Alla inlägg under juli 2014

Av Malin de Besche - 21 juli 2014 10:13

Jag har verkligen anammat semesterlunken och bara tagit det lungt. Sol, bad och bara vara. Men det är ändå skönt att ha någon form av rutin så att man kommer igång och inte bara låta dagen gå utan att ta till vara på den. Då blir man bara slapp och inte utvilad.


Gårdagen liksom dagens morgon började med frukost följt av yoga. Eller så har egentligen alla mina mornar börjat nu under semestern och jag känner hur kroppen blir mer och mer följsam och mjuk.

Det är så rogivande att äta ute på altanen och sträcka på kroppen i solskenet.

 

Smoothie 

1 klyyfta vattenmelon

1 banan

125g fryst mango

1dl vatten

1/2 dl chiafrön

1 tsk baobab


Sedan åkte jag och en kompis och solade, badade och såklart tog oss en liten simtur. Denna gång på 520m. Skönt att jag minskar avståndet till farthållaren trots att det är ganska mycket kvar. Men det ger mig en chans att komma ikapp när min kropp blivit hel.

Min kost vid klipporna bestod av vindruvor, körsbärstomater, fröknäcke och ägg. Det går bra när det är så väldans varmt att liva på det lilla.


När jag kom hem sen var jag vrålhungrig och satte igång grillen. Det blev revbensspjäll, grillad aubergine och zucchini. Stekte tärnad sötpotatis på mitt stekbord till och gjorde en yoghurtsås på basilikapesto, yoghurt och salt.

 


Sedan blev det en tur på Söder. Hem inte allt för tidigt, men jag klev upp och genomgick samma rutin som alltid. Idag är det besöka sjukgymnasten som står på schemat.


#Smoothie #grillat #semester

Av Malin de Besche - 19 juli 2014 20:38

Jag fortsätter att kämpa med mitt ben och hitta alternativa träningsformer. Det började med Yoga varje morgon som nu har satt sig som en rutin. Nu har jag lyckats få in ytterligare en vana som ger mig både lite puls, styrka, rörlighet och steg runt jorden.


Jag har börjat varje morgon med Yoga och i förrgår körde jag ett simpass på knappa 500m. Detta fortsatte jag med igår efter att ha svettats i solen med en go vän medan vi fikade, och ökade på med några hundra och kom upp i 800 meter.

Det blev lite senare än vanligt igår efter lite kalasande men jag blev upp tidigt på morgonen och käkade frukost som vanligt följt av ytterligare yogapass. Jag känner hur jag börjar bli lite mindre stel i kroppen och mer ork att klara av de tuffare övningarna som faktiskt kräver lite styrka.


Sedan var det dags för lite kalas för att fira min brorson som fyller 5 idag. Och såklart blev det en Spidermantårta.

 

Det blev galet varmt och när jag kom hem igen packade jag badväskan för att ge mig på ytterligare simpass. Solen hade gömt sig bakom molnen men det var varmt i luften så det var bara att köra på. Jag funderade medan jag simmade hur många varv jag skulle köra och bestämde mig till slut att köra 10 gånger fram och tillbaka på min 40 meters sträcka.

Jag la in några inslag av carwl, eller i varje fall något som liknade crawl som gjorde att jag simmade lite fortare. Fick då upp pulsen något mer och jag kunde känna hur det tog på överkroppens muskler. Ändå när jag gjort mina 10 vändor bestämde jag mig för att göra 2 till. Då var jag ganska rött i kroppen men insåg att om jag bara simmade en vända till så skulle jag passera kilometerstrecket. Så jag pressade en vända till och med transport till bryggstegen kom jag upp i 1050. Bra träningsform som är vad mitt stackars ben klarar av just nu.

 

Såhär såg det inte ut när jag crawla. Bilden är tagen från aktivtraning.se


Åkte hem och gjorde en vegitarisk pastasås och stekte några skivor rotselleri.

