Alla inlägg under juni 2013

Av Malin de Besche - 19 juni 2013 21:23

Det här med ryggen går verkligen upp och ner. Jag känner mig långt mycket rörligare men det ömmar en hel del. Nu när spänningen i ryggen släppt känner jag av benet som påminner om att jag inte kan springa. Då går jag runt och drömmer om träning.


För att överleva dagen gjorde jag en del pauser för att stretcha ut rygg och sätesmuskler. Jag har börjat känna mig öm i nästan alla muskler. Jag gissar att när spänningen i ryggen släpper efter så känner jag av alla muskler som har kompenserat och hållit emot. Mitt ben känns av mer nu. Baksida lår och sidan av skenbenet. Men även överarmarna ömmar. En kollega boxade lätt på armen, så löst att det knappt var värt att kallas box, och det gjorde ont.


När jag ser andra vara ute och jogga, eller när jag ser grannen komma hem i träningskläder efter ett hårt träningspass, blir jag riktigt avundsjuk. Jag längtar verkligen efter att få påbörja träningen. Men kan man inte träna så kan man ju alltid shopa träningskläder som man kan använda när man väl får börja träna igen.

 

Inte mycket, men tillräckligt för att skänka mig lite glädje i min dröm att börja träna.

ANNONS
Av Malin de Besche - 18 juni 2013 21:50

Ibland när det ser mörkt ut så kommer små ljusglimtar. Då gäller det att inte bli för exalterad och köra på för hårt. Nu känner jag mig fortfarande skadad så än är jag nog inte i riskzonen för det. Men jag är tillräckligt mycket bättre för att bli lite lockad att köra på idag.


Jag går in för att bli bättre i ryggen och benet nu. Så alla trix och knep som verkar vettiga och i linje med de råd jag fått av sjukgymnast och naprapat hoppar jag på. Försöker också vara lite kreativ och köra varianter på sådant som jag märkt att ryggen mår bättre av.

Så i morse tog jag med mig en yogamatta, en pilatesboll och en handduk till jobbet. Jag fick lite undrande blickar från kollegorna när jag släpade in allt detta på kontoret.

En kollega gjorde mig påmind om ett bra knep när man har ont i ryggen när hon berättade om en bekant som satt på en pilatesboll istället för en stol på jobbet när hon hade problem. Varpå jag drog med mig en pilatesboll.

Vi har öj och sänkbart bord på jobbet, men det kom inte tillräckligt långt ner. Dessutom var det ganska svårt att få till benen då jag hamnade så långt ner. Jag hade ju inte största modellen pilatesboll. Så jag tog en sackosäck som vi har på jobbet och satte bollen på den.

 

Och detta visade sig vara fantastiskt för ryggen. Jag var inte alls stel när jag reste mig, vilket jag i för sig gjorde så ofta jag kunde. På eftermiddagen försökte jag stå en del.


Yogamattan rullade jag ut och la mig på rygg på, med handduken ihoprullad till type en "nackkudde" och la under ryggen. Detta var ett tips från naprapaten. Först la jag ahndduken precis under ländryggen. När det handduken slutades kännas av, flyttade jag upp den en liten, liten bit. Så höll jag på till jag kommit upp till nacken. Detta var ett sätt att stretcha ligamenten (tror jag det var) i ryggraden.


Sedan stretchade jag ryggen och sätesmusklerna. När jag körde bil, både till jobbet och hem så använde jag handduken som svankstöd. Men jag pressade också ner denmot ländryggen. Detta var ett knep som jag fick från en sjukgymnast när jag hade kotbuktning.


Jag kände mig faktiskt helt ok när jag kom hem efter en hel arbetsdag. Igår kändes det inte alls så bra. Så det måste jag säga är ett framsteg. Det var i för sig samma dag som jag fått mig en omgång av naprapaten.


Stockholmsköerna gjorde att jag kom hem lite senare än planerat och jag hade inte planerat den här veckans mat. Igår kunde vi äta rester, så jag glömde helt bort att tänka på dagens middag. Det var dags för en "avslutning" på friidrotten idag så det var lite kort om tid (varför de nu kallade det avslutning när de kommer fortsätta köra hela sommarn). Så jag fick tänka ut något som går fort. Jag är ju välsignad med varmluftsugn så det går fort att steka kycklingfiléer från fryst tillstånd. Jag lägger djupfrysta filéer i en form med lite olja. Strör över lite salt och peppar och ställer in i ugnen. Medan kycklingen stektes i ugnen kokade jag quinoa. Jag la i lite mangoldsallad, en gul och en röd tärnad paprika, lite gurka och 100g smulad fetaost i en salladsskål. När filéerna blivit skärbara delade jag dem för att minska stektiden. Jag blandade ner quinoan i salladen och en dressing på 1tsk franska örter, 1 tsk persiljesalt, lite äppelsidervinäger, salt, vatten och olja. Till sist rörde jag ner ett tärnat äpple.

Snabbt, Enkelt, Nyttigt och Gott.

 

Sen rusade vi iväg till friidrotten. Hade inte vettet sagt till mig att jag måste vila ryggen hade jag nog hoppat på när de bjöd in föräldrarna att köra med barnen. De körde, spjut, diskus och höjdhopp.

Istället satt jag på min strandmatta. Jag var lite orolig för hur ryggen skulle må efter ha suttit på marken. Men jag försökte variera mig med att sitta på knä, ligga på mage och sitta med benen rakt fram. När jag satt på rumpan la jag handduken under sittbenen så att bäckenet skulle luta lite framåt. Jag tänkte att det skulle ge lite samma effekt som pilatesbollen. Och till min stora glädje så hade jag inte alls ont efter att ha suttit på marken.

Och jag är glad att jag stod emot frestelsen att att köra på med föräldrarna.

Frågan är om framstegen bara är den naturliga läkeprocessen, eller om det beror på medvetna val. Spelar ingen roll för jag är lika glad för det. :)

ANNONS
Av Malin de Besche - 17 juni 2013 22:29

Fick ett litet tips från en Fitnessbloggare att man inte ska fokusera på vad man inte kan, utan vad man kan. Man ska hemtenkelt utgå ifrån där man är. Så det är vad jag ska göra från och med nu. Idag ska jag ta det lungt, det är där jag är just nu.


Ann-Sofie som skrev ett inlägg om detta, syftade mer till att man inte ska jämföra sig med andra. Men jag tycker att man kan applicera det på bara sig själv med. Jag ska inte tänka på allt jag inte kan göra, utan helt enkelt folusera på hur jag tar mig tillbaka bara. Som hon skriver "Börja där du är. Där det är tryggt. Sätt kurs! Sätt fart!"


Och i starten av min kurs är att ta det lungt idag då min kropp fick sig en omgång hos naprapaten. Men sen ska mina dagar varvas med stretching, massage och lite lätt styrka.


Så idag när det är vilodag lyxar jag till det med lite färska jordgubbar och banan med turkisk yoghurt blandad med honung och vaniljpulver. Och lite grönt Chaite. (Börjar bli en favorit nu)

 

Sverige spelade ju en otrolig match mot Ryssland igår när de vann. Sista perioden var helt otroligt bra. Dagens match mot Spanien skulle bli spännande att se då Sverige slagit dem 2 gånger i kvalet. Matchen var en riktig nagelbitare första halvan. Sen vet jar inte riktigt vad som hände. Vill påstå att den första kvarten var deras bästa idag. De är vilket fall vidare som tur är. Så vi får hoppas att spelet sitter i kommande matcher.

Nackdelen med att sitta med gott samtidigt som man ser på något som är så spännande (som det var första halvlek)är att man äter upp det så snabbt. Det positiva är att det var sååååå gott! :)

Av Malin de Besche - 17 juni 2013 19:45

Ryggen var inte alls på topp idag. Men det var dags för mitt nästa besök hos Naprapaten. Det börjar sakta men säkert gå upp för mig att det troligen kommer att ta längre tid att bli hel igen än vad jag har väntat mig. Det börjar mer likna sorg än frustration.


Eftersom min snea höft kommit tillbaka var ryggen riktigt stel och ett jobbigt tryck plågade mitt ryggslut. Men jag kämpade mig igenom förmiddagen, med att försöka variera min arbetsställning så mycket som möjligt. Jag gjorde även mina bakåtböjningar för att kunna stå helt upprätt efter att ha suttit ner.

Känns inte som att man får så himla mycket gjort när man inte kan koncentrera sig så mycket som man borde.


Såg till att ha god tid på mig för att åka till Stegkliniken, då jag minns från förra gången att det inte var helt lätt att få tag på parkering. Men efter ett par cirkulationer fick jag en parkering precis utanför ingången.


Behandligen jag fick var ungefär densamma som förra gången med tillägget att han började granska min höft och mina ben. Han drog i fötterna och rättade till kroppen innan han satte ett tryck på lite olika delar i ländryggen. Sen fick jag djupgående massage och sätesmusklerna fick sig en rejäl omgång. Det gjorde fruktansvärt ont, men jag försökte fokusera på hur bra det kommer att bli sen. Försökte ta långa djupa andetag. Efter massage så stretchade han ut ryggen samtidigt som hand kände på min ryggrad. Därefter hängde han på mina ben när han strechade mina sätesmuskler.


Den här gången gav han min vad lite massage också efter att jag berättat om mitt lilla försök till att jogga. Och min högerarm fick diagnosen tennisarmbåge.


När jag gick därifrån kändes det en aning lättare men fortfarande ett litet tryck över ländryggen. Jag fick med mig ett antal övningar som jag bör göra. I princip de som jag redan gör + några till. Jag kommer att lägga upp lite bilder på dessa övningar senare.


När jag sedan kom tillbaka till kontoret och satte mig igen kom värken tillbaka och jag blev en aning sne igen. Men med lite bakåtböjningar och stretching blev det bättre. Men jag hade toksvårt att koncentrera mig och göra något vettigt kändes det som.


Det är en stor risk för att det är en ganska lång väg tillbaka och jag kan glömma att påbörja mitt träningsprogram för sub 45 till Midnattsloppet efter Midsommar. Har jag tur kan jag påbörja träningen för att kunna springa över huvudtaget till Midnattsloppet. En sorglig insikt.

Av Malin de Besche - 16 juni 2013 20:39

Med det enroma framsteg ryggens status visade kände jag att det var läge att fira lite. Jag hade ju ingen ork att fira när jag fyllde år, så det blev ett litet födelsedagsfika i efterskott idag. Och för mig fira en rygg som blivit så mycket bättre. Men efter firande kommer baksmällan.


Igår när jag kände mig så mycket bättre i ryggen skickade jag ut ett sms till vänner och familj att de var välkomna på födelsedagsfika idag. Alla kunde ju inte komma med så kort varsel, men mina syskon och 2 av mina bästa vänner kunde komma i varje fall.


Sonen var till grym hjälp att städa, gå iväg med sopor och handla. Jag gav upp ang kampen om att servera nyttigt. Jag köpte 2 utsökta tårtor. En jordgubbstårta och en chokladtårta. Men jag gjorde också en fruktsallad och rörde ihop turkisk yoghurt med vanilj och honung, som ett litet nyttigare alternativ.


Hur mysigt som helst och det var helt underbart att träffa alla som man tyvärr ser så sällan. Men firandet hade en baksida. Jag tror det var när jag satte mig på golvet då jag satte mig lite snett, så blev jag sne igen.

Jag körde lite ryggövningar som hjälpte lite grann men är fortfarande lite sne.

Chorizo


När alla gästerna gått hem satte jag på grillen och grillade chorizo med 93% kött. Jättegoda!(Rekomenderas). Det var som att sätta tänderna i en köttbit.

Jag grillade också majs och grön sparris. Sedan kokade jag årets första färska potatis som jag sedan spräckte lite och sedan stekte med lite olja och vitlök. Till detta serverade jag blandad sallad och en yoghurtsås med franska örter och vitlök.

  

Nu jobbar jag på att få ryggen rak igen medan jag ser på Sverige som möter Ryssland i Basket EM. Hoppas, hoppas att det blir en seger denna gång och att man får ytterligare en anledning att fira!

Av Malin de Besche - 15 juni 2013 21:56

Framåt kvällen idag kändes ryggen mycket bättre och jag fick lusten att ge mig ut på ett lättare träningspass. Längtan efter träning är stor, man vill så mycket mer än vad kroppen klarar av. Men just på grund av detta höll jag mig på en lätt nivå.


Ryggen var rak och jag kände mig rörlig. Inget inplanerat till kvällen efter Bajenmatchen på TV som jag kollade på tillsammans med barnen. (Äntligen en vinnst) Så jag bestämde mig för att testa benet lite, och ryggen. Jag började med att gå ner till spåret för att undvika att springa på asfalt. Det blev en promenad på ca 1,5km. När jag kommit fram till spåret så varavde jagjogg och gång. Jag joggade 1 minut och gick 2. Det kändes bra i 1,5km, men sen började det kännas i benen på samma ställen som tidigare i våras. Smalbenet, i en remsa på vadens början strax under knäväcket som sträcker sig till framsida ben, samt i en punkt precis under rumpan (typ vid sittbenet).

 

Efter 30 sekunder på sista minuten började det kännas ordentligt och när minuten var slut kände jag att det gjorde så ont att jag inte hade kunnat fortsätta. Men det var helt ok att promenera hem sen. Totalt gång/jogg blev ca 5km. Jag kände varje gång jag påbörjade en jogg att kroppen inte var van och jag kände hur mycket stöd man har av magen. Ryggen kändes skör men ok och benen var lika illa som sist jag sprang. Suck, hoppas verkligen inte att detta är slutet på min "löparkarriär", för vem är man då liksom?

Av Malin de Besche - 15 juni 2013 18:38

Storyn med min rygg fortsätter. Man kan säga att det svänger en del om min rygg status. När jag vaknar på morgonen är det oftast som bäst, men under dagen kan det gå åter vilket håll som helst. Det är tröttsamt att inte veta vart man är påväg. Skönt att for bort tankarna från ryggen idag.


På morgonen har jag inte alls ont. Men det går ganska fort så blir man påmind om läget. Jag började dagen med mina stretchövningar. Sedan gick jag ner och gjorde en smoothie på 1/2 liter jordgubbar, 2 bananer, 2dl yoghurt och 1dl apelsinjuice. Jag toppade med kokosflarn och chiafrön.

 

När höften är på sniskan påverkar det även resten av ryggen. Det spänner rejält i ryggfiléerna. Det går som ilningar genom kroppen när man trycker på dessa spända "strängar".

Men idag var jag tillräckligt bra för att klara av att plocka lite hemma och dammsuga. :) Till lunch svängde jag ihop en pastasallad med lite blandad sallad, 1 röd paprika, 2 tomater, 200 g fiberpasta, 1 1/2 burk tonfisk och lite pesto på soltorkade tomater. Går jättefort och är jätteenkelt.


Därefter gick jag och sonen till centrum för att hämta ett paket på posten. Vi promenerade bara för att jag skulle få röra på mig. Och det kändes riktigt bra. När jag sedan kollade mig i spegeln så såg jag ganska rak ut igen. Klädde om för att gå på årets coachavslutning som klubben bjuder på som tack för säsongen.


Vi kollade in Sveriges inledande match i Basket EM mot Italien, på Oleary's. En galet spännande match där Italien och Sverige om vartannat tog ledningen. Och det var aldrig många poäng som skiljde. Sverige gjorde generellt en bra match. De kom ofta till avslut men satte inte bollarna. Det hade kunnat vara många snygga mål, med grymt spel, men så ville inte den där lilla bollen gå i. Det var sju sekunder kvar när Sverige fick straffkast och ställningen var 64-62. Frida Eldebrink satte det första skottet, men missade det andra. Ställningen var alltså 64-63 när hon blockerades när det var endast 3 sekunder kvar. Satan vad spännande det var. Nu sätter det lite större press på dem på kommande matcher.

 

Här är delar av gänget som tar sommaruppehåll och ser fram emot en ny säsong i höst.

 

Ryggen är fortfarande ok trots hämska stola. Men jag satt bara medan jag åt och drack kaffe. Resten av tiden stod jag.

Av Malin de Besche - 14 juni 2013 21:25

Ryggen som plågar mig tar väldigt stor plats i mitt liv just nu. Det är som att allt kretsar runt detta. jag har ingen ork till att ta tag i saker som jag borde. Berget på diskbänken blir bara större, tvättkorgen fylls och frustrationen över att inte kunna röra sig växer.


Jag vaknar rak, men så flopp åker allt på sniskan igen. Glädjen man hinner känna den korta stunden på morgonen är obeskrivlig. Men man ska ju inte ropa hej.

Jag utförde jag lite av min stretching i hopp om att de ska göra gott för ryggen. Sedan valde jag bilen för att slippa släpa en tung väska de långa sträckorna som jag går när jag åker kommunalt.


Under min arbetsdag så kände jag mig mycket bättre i ryggen. Det var inte lika svårt resa sig efter att ha suttit. Plötsligt så kände jag mig näst intill återställd. Jag gick och kollade i spegeln, och jag var rak.

Tjoho, vad det kändes underbart. Det var på gång åt rätt håll!


På eftermiddagen skulle vi ha ett informationsmöte i en större sal. Jag funderade lite på hur min rygg skulle klara av de stolarna. Det visade sig ha varit en bättre ide om jag hade stått under den timmen.

Efter flera timmar med rak kropp och planer på att röra på mit till kvällen gav mig sådan glädje och hopp om att kunna påbörja min resa tillbaka till mitt vanliga liv.

Men efter informationsmötet var jag som ett C igen. Höften hade åkt på sniskan igen. Man ska uppenbarligen inte ta ut segern i förskott.   Det gjorde ju att jag glömde jaga Naprapaten...


När jag är hemma igen så är jag tillbaka på samma nivå som igår. Orkar inte med någon städning, men maten måste ju lagas. Idag blev det Laxsoppa med sötpotatis. Denna gång körde jag med lite rostad lök och skippade creme frishen.


Behövde trösta mig med något idag så det fick bli en efterrätt idag. Färska jordgubbar, några vindruvor och turkisk yoghurt med lite honung och vaniljpulver. Smaskigt!

 

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se