Alla inlägg under augusti 2013

Av Malin de Besche - 11 augusti 2013 23:13

Jag söker ständigt inspriation och kunskap kring träning. Det finns träning där man inte behöver så mycket egen kunskap, som när man går på pass på gym. Det är bara att göra som instruktören säger. Men tränar du på egen hand behövs kunskap för att undvika skador. Och ju högre mål du har desto mer kunskap krävs för att nå dem.


Jag läste om betydelsen av att ha starka fötter. Att försvagade muskler i fötterna ger ökad risk för skador. Dina hålfötter är tänkta att fungera som en svikt när du till exempel springer. Så jag tyckte att det var dags att börja träna fötterna. Googlade lite och hittade "Starka fötter".

 

När jag var inne på SISUs hemsida insåg jag att det fanns många fler böcker som jag önskar. Så jag passade på att bli medlem, vilket gav mig 2 böcker för 69:- + porto.

Den andra boken fick bli "Träna med kroppen - fysisk grundträning för ungdomar"

 

Jag hoppas att den ska ge mig massa inspriration till mina tjejers träning när den drar igång i höst. Men jag kunde inte låta bli att även köpa "EFIT - Effektiv, Funktionell, Intensiv Träning"

 

"Kunskap är makt" är ett uttryck som passar bra när det gäller kunskap om träning och ens kropp. Har man tillräckligt med kunskap så man kan undvika skador, har man plötsligt tagit makten över sin kropp, vilket jag planerar att göra nu.

  

ANNONS
Av Malin de Besche - 10 augusti 2013 19:30

Tidigare kändes det så avlägset, men nu är det inte mer än en vecka kvar till det är dags att åka in till starten för #Midnattsloppet. Jag har jobbar på att bygga upp mitt knä igen, jag har tänkt på löptekniken och ökat distansen undan för undan, men jag är inte uppe i en mil än. Kommer mitt ben att hålla?


Stenhårt har jag jobbat 1 träning, 2 dagars vila. Jag hade velat ha minst en vecka till så att det var 2 veckor kvar, men nu är det bara att inse att det inte är mer än en. Längsta sträckan jag sprungit är 8,7 kilometer sedan den långa vilan och jag har hittills bara hållt mig till att springa i spåret.

Idag testade jag att springa på asfalt till spåret. Det är en bit på 1,5km. Sedan fortsatte jag att springa i 2km spåret i 2 varv, vidare sprang jag på asfalt hem också.

Knät mår bra men det känns som att sidan av smalbenet har fått sig en omgång. Det gör inte ont, men det kännns något.

När jag sprang i spåret så la jag in några spurter. Eller i varje fall ett snabbare tempo. Första varvet sprang jag fort från en lyktstolpe till en annan och fortsatte sedan jogga 3 lyktstolpar. Andra varvet ökade jag till att springa snabbt 2 lyktstolpar och jogga 4.

Valde också varvet som ger lite tuffare backar för att testa konditionen lite. Den är inte alls vad den varit och det är något jag kommer att få jobba med.


I år kommer jag inte kämpa mot klockan i Midnattsloppet utan mot banan. Målet 6 året jag springer är att ta mig runt.

ANNONS
Av Malin de Besche - 8 augusti 2013 23:15

Jag har lyckats finna tiden i sommar och äntligen läst ut boken #BornToRun. Boken som har sagts förändra människors liv. Vet inte om det är så drastiskt men den har helt klart gett mig inspiration och hopp om att emininera alla typer av #löparskador.


Trots att baksidan är ganska lockande så hade jag inga större förhoppningar om att boken skulle vara fängslande. Trodde att det var en bok jag skulle "traggla mig igenom". Men boken var riktigt bra!


Den röda tråden i boken handlar om det ultimata ultramarathon där några fantaster ska mäta sig mot den mexicanska löparstammen Tarahumara.

Man får veta hur författaren Christopher McDougall, en journalist som jobbat på New York Times Magazine, Men's Health och Runner's World,träffar alla dessa galningar som vill springa i 40graders värme omänskligt länge. Eller enligt boken är det just det vi människor är till för. Att springa hur långt som helst.

Utöver historien om loppens lopp får man på ett fantastiskt lättläst och underhållande sätt en hel del naturkunskap. Hur det kommer sig att vi utvecklades från att gå på alla fyra till att gå upprätt. Samt hur våra kroppar är tänkta att fungera. Ruskigt intressant!

När vi gick på alla fyra var vi snabbare, men inte tillräckligt snabba i konkurensen i liken döda eller dödas. Genom att resa oss ökade vi vår förmåga att andas som gjorde oss mer uthålliga. Våra muskler fick mer syre.

