Direktlänk till inlägg 14 oktober 2014

Vän eller fiende?

Av Malin de Besche - 14 oktober 2014 20:55

Ibland får jag känslan av att en del människor har rädlsa till mat. Och då pratar vi om människor som inte har fått någon ätstörningsdiagnos utan friska människor som fastnat för olika dieter, nya tolkningar inom näringslära eller helt enkelt bara tidningsrubriker.


Visst stämmer mycket i de olika forskarrapporterna som publiceras i media och det finns också många sanningar i de olika dieterna. Men dieterna är en vinkling för att driva människor mer åt ett håll än vad jag tror är hälsosamt. De forskarrapporter som publiceras bör egentligen tolkas av en näringsfysiolog eller liknande som faktiskt kan och förstår innebörden av "upptäckten". När sedan media får tag i publiceringen så ska den ju såklart framhävas som en sensation för att sälja.


Något jag skulle vilja förmedla är att kolhydrater, fett och protein är energi. Och du ska se till att få i dig tillräckligt med energi så du klarar dagen men inte mer än vad du behöver. Medan du får i dig din energi så ska du också få i dig alla näringsämninen, vitaminer och mineraler.

Som vuxen kvinna ska man tex dagligen få i sig (rekomenderat):

Magnesium 280mg

Kalicium 800mg

Vitamin D 10μg

Riboflavin 1,2mg (lite mer från tonåren upp till 30)

Vitamin B6 1,2mg

Vitamin B12 2,0μg

Vitamin C 75mg


Fördelningen av energin rekomenderar livsmedelsverket ...

Energiintaget bör till ca hälften bestå av kolhydrater (45-60%). Intag av kostfibrer bör minst vara 25-35 g/dag eller cirka 3 g/MJ. Men det tillsatta sockret bör vara mindre än 10%.

Proteinet bör utgöra mellan 10-20%.

Fett har ett ganska stort spann, mellan 25-40% som fördelas på de olika fettsyrorna. Till största delen enkel- och fleromättade fettsyror och de mättade bör vara mindre än 10%. Transfettsyror bör minimeras.


Som man kan läsa här så ska man inte utesluta vare sig fett eller kolhydrater. Man ska dra ner på sockret och välja viss typ av fettsyror. Detta är vad vi rekomenderas för att vi ska må bra och fungera. Sedan kan behovet närma sig de högre eller lägre värdena, öka eller minska berorende på livsstil (men det är överkurs).

När man tex i media pratar om en sensationell rapport så handlar det om när man överskrider (oftast åt det hållet) det rekomenderade intaget.

Inget av ovannämnda är din fiende!


Det handlar om rätt mängd. Om du ska baka och följer ett recept så ändrar du ju inte proportionerna. Möjligen kanske du bakar fler limpor men behåller då proportionerna. Du skulle tex inte välja att ha mer mjölk än mjöl när du bakar bara för att du hört att det nyttigt med mjölk. Du skulle heller inte strunta i att ha jästen för att det inte fick plats i bunken när du ökade på övriga ingredienser.

Varför ska man då göra det när man lagar sin mat? Varför utesluta kolhydraterna och ersätta med fett bara för att man som hört att det är bra?


Själv tycker jag att det är toktråkigt att räkna kalorier, kolla vad varje livsmedel har för näringsinnehåll och räkna. Men jag är frisk och mår bra, så jag behöver inte räkna. Jag kan "gå på känn". Det är först den dag det visar sig att man har brist på något eller att balansen i kroppen är fel eller att min kropp inte svarar som normalt (tex har nedsatt näringsupptag) som man behöver en diet.

Så jag utgår från några tumregler.

Laga maten från grunden

Använd mycket grönsaker i roligare former än sallad. Tex göra en sås eller röra på bara grönsaker

Se till att blanda så mycket färg som möjligt, då har man störst chans att få i sig de olika näringsämnena

Inte ta mer ris eller pasta som är beräknat per portion

Laga järnrik mat (speciellt under menstration) då man ofta som kvinna har brist på just järn.


Pizza tex är inte av ondo i sig. Men du ska ju inte få i dig mer energi än den du behöver. Och när du ätit den mängd energi som du behöver av pizzan så har du:

1. inte ätit dig mätt och vill äta mer. Glaset (= energibehov) är fullt men om du häller i mer rinner det över.

2. inte fått i dig alla näringsämnen du behöver.


Utgå från näringen och inter ernergin när du ska äta. Tänk näringstätt. Maten är din vän med alla kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler. Inget att vara rädd för, bara fördela rätt. Min åsikt runt kost.


#Kost #Dieter #Vitaminer #Mineraler #Energi #Näringslära #Livsmedelsverket #LivsmedelesverketRekomendationer

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin de Besche - 6 juni 2016 10:24

Det är försommar och det är en tid med mycket firande. Den här helgen har jag verkigen varit massor av firande. Då har träningen fått stå tillbaka lite. Så jag har fått lägga in ett par extra vilodagar för att hinna med allt firande.   I torsdags...

Av Malin de Besche - 1 juni 2016 23:08


I morse vaknade jag och mådde inte alls bra. Så pass att jag ställde in tiden hos sjukgymnasten. Jag skulle ha tejpats för att se om det skulle hjälpa mig i min löpning. Men med ganska hög press på jobbet just nu kände jag att jag inte kunde stanna h...

Av Malin de Besche - 28 maj 2016 18:12


Jag är väldigt trött på att känna att jag inte kan ta i fullt ut att ett hårt löppass känns avlägset. Att jag inte kan köra på som jag vill är frustrerande. Igår hade jag ett besök hos sjukgymnasten efter en hel månads upphåll. Jag behövde höra vad h...

Av Malin de Besche - 24 maj 2016 22:51

Ibland är inte omständigheterna så som man tänker eller planerar. Det är lätt i sådana lägen att bara ge upp och strunta i allt. Men det är inte alltid det ända alternativet. Ibland får man anpassa sig och helt enkelt make it work.   I Söndags ha...

Av Malin de Besche - 21 maj 2016 23:41


Att ha legat i influensa har tagit hårt på kroppen och har hållit mig helt från träning och har sakta börja komma igång med promenader och lättare gympass tredje veckan. Idag drog jag igång med löpning och utegym. Nu ska jag snart vara tillbaka.   ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15 16 17
18
19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skapa flashcards