än planerat. Men det som är lite lyxigt med att vara levande kursmaterial är att det inte är någon större problem att täjna lite på tiden. De har ju ingen annan som ska komma in efter mig. Men lite pinsamt att komma sent till så många som väntar på en.


Jag hade inte hunnit göra min övningar en enda gång på jobbet idag. Men de kollade ändå av min rörlighet och ställde en massa frågor om smärtans grad och uppkomst.


Vi kunde konstatera att jag blivit något rörligare och att jag troligen har flera åkommor som jag måste jobba med.

Jag är stel i ryggen och behöver öka rörligheten. Det kan orsaka värk ner i benet, den sk ischiasnerven. Kan uppkomma av dålig hållning. Jag har generellt en ganska bra hållning, men det finns tillfällen då jag inte har den där svanken som man ska ha för att inte få ont. I bilen så sjunker man ihop i bilen. I soffan när jag lägger upp fötterna på bordet. En vanlig ställning när jag bloggar.

Spänd övre rygg kommer troligen från nacken och orskas nog av att jag alltid bär mina väskor på höger axel, basketväska, datorväska och handväska.

Benproblemet vid löpning är muskelfästet vid rumpan. Det är lederna som tar stryk när jag springer. Jag fick göra lite övnignar för att framkalla smärtan.


Så hemläxan till dess att jag fått en tid och en sjukgymnast för ytterligare uppföljning, då utan publik, ska jag:

Fortsätta med mina bakåtböjningar, böja mig framåt och bakåt stående och lite varianter på det.

Hålla en god hållning med hjälp av minirullen jag fick.

Och för benet ska jag framkalla smärtan så att den når som max nivå 5 på en skala mellan 1 och 10. För detta ska jag lägga foten på något högt, typ soffkanten, och göra höftlyft med belastning endast på det ben som är på soffan. Detta ska jag göra i set om 3x10 runt 3-4 gånger om dagen.

 

Nu ska jag köra detta intensivt ett tag och hoppas på att det ska lösa mina problem. Kan det vara så att man äntligen kommit på lösningen på mitt mysterium?


#Skadefri2015 #SnartSkadefri #Rehab #Övningar #Höftlygt #Bakåtböjningar #LösaMysterium

Av Malin de Besche - 5 mars 2015 22:32

Idag har jag gjort min hemläxa efter bästa förmåga. Jag har tagit den där pausen man egentligen ska göra jämt och stått en del vid skrivbordet. Gjort det man ska helt enkelt. Och till eftermiddagen var det dags för återbesöket. Full fokus på skadefri kropp.


Det var stopp i tågtrafiken imorse så det genererade mycket bilköer då folk valde bilen stället. Det blev extra tid i bilen och med minirullen i ryggen som jag fick igår så blev det ett rejält tryck på ryggen. Sen till jobbet gjorde att jag hade en hel del att jobba ikapp. Det gjorde att jag först glömde bort tiden för min hemläxa, att gå ifrån varje timme för att göra mina ryggövningar. Men tjejen i receptionen frågade om tips för sin rygg. Då kom jag igång med övningarna för att jag skulle visa henne hur jag gör.

Det var startskottet för att jag skulle komma igång. Sen kom jag faktiskt ifrån lite oftare för att göra övningarna. Jag gick ner i gymmet plockade fram en matta och började böja.

Ryggen kändes lite mer öm ju fler omgångar jag gjorde så det var tvunget att stå en stund. Bara det är ju bra att jag står och jobbar en del. En annan sak som är positivit i sig är att jag faktiskt tog de där micropauserna som man bör göra när man har skrivbordsjobb.


Till eftermiddagen var det galet mycket bilar trots att jag åkte tidigt. Men det är klart, är det många som tar bilen till jobbet så blir det ju många hem också. Att sitta i bilen så länge som jag fick göra var inte skönt.

Men jag kom fram till Fysiocenter och gick in i "klassrummet" och fick en summering av vad jag sagt dagen innan. De ställde mer frågor och jag fick göra ännu fler bakåtböjningar.

Mina armar började verkligen bli trötta. Jag har ju träningsvärk dels från träningen från gymmet och alla bakåtböjningar. I övrigt kändes det bättre i kroppen. Jag blev allt mer rörlig.

Sen körde hon lite "mobilisering" då jag blivit så trött i armarna.


Hon visade mig även en övning man kunde göra om man var trött i armarna. I princip handlar det om att göra båkåtböjninganra mot väggen. Man står med händerna mot väggen och sen låter kroppen "falla" in mot väggen.  När jag googlade på bakåtböjningar fick jag många olika varianter på bakåtböjningar. Tror inte att jag skulle våga mig på alla de här.