Eftersom att vi som unika varelser är det enda däggdjur som kan reglera kroppsvärmen (genom att svettas) medan vi anstränger oss, är vi långt mer uthålliga än andra djur. Så innan vi tillverkade vapen, var vår jakttaktik att trötta ut och överhetta vårt byte. Därför är vi alltså födda att springa.


Spänningen i boken är hurvida Christopher McDougal med sina skador ska klara loppet. Han möter en man som lovar att han ska få ordning på hans kropp som en massa läkare dömt ut. Därmed får man en massa tips på #löpteknik samt en massa fakta som om våra kroppar och #skadestatistik.

 

Helt klart läsvärd. Jag läste den vid varje tillfälle jag hade. Jag till och med läste samtidigt som jag promenerade hem från bussen (inte helt lätt att gå rakt då). Man får en lite annorluda syn på våra nya högteknologiska skor. Ju mer avancerade de blivit, desto mer ökar skadestatistiken.


Min slutsats och plan:

Jag ska jobba på min löpteknik

Jag ska stärka mina fötter

Jag ska succesivt se till att byta ut mina skor allteftersom mina fötter blir starkare

Hoppas att detta ska vara vägen till ett skadefritt år. Detta år är mitt friskaste på länge. Nästa år ska jag lägga till "skadefritt år".Av Malin de Besche - 7 augusti 2013 22:30

Svullna ögon, fötter och händer i morse när mobillarmet väckte mig. Det blev sent och allt städande hade satt sina spår. Trött och helt slut, piggnade till under arbetsdagen för att bli lika trött igen. Det var då det var dags att samla energi, att köra igång med ett träningspass.


Det är verkligen så sant det jag läste på iForms hemsida. Man tränar inte när man har energi över, man tränar för att få energi. När jag går stäckan från tåget till jobbet kvicknar jag till, men är helt slut efter en hel arbetsdag. Det tar ett tag att komma in i vardagen igen efter semestern trots att semestern var ganska kort.

Så när jag kom hem något seg så bytte jag om till träningskläder. Det var dags för nästa löptur.


Jag hade tagit inspiration från boken "Born to Run" och kände inte alls av knät alls. Jag sprang något snabbare än sist och 700 meter längre. Om det nu beror på löpstilen eller att mitt knä helt enkelt blivit bättre är svårt att säga, men det ömmade lite i knät efter städningen som gick över under natten. Jag kände också att jag hade mer krafter kvar nu än förra passet som var på 8km. #Dagsform eller #löpstil?

Det som plågade mig en aning var mina brinnande fötter.


Att ändra löpstil är svårt och man känner att man inte har samma ork i musklerna. Det är som att göra allt med vänster hand. Men jag hade lite krafter kvar till att öka takten den sista sträckan från spåret.

Snittiden hamnade på 5:35/km och allt kändes bra. Jag ökade tom under varv 2.

Första 350m 1:39
Varv 1 (2km) 11:17
Varv 2 (2km) 11:07
Varv 3 (2km) 11:29
Varv 4 (2km) 11:35
Sista 350m 1:23


Första varvet var trögt då jag kände av lite träningsvärk från städningen igår. Men kroppen mjuknade upp men den nya löpstilen fick mina muskler trötta redan efter 4-5km. Jag tänkte hela tiden på hur de beskriver löpstilen i boken och försökte förhålla mig till det.

Böj på knäna

Inte ta för stora steg

Landa under kroppen

Hållen rak hållning


Kanske får jag träningsvärk nu när jag belastat musklerna annorlunda. Delvis i varje fall. Nu gäller det att öka för det är inte många dagar kvar till #Midnattsloppet.

Av Malin de Besche - 6 augusti 2013 23:31

Det är en plåga att sitta innanför kontorsväggarna och titta på solen. Då får man göra vad man kan för att få en glimt av solen. Så på lunchen såg jag till att få sol och på köpet fick jag en hel del inspiration.


Många är borta från jobbet nu och det var ingen som skulle gå ut och äta av de som var kvar när jag väl kollade upp från skärmen. Så jag bestämde mig för att ta min lunch i gröngräset istället för på en lunchrestaurang. Så jag tog min bok och en picknickfilt (som vi har på jobbet för att man ska kunna ta sig en spontan picknick sommartid) under armen och promenerade upp till Sushistället och köpte min lunch.

 

Jag la ut filten och slet av mig skorna som jag blivit inspirerad till att göra i min bok jag håller på att läsa. Det var skönt att stå barfota i det färska gräset. Började läsa på min bok som ger en massa inspiration om hur jag ska lägga upp min träning framöver.


När jag satt mig för att äta kom det ut ett gäng från gymet Balance som skulle ha utomhusträning. Passade på att få mig lite inspiration till mina tjejers träning när basketen drar igång. Hela passet handlade om styrka, löpning och samarbete. Såg riktigt kul ut.

 

En rolig övning var att en skulle stå i armhävningsposition medan en annan skulle hålla i denne persons fötter. När personen går ner i en armhävning och den som håller i fötterna gör en knäböj hoppar en tredje person över personen som gör amhävning. I upprätt läge kryper man under istället.


Sedan gjorde en del övningar där ett par kör parövningar som situps mittemot varandra medan den tredje sprang en runda och sedan bytte de när den löpande personen kom tillbaka.

Andra parövningar de körde var:

... en som ligger på rygg och den andra puttar benen åt olika håll.

... två som sätter händerna i marken och sedan gör ett upphopp och klappar händerna mot varandra över huvudet.


Slutligen höll de varandra i händerna, tre och tre, och gjorde knäböj.


Efter jobbet åkte jag direkt till lillebror och hämtade upp hans sambo och hennes mamma för att åka vidare till deras gamla radhus för att flyttstäda. Efter 5 timmar var vi klara och jag var totalt slutkörd. Bara skynda hem och se till att få lite i magen. Tyvärr blev det alldeles för sent för träning, vilket var planerat idag. Men jag får väl ta igen det ordentligt imorgon istället.

Av Malin de Besche - 5 augusti 2013 22:48

Att komma tillbaka till #jobbet efter #semester kan vara svårt. Lösenord är som bortblåsta, man minns inte vad som var sagt sist i olika ärenden och man måste jobba ikapp det som samlats på hög. Men det värsta är att man blir så #trött av att sitta still. Hur kan det komma sig?


När man varit ledig och kunnat röra sig lite som man vill. Jag har till exempel planterat buskar och oljat altanen. När jag utfört tyngre arbeten har jag ändå känt mig ganska #pigg. Men nu när jag suttit still på kontorsstolen i 8 timmar är jag mer slut än någonsin. Borde man inte vara mer utvilad då?


Såhär förklarar IForms Motivationsexpert:

När hjärnan blir trött efter en lång dag på jobbet inbillar den också resten av kroppen att den är trött. Och hjärnan kan vara väldigt övertygande. Den mentala tröttheten är ett uttryck för att du har förbrukat en stor del av din känslomässiga och mentala energi, inte din fysiska energi. För många av oss är inte arbetet fysiskt krävande, så den fysiska tröttheten som du känner är en illusion.

Faktiskt är motion ett strålande sätt att få igång systemet igen. När du tränar sätter du fart på blodcirkulationen, hjärnan får nytt syre och rensar ut de stresshormoner som du har samlat på dig under dagen.

De flesta tänker att träning är något som man gör när man har energi över, men det är faktiskt tvärtom. Genom att förbruka energi får du energi tillbaka.


Och det är sant. Tar man sig bara steget ut, ger sig iväg på träning så är man enast pigg igen. Den mentala tröttheten är inte alls lika behaglig heller som den fysiska (tycker jag).

Men jag piggnade till lite när jag och chefen åkte iväg på lunchen och köpte glass till alla kollegorna på vår avdelning. Inte jättenyttig idag, men gott.

 

Som nyttigare alternativ köpte vi en honungsmelon. (Jag gav mig på båda).


Efter jobbet åkte jag till min lillebror för att hjälpa till med flytten. De var i princip klara. Bara lite krafs från förrådet kvar, så inga tunga lyft för mig.

Onyttigheterna fortsatte då lillebror bjöd på Pizza till de som hjälpt till med flytten. Jag valde en Primavera som hade champinjoner, ruccola, kycklingfilé och tomat. Det var gott med Pizza. Jag tror att det är ungefär ett år sen jag åt Pizza (När jag själv flyttade). God var den i varje fall.

Det blev sent trots att det inte var så mycket kvar med flytten när jag kom och när jag sedan kom hem straxt efter 22 var jag väldigt trött. Men antar det är mest mental trötthet tror jag och av för lite sömn. Skulle säkert piggna till om jag sate igång med träning nu, men då skulle hela rytmen rubbas och jag skulle inte komma i sleep mpde förrän om många timmar till. Så för nu så accepterar jag bara tröttheten, går och lägger mig och laddar inför morgondagens arbetspass och flyttstädning.

Av Malin de Besche - 4 augusti 2013 22:41

Så har sista dagen på #semestern gått till ända. Man kan ju undra om semestern blev som jag tänkte mig. Försöker komma ihåg vad jag tänkte innan och hur det faktiskt blev. Hur var det nu med #träning, #resor och #semesterfirande?


Planen var förutom att åka till Norrland var planen att få in så mycket träning som möjligt. Jag har hållit mig till att träna var tredje dag och jag har ökat träningsmängden i princip varje träning utom just när jag var i Göteborg då det blev cykling. Jag hade dock önskat att få till lite mer annan träning än just löpning under semestern utöver #vartredjedagslöpning. Men nu när jag ska tillbaka till verkligheten igen (till viss del, fullt ut blir det ju inte förrän barnen börjar skolan) så kanske jag kan få till lite rutiner och därmed komma till den träningsmängd som jag önskar.


I natt öppnade sig himlen och de delar altanen som jag oljade igår, ser inte lika oljade ut som de delar som jag oljade i fredags. Men idag var det strålande sol. Så jag drog iväg till stranden, läste, åt vindruvor och tog mig en simtur. Så skönt att få lite egentid.

 

Kan inte minnas när jag var och badade sist utan barn.


När jag kom hem igen var det dags att svida om till min #supporteroutfit. Jag och sonen skulle åka iväg och kolla på när Bajen tog emot Ljungskile. Lite mat innan som för min del blev #KycklingFajitas och en flaska mineralvatten (Inte så mycket Bajen på det men...) SEn lite kaffe och glass innan det var dags att kliva in på arenan, nya #Söderstadion. Det var riktigt bra platser i klacken. Då är det svårt att stå emot att sjunga med, gapa ramsor och hoppa i takt. Det är så fotboll ska ses. Har inte alls samma lust att kolla match på TV och blir inte alls lika exalterad då. Tyvärr gick det inte alls som man önskar. Matchen slutade 0-1 och vi fick gå hem med besvikelse.

 

Oljade den delen som "regnat bort" innan jag gick in för att varva ner och förbereda mig för morgondagen. På det hela taget en bra sista semesterdag.

Av Malin de Besche - 3 augusti 2013 23:31

Det har varit så mycket nu att jag tyvärr har varit tvungen att prioritera bort bloggandet ett par dagar. Därför tänkte jag nu berätta lite om vad som hänt. Resan till Götebborg och dagarna sedan jag kom hem.


Jag och min dotter kom ner till Göteborg och den första turistattraktionen vi gav oss på var "Paddan". Sightseeing på kanalen, som var mycket underhållande. Man fick en massa historia på ett roligt sätt fyllt med Göteborgshumor.

Bla fick jag veta varför man har husnummer 17,5 på Stora Nygatan. Man byggde husen från 2 håll och någon räknade fel och man hade 2 hus kvar men endast nummer 17 kvar att dela ut. Då fick det ena huset 17,5.

 

Efter lite shopping åt vi middag och gick och la oss för att ladda för morgondagen. Jag gick upp lite tidigare än min dotter och körde att profram på motionscykeln på 30 minuter på hotellets gym. Sen åt vi frukost och hade en heldag på Liseberg. En god vän till mig hade skrämt upp mig ordentligt inför "Atmosfear" så jag var helt inne på att skippa den. Men min dotter var ihärdig och ville absolut åka den. 10 meter mer upp i luften än "Fritt fall" på Grönan, var inte så farligt. Det kändes skönt att ha den avverkad.

Tillbaka till Centralen fick vi åka en riktigt gammal spårvagn med en gammeldags konduktör.


De 2 följande dagarna fyllde jag med trevligt umgänge med grannarna, grilla, sol, bad och så hann jag med at olja in altanen också.


Idag tog jag mig en löparrunda efter frukosten i den groteska värmen. Idag skulle det bli 4 varv, dvs 8 kilometer. Det var ganska tungt och jag höll ett tempo på nästan 5:56/km. Vet inte om det var värmen eller bara min dåliga kondition, men jag hade svårt att springa och när passet var över var mina fötter brännheta. Jag tog av mig skorna och gick barfota hem. Riktigt skönt för fötterna.


Sen åkte jag och sonen in till stan och spanade in #Prideparaden och gick på retauran. Det är fantastiskt kul att kolla på paraden.

 

En #Frappino från #Espressohouse och sen hemgång för att olja färdigt altanen och sedan grilla. Hoppas att det endast var dagsformen och värmen som gjorde att farten blev så låg. Jag glädjs helt enkelt av att jag kom upp i 8 kilometer och endast har 2 kilometer kvar till milen. När jag klarat av det ska jag vänja knät vid asfaltlöpning också. Inte långt kvar nu.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se