1/4 Fänkål, fint tärnad

1 gullök, hackad

2 vitlök, hackad

1 röd chilli, hackad

4 stora champinjoner, skivad

3 tomater, tärnade

2,5dl matlagningsgrädde

salt & peppar

1 msk lantbuljong


Börja med att fräsa fänkål, lök, vitlök och chilli. Sedan tillsatte jag champinjoner och tomater och fräste en stund till. Därefter blandade jag ner resten och lät puttra en stund.

 

Toppade det hela med stekt rotselleri.


#Reahab #Simning #Jordenruntpa80dagar #Träning

Av Malin de Besche - 18 juli 2014 13:00

Intresset för träning och hälsa har ökat rejält och då ska nya trender in och nya namn på "gamla" övningar. När man kollar bloggar, läser artiklar på webben eller i träningstidningar om nya övningar så inser man att det ofta är gamla klassiker i ny kostym.


Jag funderade när jag läste om träningsformen Cardio, vad det kunde vara för nytt spännande. Lite besviken att jag inte upptäckt någon för mig ny träningsform inser jag att det är pulsträning eller konditionsträning. Träning av hjärt- och lungsystemet, kärt barn har många namn.

Det innebär att man tränar så att man får upp pulsen och håller den där. Det kan vara allt från promenader, löpning till HIT-pass. Inget nytt undersolen alltså, bara nytt namn.


Så kanske är en liten ordlista på sin plats?

Crunches = Variant av situps. Små rörelser där du inte går hela vägen upp.

Squats = Benböj

HIT = Högintensiv träning

AMRAP = As Many Reps As Possible

Tabata = En typ av intervallträning (jobba 20, vila 10, 8 gånger). Utför du en Tabata måste det ju innebära att du kör en slags Cardio.

Russian Twist = Bålrotation med vikt. Man sitter lätt bakåtlutad med fötterna i luften och roterar en medicinboll från sida till sida.

 


Det finns säkert en massa annat, men detta är vad jag tycker kan behöva rätas ut. Det är liksom inget nytt, bara trendiga namn.   

Av Malin de Besche - 17 juli 2014 18:59

Jag gör som jag blir tillsagd. Igår hos sjukgymnasten fick jag en behandling som krävde att jag tog det lungt resten av dagen. Idag skulle jag träna, men jag skulle inte springa eller utföra något annat som belastade muskeln så det gjorde ont. Och jag har varit duktig och gjort precis som han sa.


Även om han sa att jag inte behöver hålla på att stretcha då han tyckte jag var rörlig så tänkte jag att det är nog bra att behålla rörligheten. Därför fortsätter jag med min semesterrutin, smoothie och yoga direkt på morgonen.

Mixa ihop till 2 stora glas:

2 bananer

1 klyfta vattenmelon

1dl naturell yoghurt

1dl kokosvatten med hallon granatäpple

1 tsk baobab

1 tsk vetegräs

1 tsk kakao

1 krm vaniljpulver


Toppade med lite kokosflingor

 

    


Efter yogan packade jag badväskan och lite picnic och åkte iväg för att sola och bada med en kompis. Vi la oss på klipporna och då försvann solen. Men vi miströstade inte utan satt tålmodigt och väntade på solen. Jag passade på att få till ett litet simpass, helt enligt ordination. Lite jobbigt att simma i vågorna men lyckades ändå samla ihop ungefär en halv kilometer. Vill ju inte ta i för mycket såhär dagen efter behandlingen. När jag torkat slängde jag mig i badet igen och provade att "Springa" i vattnet. Men jag tror nog att det ger mest effekt om man har ett sådant där flytbälte som Johan pratade om. Måste kolla upp hur mycket ett sådant kostar.

  

När jag kom hem blev det sallad på risoni med vegitariska biffar på tomat och fetaost. I salladen blandade jag också i blomkål, Campinjoner, gurka, bladspenat, körsbärstomater, solrosskott och en rejäl klick pesto på soltorkade tomater.

 

Något senare var jag tvungen att småspringa in i köket och upptäckte att det inte gjorde ont. Kanske har behandlingen och min "alternativa träning" redan gett resultat. :)


#Smoothie #Rehab #Vattenlöpning #Simning #Sallad #Sola #Bada

Av Malin de Besche - 16 juli 2014 14:50

Jag är så glad att jag fick tag på sjukgymnasten som jag blev rekomenderad av grannarna. Trots att han egentligen har semester så gjorde han en avstickare och tog emot mig. Redan dagen efter!! Nu ska benet bli bra en gång för alla.


Jag vaknar ungefär samma tid varje morgon trots att jag inte ställer någon klocka. Jag blir inte heller sovandes hela dagen utan vaknar runt 8, ligger och drar mig lite innan jag kliver upp och äter frukost. Idag blev det en smoothie på kokosmjölk, fantastiskt gott.

 

Mixa till 2 Glas

3dl kokosmjölk

1 banan

1dl frysta hallon

0,5dl frysta granatäppelkärnor

några droppar limejuice

1 krm vaniljpulver (äkta vanilj)

 

Jag toppade med lite tranbär, blåbär och kokosflingor


Därefter körde jag samma yogapass som igår. Jag tycker att jag är så galet stel i vissa delar av kroppen. Det här passet blir man riktigt svettig av. Så in i duschen innan jag slängde mig i bilen för att träffa Johan, sjukgymnasten.


Han ställde en massa frågor om mina krämpor och sen fick jag göra en massa rörelser och berätta när det gör ont. Efter ett tag kunde han konstatera att att det är djupt liggande muskler i rumpan som krampar. Dessa kan ibland klämma åt ischiasnerven. Men jag hade inga diskar eller andra värre skador, utan det är musklerna som måste behandlas. Han beskrev mina problem som att musklerna har accepterat att jag har en skada och har gett upp att försöka reparera. Därför måste man reta upp den så att kroppen kommer på att det nog är en bra idé att reparera.


Då tog han fram pisolen. Eller ja, han skulle ge mig en stötvågsbehandling och munstycket var som en pistol. Han varnade att det kunde göra ont. På en skala 1-10 skulle jag känna ungefär 6-7. Jag svarade att det var bara att köra på. Smärta är bara vekhet som lämnar kroppen. :)

 

Hittade ingen bra bild och tog inga själv. Denna bild är från Örebrokliniken. Men denna körde han på skinkan och på sidan av vaden precis nedanför knät.

Den smärta jag förberett mig på inföll inte alls. Visst, ibland kunde det kännas lite grann, men det låg nog på en 2-3 på skalan. Ingen större fara alltså. Efter behandligen fick jag jogga runt lite och köra höga knän, utfallsteg mm för att se om jag svarat på behandlingen. Svårt att säga, men jag tror att det var ganska bra.

Nu ska jag ta det lungt idag och sedan ska jag köra alternativ träning som inte ger belastning för de behandlade musklerna. Känner jag något ska jag se det som en signal att det är dags att sluta med den övningen.

Jag ska få ungefär 5 bahandlingar och så hoppas vi på att det kommer att fixa min kropp. Måndag är nästa gång.

Stretcha tycker han inte att jag behöver göra, för jag är så rörlig! Hmmm vi tycker lite olika där. Men det är klart, jag vet ju hur rörlig jag brukar vara. :)


#Rehab #Sötvågsbehandling #Yoga #Smoothie #Smärta #Kokosmjölk #SmärtaÄrVekhetSomLämnarKroppen

Av Malin de Besche - 15 juli 2014 22:58

Idag har varitet en fart och fläng dag som gjort att jag inte har hunnit med någon träning alls. Kanske lika bra att det blev en vilodag. Den enda träning tuffare träning som jag kan utföra kommer inte ta mig längre runt jorden i varje fall. Jag hoppas på ett mirakel imorgon.


Det har gått förvånadsvärt lätt att hålla rutinen att utföra Yoga varje morgon. Och jag har avancerat i svårighetsgrad. Med yogaforalla.se så finns många olika program per nivå så man riskerar inte att tröttna, för känner man för det så är det bara att byta program. Idag körde jag "keep it simple" på Medium nivå.

Inte direkt simple men det gick bra och jag känner att jag går sakta men säkert framåt. Detta var ett pass på ca 40 minuter och jag tyckte att det var något svettigare än de tidigare medium-passen.


Efter yogan började flänget. Jag åkte till banken, jobbet (ja trots semester, en liten akutgrej) och IKEA. Det blev dessutom en liten omväg då det stängt av den väg som jag tänkt "gena" förbi köerna. Så det det blev ingen snabbare väg utan en rejäl omväg. Om man kunde räkna bilfärder till tävlingen "Jorden runt på 80 dagar" så skulle jag vara klar vid det här laget. Men nu är det meningen att man ska ta sig "runt" för egen maskin. Det är fortfarande inte omöjligt för mig att hinna runt jorden fram till 5 september, men det blir kämpigt då jag inte är bra än i benet.

 

Medan jag åkte runt på alla dessa ärenden så lyckades jag att få tag i en sjukgymnast som jag blev rekomenderad. Han har hjälpt 2 av mina grannar och jag hoppas på stordåd imorgon när jag träffar honom. :)

Jag lägger det här med jorden runt åt sidan så länge så jag kan fokusera helt på att få en hel och stark kropp. Hinner jag runt så är det en bonus. Tycker inte om att lägga ner en utmaning eller tävling, men hellre det än att aldrig kunna anta en utmaning mer framöver.


Istället blev det fixa altanen och göra den fin. Och det tycker jag att jag lyckades ganska bra med.

 


Dagens mentala träning:

  1. Jag har missat telefontiden till sjukgymnasten 2 dagar. Men istället fick jag numret till en som mina grannar rekomenderar som han gjort underverk med. Så egentligen har jag kanske haft ren tur som missat telefontiden.
  2. Det blev många turer till IKEA, både med reklamationer och för att kompletteringshandla det som var slut. Men på det sättet fick jag möjlighet att fundera och ändra mig lite så att altanen blev lite bättre än vad jag tänkt från början.
  3. Jag fick köra en extra tur inne i stan eftersom att de stängt av min "smitväg". Jag kommer inte bli överraskad när jag väl har börjat jobba igen och har mindre tid än nu när jag har semester.

#Jordenrunt80dagar #semester #FixaPåAltan #Yoga #Vilodag #IKEA

Av Malin de Besche - 14 juli 2014 22:07

   Vädret idag har ju inte direkt lockat till någon cykeltur. Så jag fick fundera lite på vad jag kunde göra istället. Något som får upp pulsen en aning och som ger en del styrka. Det blir mer sådant nu innan jag fått ordning på benet. Men jag börjar få lite panik, jag måste ju kunna springa till Tough Viking.


Jag började dagen som vanligt med Yoga, men denna gång inomhus. Jag körde på ett Mediumpass idag också. Jag har verkligen blivit stel och det är inte så att jag kännder att det går framåt efter varje pass, snarare tvärtom.


Sedan flängde jag runt och utförde en massa ärenden som tog hela dagen. Så mitt matintag blev inte helt optimalt. En energybar och en cheeseburgare från Donken. Men en vettig middag blev det i varje fall.


Efter middagen ville jag få till ett träningspass. Men löpning är helt uteslutet och cykeln hade jag inte fått ordning på. Vädret lockade ju inte direkt till att få ordning på den. Men istället bestämde jag mig för att köra ett cirkelpass hemma. Jag körde vare "station" i 45 sekunder. Vilan mellan varje blev bara att ställa om timern. Tog lite längre paus efter varje "varv", hämtade lite vatten och pustade ut.