 

Efter allt manglande kändes det riktigt bra. Åkte sen iväg till baskethallen för att hålla i träning. Passade på att handla lite efter. Väl hemma och efter att jag fått i mig en väldigt sen middag började jag känna av värken igen. Ryggen känns svag och det strålar ut lite i benet.

Men det är kanske så det känns när kroppen manglats som den gjort. Ska tillbaka imorgon igen. Så får vi se vad eleverna har för analys av mig. Hoppas hoppas att detta är rätt väg. Om inte annat har jag fått mig ett rejält styrkepass för mina armar.


#Bakåtböjningar #Fysioterapeut #Utbildning #SnartSkadefri #Skadefri2015 #Ryggbesvär #Rehab #Ryggbehandling

Av Malin de Besche - 4 mars 2015 23:22

För ett par dagar sen tänkt jag att det var läge att nyttja frikortet som jag lyckats samla på mig med alla skador. Jag ville även prova på någon ny infallsvinkel och ringde upp Fysiocenter i Haninge för att boka tid. Då frågade de om jag kunde tänka mig att ha med några studenter.


Jag hade tänkt mig att det skulle vara en liten grupp om 4-5 personer som skulle vara med den sjukgymnast jag skulle träffa. Men när jag kommer in så är det en grupp på kanske 25 personer. Men det var bara att skärma av och låtsas att det bara var de där 4-5 personerna.

Läraren frågade en massa frågor om mina problem och hur länge jag haft dom. ag fick gradera smärtan på en skala från 1-10. Men jag har ju inte ont i vardagen direkt. Jag känner mig stel och begränsad, men annars har jag ju bara ont när jag framför allt springer. Basketträningen går ju ganska bra.

Sen fick jag göra de här bakåtböjningarna som jag gjort många gånger förr. Sen fick jag böja mig framåt och bakåt stående.

 

Jag fick i läxa att göra bakåtböjningarna väldigt intensivt fram till imorgon. Jag ska sikta på varje timme så gott det går. Jag fick också en bok där jag ska läsa några urvalda kapittel, Bahandla din egen rygg.

 

Jag skulle läsa om kroppens naturliga hållning med svank. Om mekanisk smärta som uppstår när leden mellan 2 ben försätts i ett läge som sträcker ut omkringliggande ledband och andra mjuka vävnade för långt.

Vidare skulle jag läsa om hur man ska centraliserar smärtan. Försöka få smärtan att krympa ihop till centrum, som är källan.

 

Det kändes ganska bra när jag kom från rummet. Nästan som att jag inte alls har haft ont. Men jag fick i varje fall med mig en "minirulle" för att ha bakom ryggen i kontorsstolen och i bilen för att få till svanken.

 

Jag tyckte att det var både skönt och lite ont med trycket från rulle i ryggen i bilsätet. Men det tror jag handlade min spända muskler i ryggen.


Basketträningen gick bra utan några större problem. Och efter träningen körde jag lite bakåtböjningar och stretchade ben och sätesmuskler. Allt kändes bra. Men väl hemma så blev jag påmind om var och hur jag har ont med jämna mellanrum. Vi får väl se vad klassen har att säga om det levande kursmaterialet imorgon på mitt "återbesök".


#Sjukgymnast #Fysioterapeut #FysioCenter #Ryggövningar #Bakåtböjningar #NaturligHållning #MekaniskSmära #CetraliseringAvSmärta #Rehab #Övningar

Av Malin de Besche - 3 mars 2015 21:58

Jag har taggat ner på träningen. Eller i varje fall löpningen. Vecka 3 har påbörjats utan löpning. Jag ska nu börja ännu mer försiktigt än vad jag gjort tidigare. Jag måste bli helt skadefri till våren och måste skynda långsamt. Hade inga planer på att träna idag men slumpen drog mig till gymmet.


Jag skulle åkt till en kompis efter jobbet för att fira hennes dotter. Men kalaset blev inställt så jag passade på att jobba lite längre eftersom att jag inte hade någon tid att passa. När jag slagit ihop datorn och tagit på mig jackan kollar jag ut ser jag att det har blivit rena trafikkoaset utanför. Insåg ganska snabbt att om jag satte mig i bilen nu så skulle det bli länge.


Jag bestämde mig då för att fördriva tiden ner i vårt gym på jobbet. Jag har ju lite träningskläder hängande där för att kunna vara just spontan. Hade dock inga vettiga skor att springa i, vilket var lite bra. Jag blev liksom hänvisad till att träna annat än löpning.

