Alla inlägg under november 2013

Av Malin de Besche - 5 november 2013 20:27

Jag har inte riktigt fått till någon riktigt lång sammanhållande sömn sedan före helgen. Enligt alla "regler" så sover jag generellt för lite, och inte blev det bättre av att jag fick extremt lite sömn i helgen. Och jag känner sviterna av helgen även två dagar in på den nya veckan.


Jag googlade lite på sömnbrist och hittade en blogg som jag känner kan vara trovärdig. Bloggen heter psykologifabriken och tar upp ämnet sömn och myter kring den.

Psykologifabriken startade från början av några psykologstudenter som ville sprida det man lär sig i den akademiska världen till allmänheten. Nu är det ett förtag som håller föreläsningar och arbetar på uppdrag för bokförlag, reklambyråer mm.


De skriver att 8 timmars sömn behovet är en myt, utan att det är individuellt och att man kan träna sin kropp att klara sig på mindre sömn. Likväl som man kan skaffa sig den dåliga vanan att ligga kvar länge i sängen utan att bli    utvilad. Sara Widén, Leg Psykolog på Beteendeterapeuterna Stockholm, menar att det krävs sömneffektivietet och sömnkvalitet.

Det är en myt att vi bör och kan "ta igen" förlorad sömn med fler timmars sömn. Kroppen "tar igen" sömnbristen genom en effektivare sömn och bättre sömnkvalitet nästkommande natt. Lite tid i sängen ger bättre sömneffektivitet och kvalitet medan mycket tid i sängen ger lägre sömneffektivitet och sämre sömnkvalitet.

Ju mindre man sover ju effektivare sover du när du väl sover. Sara menar att så som vi ofta gör för att "ta igen" oss, som att gå och lägga sig tidigare, sätta sig framför TV:n, vila under dagen mm, så försämrar vi vår sömneffektivitet.

Vill man sova bättre ska man alltså istället minska tiden man ligger i sängen. Lägga sig senare, vara aktiv istället för att vila under dagen och gå upp i tid på morgnarna!

Men för att få till en mer effektiv sömn krävs det träning menar Sara.


Det låter ju inte helt fel, med tanke på att jag faktiskt blir piggare efter träningen och sover bättre sen. Så det jag nu ska göra om det jag nu ska förutsätta att detta stämmer, är att jag ska gå och lägga mig vid den tid som jag normalt lägger mig och gå upp den tid jag normalt går upp på morgonen. Och så ska jag se till att vara aktiv under dagen, inte sitta still för mycket. Då kommer jag alltså bli piggare igen.


Vill du läsa hela blogginlägget av Sara Widén så kan du klicka här.


#Hälsa #sömn #Myter #Tips

ANNONS
Av Malin de Besche - 4 november 2013 23:19

Efter den här helgen ligger jag långt efter med sömnen. Det var inte helt lätt att komma upp i morse. Men när man väl är igång så samlar man lite energi som gör att man tar sig genom förmiddagen. Trots att man är redo för att sova kan man alltid samla energi på något sätt.


Jag drack ruskigt mycket kaffe idag för att försöka piggna till. Men det var svårt och framåt eftermiddagen var tröttheten rejält påtaglig. Jag tog små micro pauser och gick runt, tog lite luft, men tröttheten ville inte släppa. JagTrött kände att jag var tvungen att åka hem för att jobba de sista timmarna hemma för jag var rädd att jag inte skulle klara av att sitta i bilköer. Dels för att det helt enkelt tar längre tid, men också för att det är sövande när trafiken går långsamt.

  

Sagt och gjort jag satte mig i bilen 14:40. Jag började sjunga för att hålla mig vaken och alert och jobbade hårt på att hålla ögonlocken uppe. Det verkade som att en lastbilschaffis också var lite trött för han var påväg in i min fil ett par gånger och vid ett tillfälle var det så nära att jag fick slänga mig på tutan. Då blev jag klarvaken och pigg. Det är fashinerande vad kroppen automatiska funktioner gör med kropp och sinne.


Väl hemma jobbade jag lite, tog en powernap och lagade middag. Men tröttheten vill inte släppa greppet om mig. Hela kroppen skrek när jag gjorde mig iordning för basketträningen. Men jag tvingade mig att gå dig. Jag ville inte banga för lite trötthet. Och jag visste att energin skulle komma bara jag kom igång.


Glädjeskutt energiOch så rätt jag hade. Tröttheten var som bortblåst redan under uppvärmningen. Det är omöjligt att få kroppen att känna sig redo för sängen när man tränar. Speciellt om det är högt tempo i träningen.

Det är detta som är det fantastiska med träning. Har man helt slut på energi (såvida det inte beror på hårt arbete) så fyller man på med massor av energi av att göra av med lite.


Efter träningen så kände jag mig pigg och sömnbristen var näst intill bortglömd.

Men nu när jag suttit i soffan ett tag och kroppen börjar slappna av känner jag hur tröttheten börjar falla på och jag vet att jag kommer att få en god natts sömn.

Det är det här som är träningseffekten. Samla energi när energin är låg och sov fantastiskt bra när kroppen slappnar av efter hårt arbete.

 


#träningseffekten #träning #trött #pigg #energi

ANNONS
Av Malin de Besche - 3 november 2013 21:57

Genom att låta basketen bara den enda träningen under en tid så har jag helt enkelt kört endast 2-3 dagar i veckan. Trots att jag på så sätt frigjort massor av tid så kan det bli lite snålt med den varan i varje fall. Det fick jag känna av den här helgen.


Ledig dag från jobbet i fredags. Då passade jag på att köra lite basketadministration. Jag gick upp tidigt för att sätta mig att jobba med mitt ideella arbete. Passade också på att städa.

Sedan gjorde jag mig i ordning för basketträning. Men när det var dags att ge sig av till träningen så blev jag tvungen skjutsa dottern till ett Halloweenparty. Detta gjorde att jag blev lite sen till träningen. Och kommer man sent bestraffas hela laget med ruscher.

Vi var inte så många på träningen så det blev inte så många miniåterhämtningspauser som det normalt blir på träning. Det blev därför ett riktigt tufft träningspass.


Bowling

Direkt efter träningen skulle jag möta upp några glada vänner för lite bowling. Trots att jag skyndade mig så att jag låg ganska bra i tid så blev tiden lite för knapp pga att mitt totalt kassa lokalsinne gjorde att jag gick en längre väg till bowlinghallen än vad jag räknat med. Jag sms:ade vännerna och bad de skriva in mig i ett lag och att jag var påväg. När jag kommer inrusande genom dörren har det blivit min tur. Då jag småsprungit till hallen slog jag iväg första kloten med andan i halsen. Det gick sådär till en början, men sedan ordnade det upp sig och jag vann på min bana. Dagen efter var det dags för Halloweenfest. Mötte upp en vän för att käka lite lunch och köpa maskeradkläder. När jag hade utfört lite moderliga plikter för mina utspridda barn var det bara att ta sig hem och fixa till sig med kläder och smink.

 

Eftersom att jag inte gärna lägger en förmögenhet på maskeradkläder så ser jag till att få till en outfit med så lite medel som möjligt. Och detta blev mitt läskigare jag.

En fantastisk skrämmande och rolig kväll som avslutades nästa dygn. Med inte många sovtimmar i kroppen tog jag mig till en coachclinic som jag anmält mig till via Basketbollförbundet.

Den kallades för Skills and drills och syftade till att ge coacher inspiration och idéer att utveckla basketspelare för framtiden. Huvudbudskapet var att man tränar sina spelare med framtiden i sikte. Jag fick en del idéer till lite nya övningar. Och några små detaljer som jag kommer att försöka lägga lite mer fokus på.

  • Träna spelarna att prata på planen. Små simpla utrop som ska träna spelarna att våga prata på planen sen för att kommunicera vad som händer på baseketplanen.
  • Få spelarna att fortsätta vara redo, trots att de vet att deras "uppgift" i övningen är över.
  • Eys on target. Att tidigt få upp blicken upp på korg för att lyckas med sina avslut
  • Se varje individ på planen. Att alla får sin egna personliga coachning likväl som hela laget sammantaget.

Det jag önskat att det fanns mer av var hur man tränar in delmoment som gör att man såsmåningom klarar av de mer avancerade övningarna som gruppen är ganska långt ifrån att klara. Citatet som de gick ut med i inbjudan

”Det krävs en viss mentalitet för att coacha unga och barn.” känner jag inte besvarades under kvällen.


Denna coachclinic hölls av:

Simon Cote – Europeisk scout för NBA, ”Skill developer” för Shanghai Sharks ungdomsprogram, Ass. coach för Shanghai Skarks (Yao Mings klubb).

Charles Barton – Head coach för Maccabi Tel Aviv och Aris Thessaloniki, fd landslagscoach. 

 Taktiktavla

Det var ett basketlag som fick vara på plats och genomföra de olika övningarna som de visade och gav förklaraingar på varför och hur man gjorde de.

Simon och Charles var lätta att lyssna på och de var bra på att behålla allas fokus, trots att de höll clinicen på engelska. Många användbara övningar som jag definitivt kommer att ta inspriation ifrån i min planering för tjejernas träning. Och det hela avslutades med en present som jag tycker var bland det bästa man kan få som coach, e taktiktavla.  

Imorgon innan min egna träning ska jag börja planera in tjejernas basketträningar samt hur och vad jag ska öka på min egna träningsdos.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se