Övning 1: Armhävningar

 

Övning 2: Höftlyft på pilatesboll. Sträckta ben för att sedan dra in bollen - fram och tillbaka (Den här kändes lite i sätesmuskeln, men inte tillräckligt för att jag skulle låta bli den)

 

Övning 3: Axelpendling liggandes på pilateboll

 

Övning 4: Rörlighetsövning med medicinboll med puls

 

Övning 5: Benböj med axelpress

 

Övning 6: Planka med benindrag (Sträckt planka och benindrag fram och tillbaka)

 

Övning 7: Ticeps små rörelser

 

Övning 8: Plankan

 

Övning 9: Sittande rotation med medicinboll

 

Nöjd med passet och jag bara längtar till jag kan köra mer kondition igen.


#Hemmaträning #Cirkelpass #Cirkelfys #Medcinboll #Pilatesboll #Foamroller #Hantlar

Av Malin de Besche - 13 juli 2014 21:49

Mental styrketräning handlar den bok om som jag nu börjat läsa. Hela tanken med boken är att man ska lära sig att tänka om efter situationen. Att man ska sätta nya mål riktlinjer utifrån det som händer runt omkring och inte göra sig till ett offer och konstatera att det inte blivit som man tänkt sig.


Den mentala styrketräningen handlar om att kunna ta sig vidare trots motgång. Olof Röhlander som skrivit "Det blir alltid som man tänkt sig" menar att man kan träna sin mentala förmåga dagligen i de mest vardagliga situationer. Det kan vara allt ifrån att finna kraft att ta sig för städning, hantera någon idiot i trafiken, jobba vidare trots obefogad/befogad kritik eller ett hinder som uppstår så att du inte kan göra det du tänkt.

Meningen är att man ska tänka sig något nytt som är anpassat till situationen som helt enkelt gör att det "blir som du tänkt dig".


Jag började morgonen med lite frukost, det jag nu kunde hitta hemma eftersom att mat mystiskt försvunnit här hemma. Vid ledighet verjar aptiten öka och det det blir plötsligt fler munnar som maten försvinner in i (barnens kompisar). Lyckades hitta lite smulor att stoppa i mig innna jag bredde ut Yogamattan på altanen. Ökade till Medium på nivån av program idag. Har en bit kvar i rörlighet på vissa av öningarna, men jag behövde lite förnyelse. Jag vill fortsätta med det här eftersom att det gör min kropp gott och då får det inte blir "tradigt". Då får min min mentala styrka onödigt stor utmaning.

   

Eftersom att det inte var strandväder idag planerade jag för en liten shoppingtur. Jag fick ju ett presentkort i ett köpcentrum av mina baskettjejer när vi hade vår säsongsavslutning. Det ville jag passa på att utnyttja. Planen var att vara lite miljövänlig och åka kommunalt. Men insåg när jag skulle tajma in min goa vän som jag firade igår så insåg jag att tiden var för knapp. Vi skulle inte få så mycket tid till shopping från det reseplaneraren sagt att vi skulle vara framme. Så jag bestämde mig för att ta bilen och plocka upp henne istället. Då skulle ju min dotter få möjlighet att åka till det bad hon ville (hon tyckte visst att det var strandväder) med mitt busskort.


När vi väl var framme kunde jag, konstigt nog, inte hitta någonting som tilltalade mig som jag vill köpa. I ett helt köpcentrum. Jag fick se det som att jag bara fick en väldigt trevlig dag med min goa vän istället.

 

När jag kom hem fick jag se att mina barn inte hade lyckats finna kraften till att plocka undan efter sig. Så den kraften fick jag hitta och har nu insett att mina barn behöver också en hel del styrketreträning.


Så min mentala träning idag:

  1. Inte min vanliga frukost, utan fick skrapa ihop det som fanns.
  2. Ta bilen istället för bussen
  3. Se shoppingturen som en trevlig stund och rekognoscering för kommande inköp.
  4. Finna kraften att få undan allt stök och komma till insikt att fler i det här hushållet behöver mental styrketräning.

Hur mycket har du lyft i mental styrka idag?


#MentalTräning #PositivtTänkande #Detbliralltidsommantänktsig

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26 27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards