Alla inlägg under oktober 2013

Av Malin de Besche - 22 oktober 2013 22:50

Jag har ett kontorsjobb och det sötter sina spår. För att halvår sen fick jag sk tennisarmbåge och jag vet inte om det är av kontorsarbetet eller den hårda träningen jag utsatte min kropp för vid den här tiden. Det har aldrig släppt riktigt och det går i perioder då det blir något sämre. Igår på träningen var en sådan dag.


När vi körde skott på träningen igår ville inte många skott sitta. Det var som att armen inte alls ville göra som jag ville. Om det berodde på att musklerna var för kosta eller bara minnet av smärta när man får det där rycket i en öm muskel, ska jag låta vara osagt. Men det var som att armen inte var tillräckligt lång. Jag kunde inte fullfölja skottet hela vägen.

  

Jag fick satsa mer på springövningarna. Men där dominerade jag igår. Det var som att jag hade nästa hur mycket kraft som helst. Att springa 3 idioten på raken var inga problem. Inte heller att springa  12 längder heller (halva tillbaks, hela tillbaks 4 gånger). Visst var jag trött och jag fick världens hostattack efter, men jag var ohotad. :)


Idag var det tider över på massagen på jobbet så lite spontant hoppade jag in till massören och fick mig en massageomgång. Hon tog ryggen och min "onda" arm. Det visade sig att det största problemet med min arm satt strax neranför axeln. Satan i gatan vad det gjorde ont när hon tryckte. Men det blev något lättare.

 Punkten var strax nedanför den röda fläcken. Vi pratade om hur lustigt det är att det kan smärta på ett ställe men att problemet härstammar från någon helt annan punkt. Och det är oftast så det är.


Massören som masserar på jobbet berättade att hon nu kommer att gå en laserutbildning. Då kommer hon ju behöva praktisera en del och jag ställer mer än gärna upp med mina olika kroppsdelar som har har sina problem. Muskeln vid skenbenet, armbågen, axeln mm. Hon kan nog utföra hela sin praktik på mig. ;-)

Metoden skall tydligen få inflamationer att släppa på något sätt.


Men fram till dess så får jag köra träning och massage. Jag har en längre massage inbokad på torsdag. Då ska den massören få ge sig an min arm och mitt ben.

ANNONS
Av Malin de Besche - 20 oktober 2013 17:05

Hur ofta tränar man så att musklerna är så slut att de verkligen inte klarar med. Att man står och darrar när man försöker utföra något finmotoriskt. Det måste nästan vara någon som står och pressar ut det allra sista ur en, eller att man utför något så man glömmer bort tid och rum.


Det blev inte direkt sovmorgon idag. Tjejerna hade match och jag kom i vanlig ordning inte i säng i tid. Men upp skulle man och packa basketväskan. Lite frukost och sedan ila ner till hallen för att ställa iordning för match. Sekreteriatet skulle ställas upp med bord och stolar, bänkar skulle ställas upp där lagen skulle sitta. Upp och ner för trappor då vi endast hade en nyckel som fick vandra mellan caféteria och sekreteriatsrum.


Flera av tjejerna var lite halvkrassliga och ett par skadade. De var inte helt på topp idag och det tog ett bra tag innan de kom igång. Vet inte om de fått för lite sömn eller om de helt enkelt hade något i kroppen nästan allihop. Tre stycke nvar nybörjare och hade behövt någon som tog komandot på planen. Jag tror att det var i tredje perioden som det började se bra ut och att tjejerna kvicknade till. Men motståndarlaget var bra och det var lite sent att komma igång då. Matchen slutade 12-66 men inget de hängde läpp över. De älskar ju att spela basket. Nu blickar vi framåt till nästa match.


Efter matchen skyndade jag och dottern hem för att delta i vårt bostadsområdes städdag. Jag tryckte i mig en banan och drack lite vatten. Sedan drog jag ut till resten av grannarna för att börja rensa, kratta och bära skräp. Möttes av dottern som bestämde sig för att det var roligare att umgås med vänner istället för att hjälpa till att städa när hon hoppat ur duschen.

 

Lite lunchpaus blev korv med bröd. Inte den optimala maten men man är inte så kräsen när man har städdag.

När området var färdigt fortsatte jag med att klippa, räfsa och släpa trädgårdsavfall från tomten och plätten intill min tomt. Jag kände först när jag stängt av trimmern och räfsat ihop det sista gräset att mina muskler var helt slut. Att ta tag i en kaffekopp var plötsligt jobbigt. Inte helt lätt att slå på datorn.

Snacka om dold träning.


Nu är jag allt värd vila resten av kvällen. Kommer att sova gott i natt.

ANNONS
Av Malin de Besche - 19 oktober 2013 22:26

Mitt ben har blivit en aning värre igen så jag vill inte utsätta det för löpning. Benet fick sig en lite utmaning i onsdags och jag kände att knät var påverkad av musklerna i vad och vid skenbenet. Det är dags att ge sig på lite mer grundlig träning, att bygga upp.


Träningen igår blev ganska kort med mycket springa. Jag kände mig stark och det var skönt att kunna springa de korta sprinterna utan att det gjorde ont. Och jag kom först efter att vi sprungit 8 planlängder dvs 228m. Varför träningen var kortare igår var för att vi skulle till O'learys på teambuilding med damlaget och herrlaget. Lite konstigt att tänka på att dessa spelare är inte många år äldre än min son och några av em är hälften så unga som jag.


Jag har känt de senaste träningarna att mina knän blivit lite känsliga. Jag inser att jag måste börja styrketräna mina ben och fötter mer för att undvika knäproblem. Så idag efter att ha städat hela dagen, eller egentligen halva då jag fick dagen at "bara gå" den första halvan, så körde jag ett litet hemmaträningspass.


Jag började med ett rygg-och-mage-pass med min senaste träningsdvd.

 

 

Detta är ett program på 17 minuter. Sen ökade jag på med lite plankan, sido dips. Jag körde även lite övnignar för mina fötter och knän som kompassen, draken och tåhävningar.

Sedan följde jag skivstångsträningsprogrammet som de körde på regionslägret. Dvs en massa knäböj med skivstång.

#Knäböj med stången på nacken

#Knäböj med stången framför halsen

#Knäböj med sträckta armar

#Knäböj med kickstöt

#Skivstång glidande längs låren för att sedan hoppa och och vända upp stången framför hals och landa med böjda ben.


Dagens pass har gjort sysen för mina knän hoppas jag. :)

Den här lördagen avslutar jag nog med ett varmt bad. Match imorgon med mina tjejer.

Av Malin de Besche - 17 oktober 2013 22:19

Att planera träningar är inte så lätt. Ofta tror man att vissa övningar ska gå lätt och att ungdomarna kommer att fatta direkt. Andra övingar får mycket fortare än vad man först trott att de skulle göra. Men man får lägga upp en plan och hoppas att det faller väl ut. Återkommande övningar är ju de man har lite koll på både vad gäller tid och nivå.


Huvudmålet för dagens träning var snabbt uppspel och jag måste säga att det gick över förväntan och alla övningar föll väl ut tidsmässigt på minuten. Kan bero på att jag senaste tiden varit noga med att tidsplanera övningarna. Men som sagt ibland tar övningarna längre tid än vad man räknat med då de kanske inte direkt förstått vad övningen går ut på, eller att de är för motoriskt svåra för den nivå de befinner sig på. Då får man utvärdera efteråt.


Men dagens träning började med övningar från Basketsmart som min dotters sjukgymnast gav mig en klapp på axeln för att jag kör med tjejerna. Han hade full koll på vad det var utan närmre beskrivning utan att vara direkt involverad i basketvärlden. Men tydligen är det något som man kör både i fotbollen och handbollen bara att man anpassar det lite efter sporten. Dessa övningar körde vi:Axel mot axel

 • PAR: STUDSA FRAMÅT och BAKÅT        
  4 studs fram 2 tillbaka, studsa med yttre handen.
 • PAR: STUDSA AXEL MOT AXEL
  Studsa framåt tryck axel mot axel
 • PAR: STUDSA FRAMÅT, INÅT, HOPPA
  4 studs fram 1 studs inåt, hoppa axel mot axel och landa jämfota lågt.
 • En och en: Cross overHopp axel mot axelHopp Boll mot boll
  4 studs sedan cross over med ordentligt fråntryck och tempoväxling
 • En och en: Skridskohopp
  Hoppa ut åt sidan likt skridskostil

Därefter körde vi tipp i plankan och 2 mot 0 samt 3 mot 0. Övningen går ut på att man ska ta sig från ena korgen till den andra i högt tempo med så lite dribbling och med ett bestämt antal passar.

För att öva att hitta varandra framåt fick de sedan spela match men med studsförbud. De var tvungna att passa för att ta sig framåt.

Träningen avslutades med lite olika typer av skott.


Bra fokus från tjejerna idag. Kan bero på att jag blev lite barsk igår när fokus var någon helt annan stans. Men idag bevisade de att de kunde vara skärpta en hel träning.

Av Malin de Besche - 16 oktober 2013 22:55

Idag var det första beöket hos sjukgymnasten med min dotter och hennes knän. Han klämde och tryckte på alla möjliga sätt och bad min dotter genomföra diverse övningar. Fick lära mig en hel del om knän och fötter medan han konstaterade det vi egentligen redan visste.


Först fick hon fylla i ett formulär på flera sidor med massa olika frågor om hur smärtan uppfattas och hur aktiv man är om dagarna. När vi väl kom in till Sjukgymnasten ställdes ännu mer frågor om hur hennes dagar ser ut och hur smärtan ter sig. Sedan började han klämma, trycka, dra och böja benen åt alla möjliga håll och kanter medan han frågade om hur och om det kändes.


Hon fick göra knäböj, på båda benen och på ett ben i taget. Hon fick gå på hälarna och på tårna. Allt detta för att kolla hur starka hennes fötter var och om hon kunde hålla knäna på plats, dvs rakt över tårna.

Han förklarade att många med låg hålfot har en tendens att åka inåt med knäna, men att hon hade så pass bra muskelatur att hon kunde hålla knäna på plats.

Min dotter sa att hon var plattfot. Då sa han att det var hon inte. Plattfot har man ingen hålfot överhuvud taget. Men att hon hade låg hålfot höll han med om. Han sa det att det finns inget som säger att liten hålfot är sämre. Han sa att med lågt fotvalv får man en typ av skador och med högt fotvalv får man en annan.

 

Jag har alltid fått för mig att det var bättre med högt fotvalv och när jag läste "Born to run" stärktes den tron.


Sedan började han förklara varför hon kunde ha fått sin överansträngning i knäna. Barn och ungdomar har inte helt ihopväxta ben (lårben och skenben) vid knäna för att de fortfarande växer. Dessa växer ihop runt 19-21 års ålder.

Det som kan ha hänt i min dotters fall är att hon vuxit mycket sista tiden, vilket hon har, och musklerna därmed inte hänger med. Då retas muskler och leder lättare när man belastar benen mycket som hon gjorde under Regionslägret.


Vi hann inte gå igenom några övningar den här gången så vi bokade en ny tid. Men han sa att hon skulle börja lungt nu och träna så länge det kändes bra. Hon kunde utföra knäböj och andra lättare styrkeövningar men undvika stötarna som löpning, tvära vändningar och hopp innebär.

Sedan är det gympadojer som gäller hela tiden. Snygg får hon vara när knäna återhämtat sig. ;-)


Nu sitter jag här, efter min egna basketträning och känner det, att mina knän är ganska trötta. Jag måste börja få in mer styrka om de ska hålla tror jag. Kanske ska jag haka på min dotters övningar som hon får om en vecka.

Av Malin de Besche - 15 oktober 2013 21:29

När jag vaknade idag var jag fruktansvärt trött. Det tog tid för mig att somna och jag vaknade alldeles för tidigt. Men trots detta lyckades jag samla energi och och klara mig på den lilla vila jag fått  och avslutade den piggare än många andra dagar.


Fick ett meddelande i morse om att min bokade massagetid på en timme blev inställd. Tack och lov så hade jag fortfarande min väldigt mycket kortare massagetid kvar på jobbet. Hon är fantastisk hon som kommer till vårt jobb och masserar. Hon kan göra underverk på den korta tid hon har att massera oss på. Så hon masserade mitt ben igen, rygg, nacke och tennisarmbågen. Sedan lite linement på och en förmiddag som kändes som att man skulle brinna upp. Därefter kändes det mycket bättre. Precis vad jag behövde. Tennisarmbågen gjorde sig påmind igår på basketträningen. Det var som att armen var för kort och jag hade långt mycket lägre skottprocent än vanligt.

   

Jag var så trött efter detta. Taskig sömn och avslappnande massage var som gjort för att somna. Då tog jag en "rökpaus" utan cigarett såklart. Jag tog på mig jackan och gick ut med en kaffekopp i den kalla höstluften. Det gjorde susen och jag blev långt mycket piggare efter det.


När mot slutet av dagen hade vi ett möte där vi utvärderade flytten. Efter mötet promenerade vi till en restaurang i Sollentuna Centrum. En fantastisk restaurang med mysig miljö och riktigt bra mat. Jag valde INSALATA DI MARE

 

Ett urval av italienska frukter från havet såsom tonfisk, laxfilé, bläckfisk, scampi, gröna musslor, blåmusslor och vongoli. Havets alla läckerheter. Mums!

Den var smakrik och fräsch. Kan starkt rekomndera denna restaurang och denna rätt. Bor du inte allt för långt ifrån är Stinsvillan absolut värt ett besök.


#Massage #Fisk #Skaldjur #Restaurang #Hälsa

Av Malin de Besche - 14 oktober 2013 22:45

Vad ger du för signaler till dina barn? Jag fick frågan idag och det fick mig att börja fundera. Vad är det för signaler jag sänder ut med mitt sätt att leva och hantera livets alla mot- och medgångar? Allt man lär sina barn är inte är inte det som kommer ut genom munnen.


Om man säger till barn att man inte ska äta en massa godis men trycker i sig själv så visst kan barnen köpa att den vuxne får just för att den är vuxen. Men vad händer när "barnet" blir ungdom och anser sig vara vuxen? Det är egentligen den enkla ekvationen och kan styrkas med "barn gör inte som man säger, barn gör som man gör"


Så tänker jag på alla föräldrar jag möter som sätter sina barn i olika sporter för att det är "bra att röra på sig". Men hur många av dessa föräldrar har inte rört sig en meter ur motionssyfte de senaste 20 åren. Grejen är den att kroppens behov av att röra på sig upphör inte bara för att man blivit vuxen. Man har minst lika stort behov att röra på sig som när man är ung. Detta är det många som inte tänker på.

Många sätter sina barn i olika aktiviteter när barnen har "börjat lägga på sig". Det handlar såklart om okunskap, att Basketdu inte kan "springa av dig" den där chipspåsen eller bakelsen. För att förbränna den här typen av kaloribomber krävs det väldigt mycket rörelse, mer än de 2-3 timmar i veckan som barnen får gå på sin idrott.

Att röra på sig handlar om att må bra. Att få blodflödet i ådrorna att göra sitt, att frigöra lyckoruset endorfiner och hålla sig stark och smidig, som gör att du klarar mycket mer, både fysiskt och psykiskt. Och ju mer du orkar desto roligare är det.

Huvudsaken till att vi ska röra på oss är alltså inte att hålla vikten. Det kan vi gör vi mer effektivt med intaget. Ett långt och friskt liv med så få krämpor som möjligt som ofta ökar ju närmre incheckningsdagen man kommer.

Tänkte på detta när jag åkte från basketträningen idag. Idrottandet för mig är glädje och hälsa.

  

Sedan har du ännu en sida som är ack så viktig för välmåendet. Om du är en snäll männsika, som vrider och vänder på dig för att hjälpa andra och vara andra till lags, sänder du ut vissa signaler. Det är inte bara du som "får det lite jobbigt" en period för att hjälpa andra, andra som kanske inte förtjänar det. Utan sådan som kräver mer och mer av dig och du ger och ger. Det du då sänder ut är att det är ok att ta lite skit. Du lär dina barn att man ska kämpa på och kanske ta mer än vad man som människa bör stå ut med utan att ställa motkrav.


Så det jag vill säga är, tänk på vad du vill lära dina barn. Vill du att de ska äta sunt, bör du hålla en sund kost själv. Om du vill att ditt barn ska idrotta och hålla igång, håll igång själv.

Och till sist, ta ingen skit som Grynet brukade säga. Man kan vara snäll och hjälpsam, men säg ifrån när det går över gränsen.

 

Det är signalerna du ger som fastnar hos dina barn och formar deras framtid.

Av Malin de Besche - 13 oktober 2013 22:29

Idag var det sista dagen på baskethelgen och Regionslägret. Det har varit lika lärorikt för mig som min dotter som har deltagit i lägret. Har fått många nya uppslag till träningsupplägg för mina baskettjejer. Dagens pass fick bli teori för min dotter som fick sina knän utdömda igår.


Utdömda och utdömda. Hon fick order om att vila för att hennes knän ska hinna återhämta sig. Därefter ska vi bygga upp hennes muskler sakta men säkert bygga upp musklerna på henne. Jag kommer nog att köra förutom #basketsmart även en hel del skivstångsteknik med bara stång till en början.

Bilderna är från Basketbollförbundets filmer på youtube "Fysträning"

     

Har man problem med att komma ner i knäböjen kan man lägga in något under hälarna som en "klack" för att komma ner längre. Nu ska vi bygga starka knän.


Dagens pass var ett hopplock från de tidigare träningarna och man såg en utececkling på spelarna från de första dagarna. Efter passet var det dags för avslutning och tacka av ledare och spelare för helgen. De pratade om hur viktigt det är med återhämtning, dvs vila, att äta ordentligt och att sova.

 

Nu längtar jag lika mycket som min dotter till nästa läger.


När vi kom hem fick vi besök av min pappa och min farmor som ännu inte hade sett hur jag bor. Så nu blev det äntligen av. När de åkt hem igen kände jag starkt för att ge mig ut i det fina höstvädret på en liten promenad.

 

En liten promenad med en avstickare för att träffa goa vänner och samla massa positiv energi.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se