Jag värmde upp några minuter på cyckeln sen körde jag en liten cirkel i 3 varv.

Station 1:

Liggande rodd i TRX-band 10-12st

 

Station 2:

Höftlyft med medicinboll

 

Station 3:

Plankan med benindrag på pilatesboll 10st

 

Station 4:

Sumosquats med 5kg medicinboll

 

Station 5:

Höftlyft med indrag på pilatesboll 20st


Station 6:

Burpees 10st


Station 7:

Liggandes på mage föra 1,25kg vikt runt i cirkel framför/ovan huvudet runt bakom kroppen och framför/ovan igen. 20 varv


Station 8:

Situps med medicinboll


Efter 3 varv hade jag kört intensivt i 30 minuter och avslutade med lite stretch.

 

När jag sedan åkte hem gick trafiken smidigt och det var inga köer alls att tala om. Middagen blev lite sen men det hade den säkert blivit om jag satt mig i bilköerna där vi 18.


Det var ett tag sen jag tränade i gymmet utan att springa på löpbandet. Det känns bra att vara tillbaka i gymmet igen.


#TillbakaTillGymmet #ÄntligenTräning #Spontanträning #GymPåJobbet #TränaFriaVikter #AnvändaKroppen

Av Malin de Besche - 1 mars 2015 21:28

Jag har låtit löpningen vila lite i förra veckan. Den här veckan skulle jag inte hinna med några träningspass då halva veckan skulle försvinna till skidresan. Därför lag jag ner all tankte på löpning även denna vecka. Men det känns som att jag hittade en bra form för återhämtning.


Jag bävade för den långa bilresan upp till Sälen. Jag räknade med att det skulle märkas på min ischias. Men det gick förvånadsvärt bra. Efter vår traditionella hotellfrukost gick vi och hämtade ut våra skidor och liftkort. Sen åkte vi i backen till klockan 18:00 trots att jag knappt sovit någonting mer en liten stund i bilen på väg upp.

Sen sov jag jag gott.

Dagen efter började det kännas ganska mycket i vaderna. Vinden hade tilltagit så både sikt och underlag gjorde det ganska tufft att ta sig ner.

 

Åkte hela dagen non-stop med undantag för lunchen. Då var jag så trött att jag nästan somnade vid mat bordet. Men när kaffet gjort sitt så var det bara att ge sig ut igen. Till kvällen sen så ville barnen i sällskapet bada. Var inte jättesugen men vi behövde hjälpas åt med alla små barn. Väl där satte jag mig en stund i bubbelkaret. Varmt vatten och masserande bubblor gjorde gott för trötta muskler. Sen satte jag mig även en stund i bastun och passade jag på att massera mina vader och fötter.


Lördagen var sista skiddagen och vi gick upp tidigt för att hinna med skidskolan för de mindre barnen. Då höll jag mig mest i de mindre backarna för att vara nära. Senare på förmiddagen så bytte min dotter ut sina skidor till snowboard och med hjälp av en snowboardlärare så skulle hon försöka få lite styr på denna bräda. Jag stannade och titta en stund och det slog mig hur svårt det måste vara. Min dotter gav inte upp. Hon är en riktig fighter och kämpade hårt. Jag passade på att åka iväg och åka lite större backar innan lunchen. När vi åkte till dess att liftarna stängt så gick vi hem och kökade lite middag. På lördagar har de även kvällsåk, vilket vi hoppade på efter middagen.

De hade pistat om och vinden hade avtagit något. Så det var den skönaste åkningen på hela helgen.

 

Det var riktigt blåsigt på toppen, men bara man kom över första kröken var det helt ok. Och det var skönt att kunna blåsa på utan att vara rädd att krocka med någon och med ett underlag som gjorde att man kände kontroll.


Idag så vaknade vi tidigt för att äta frukost, packa, städa och bege oss hemmåt. Eller jag skulle först stanna till i Husby för att spela match. Matchen hade redan börjat när jag kom. Men jag bytte snabbt om och värmde upp vid sidan av planen.

När jag sedan kom in på planen så kände jag att kroppen mådde bra. Jag kände mig inte alls så stel som jag känt mig tidigare i veckan och det gjorde inte ont någonstans. Och då har ändå mina ben fått jobba hårt torsdag till lördag. Kanske var detta just den rehab jag behövde nu. Skidåkningen kanske är bästa återhämtningsaktivitet jag kunde hitta på istället för löpning. Det kändes bra under hela matchen, som vi tyvärr förlorade med 4p, men även efter.

Imorgon lär jag bli varse om det var rätt återhämtning.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5 6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se