Direktlänk till inlägg 4 september 2013

Inte bara hur, även varför

Av Malin de Besche - 4 september 2013 22:41

För en tid sen kom det ett nyhetsbrev på min mail från Stockholmsidrotten. Dår såg jag en utbildning som hag tyckte var intressant. Skickade ett mail till styrelsen och frågade om det var något de tänkte låta sina coacher gå på. Vilket de naturligtvis tyckte. Och går var det dags: Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom


Efter att ha varit sjuk ett par dagar hade jag inte så mycket krafter. Men tänkte att det var ju en utbildning som jag verkligen ville gå på och där kan man ta det lungt även om vi skulle få prova på lite övningar.

När jag väl var där glömde jag totalt bort att jag fortfarande var lite förkyld. Det var ju så kul att jag var med på ALLT.


Detta var en snabbversion av en en tvådagarskurs men man hann få en hel del matnyttigt i varje fall. Hela upplägget var massa fakta och förklaringar till när man ska träna vad och varför, därefter praktiska övningar. De delade in barn och ungdomar i 3 grupper:

Prepubertal = Före darnen kommer in i puberteten

Puberteten = Under puberteten

Postpubertal = Efter puberteten (även vuxna)


Att man ska träna barn och ungdomar  olika beroende på vart i utvecklingen de är är för mig känt ganska länge. Men det har mest handlat om deras olika färdighet, vad de klarar av i olika åldrar. Här talade man mycket mer om vad man ska träna för att kroppen är mest mottaglig eller till och med är möjligt att träna över huvudtaget.


Prepubertalt

Det första man märker att barnen är på gång in i puberteten utan att komma in i den privata sfären, är att fötter och händer växer. Här är man före 10,5 år för tjejer och 10,7-11,2 år för killar i snitt. Man måste alltså hålla lite utkick före den här åldern (individuellt) för att hinna med att träna sådant som är exklusivt möjligt att träna före puberteten. Exempel på detta är:

Träna reaktionsförmågan. När barnet lämnat det här stadiet går det inte att träna upp reaktionsförmågan. Man kan träna upp musklerna för att agera snabbare, men själva reaktionsförmågan måste tränas upp före fötterna börjar växa. Detta bör man träna visuellt, hörsel, känsel. Visuellt göra en gest, hörsel klappa händerna och känsel kan vara att man ska reagera vid beröring eller när beröring upphör.

Styrketräning i den här åldern stärker skelettet och man har en unik förmåga att träna Anaeroba processer, som kreatinfosfat.


Puberteten

Här blir hjärtat större men kärlen lika stora som tidigare, vilket gör att trycket ökar och det är nu man har möjlighet att träna hjärtat. Därför är det först i den här åldern som det ger effekt att träna distansträning.

I den här åldern handlar det mer om att bibehålla sina förmågor som man tränade innan puberteten, tex reaktionstid och rörlighet. Men i övrigt är träningen och effekterna väldigt lika den efter puberteten.


Postpubertal 

Detta är alltså tiden när man gått igenom puberteten och påväg att bli vuxen.  Hjärtsäcken hårdnar och möjligheten att träna hjärtat minskar. Och man har övat upp de grundläggande idrottsliga teknikerna för att lära sig nya rörelser och övningar. I den här perioden och under puberten bygger man muskler vid styrketräning.

När det kommer till rörlighet så är det dubbelt så svårt att nå hälften så hög rörlighet som innan puberteten.


Detta är en sammanfattning av en tretimmarskurs som är en intensivkurs av en trådagarskurs. Ruskigt intressant och man blir allt lite sugen att gå den längre varianten. Nu har jag fått ytterligare uppslag över hur jag ska lägga upp träningarna för mina tjejer som de flesta är mitt uppe i puberteten. Nu gäller det bara att smälta allt och få någon form av struktur av det jag har lärt mig. Jag har väldigt varierande grupp. Trots att de är födda 2000 och 2001 så är det tjejer från alla 3 grupper.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin de Besche - 6 juni 2016 10:24

Det är försommar och det är en tid med mycket firande. Den här helgen har jag verkigen varit massor av firande. Då har träningen fått stå tillbaka lite. Så jag har fått lägga in ett par extra vilodagar för att hinna med allt firande.   I torsdags...

Av Malin de Besche - 1 juni 2016 23:08


I morse vaknade jag och mådde inte alls bra. Så pass att jag ställde in tiden hos sjukgymnasten. Jag skulle ha tejpats för att se om det skulle hjälpa mig i min löpning. Men med ganska hög press på jobbet just nu kände jag att jag inte kunde stanna h...

Av Malin de Besche - 28 maj 2016 18:12


Jag är väldigt trött på att känna att jag inte kan ta i fullt ut att ett hårt löppass känns avlägset. Att jag inte kan köra på som jag vill är frustrerande. Igår hade jag ett besök hos sjukgymnasten efter en hel månads upphåll. Jag behövde höra vad h...

Av Malin de Besche - 24 maj 2016 22:51

Ibland är inte omständigheterna så som man tänker eller planerar. Det är lätt i sådana lägen att bara ge upp och strunta i allt. Men det är inte alltid det ända alternativet. Ibland får man anpassa sig och helt enkelt make it work.   I Söndags ha...

Av Malin de Besche - 21 maj 2016 23:41


Att ha legat i influensa har tagit hårt på kroppen och har hållit mig helt från träning och har sakta börja komma igång med promenader och lättare gympass tredje veckan. Idag drog jag igång med löpning och utegym. Nu ska jag snart vara tillbaka.   ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22
23
24 25
26
27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards