Alla inlägg under maj 2013

Av Malin de Besche - 23 maj 2013 23:11

Vissa pass är man lite beroende av vilka som som deltar. Box är just ett sådant pass, lite mer än andra eftersom att man kör två och två. Jag har haft flera olika partners och alla på olika nivå. Idag märkte jag verkligen av att jag och min partner var olika starka.


När man kommer in på ett Boxpass kollar ledaren av hur många "singlar" som deltar så att de kan para ihop oss. Först parade han ihop mig med en man som såg rätt stark ut, men jag vet att jag kan hantera det. Sedan såg han en annan tjej som inte hade någon partner och då tyckte han att det var bättre att vi körde så kunde de män som "var över" kunde köra.


Det var en liten späd tjej men jag hade sett henne många gånger förr, så jag tänkte at hon kunde ha sådan teknik att hon kunde ge mig en match i varje fall. Och tekniken hade hon, men hon var inte stark. Det kändes som att det skulle ha varit min dotter som som slog, styrkemässigt. Och när vi gjorde fysdelarna som burpees så orkade hon inte mycket. Men jag körde på och tog i ordentligt så jag fick ut mycket av passet i varje fall. Och tjejen fick kämpa hårt för att hålla emot. Jag lyckades flytta henne ett antal gånger. När jag var "sparringpartner" fick jag lite återhämtning. Mot slutet av passet så hade vi ju en cirkel där man bytte parner, så fick jag mig en del utmaningar. Speciellt när jag körde med ledarassistenten, han kunde ta i OCH hade den rätta tekniken, vilket gör att det vlir rejäla slag och sparkar. Ser man bara till att ta i och ge allt man har när man ges möjligheten så kan det bli ett hårt pass i varje dall, trots att man har en partner på ett par nivåer lägre.


Jag ar inne på att ta mig en löparrunda efter passet, men fick inse att jag inte skulle hinna eftersom att jag skulle hinna hem och duscha, laga mat, äta och åka och handla inför mitt besök imorgon och min dotters kalas på lördag.


Imorgon går starten för en händelserik helg. Bäst att ladda med god sömn.   

ANNONS
Av Malin de Besche - 22 maj 2013 22:02

Utmaningen på Friskis är över men jag har bestämt mig för att köra de passen som jag "slapp" eftersom att de var i samma gruppering som något annat som jag gjorde. Och idag provade jag på fuego vilket innebär att skaka loss.


Jag hann inte äta innan tjejernas träning, men jag hann laga den i varje fall. Det är ganska ofta tyvärr som vi inte sitter ner och äter tillsammans bara för att vi måste få ihop tiderna. Så sonen åt när maten var klar, dottern när hon kom hem från träningen och jag när jag kom hem efter mitt pass.


Middagen blev en enkel fiskgryta som serverades med bulgur. Helt egenkomponerat. :)

1 rödlök, strimlad

1 chilifrukt, strimlad

2 vitlöksklyftor, hackade

500g krossade tomater

2,5dl matlagningsgrädde

400g torsk

salt och peppar

Stek först lök, chili och vitlök. Häll på krossade tomater och grädde och låt koka ihop. Lägg ner fisken så den får sjuda med till den är klar. Smaka av med salt och peppar.


Rusade iväg till mina tjejers träning som inehöll lite nya tekniker och genomgång av den fysträning som tjejerna ska få som sommaruppgift. Jag kommer att skicka med dem ett papper med träningen på, men jag gick igenom dem för att de ska veta hur man utför dem.

Här är tjejernas sommarträning som ska utföras 3 gånger i veckan:

10 Armhävningar, på fötter om de kan. Gör de på knä ska de efter göra ett försök på tå, så många de klarar

Plankan med knäindrag (Dra in knäna under kroppen och möta med pannan) 10 på vardera ben

10 Sumosquats

10 utfallssteg på vardera ben

Plankan med rotation, 10 åt vardera håll. Om de klarar skall de utveckla till stjärnan

10 dips med fötterna i golvet (Om de klarar med raka ben)

10 situps med benn i 90 graders vinkel och armar upp mot taket

10 upphopp med knäböj


Minst 3kilometer löpning 2 gånger i veckan

Minst 1 intervallträning i veckan

10 minuter hopprep varje dag


Det var faktiskt inte så stora protester som jag trodde att det skulle vara. :) Nu gäller det bara att de utför träningen också.

Jag ska påminna dem varje träning som är kvar också. Och de kommer att ha tillfälle att fråga om de undrar något.


Efter basketträningen släppte jag av dotten hemma för att direkt åka vidare till Friskis för att köra Fuego. Fuego är ett danspass med latinoinspriation. Vilket innebär en hel del skaka rumpa, eller höfter.

Så här beskriver de passet:

Fuego  

Det var ett roligt pass som gav en hel del benträning. Precis vad jag behöver för min löpträning.

Det var en tant, garanterat över penstionsålder, med på passet som var så härlig. Hon log med hela ansiktet genom hela passet. Hon såg ut att ha så kul. Och jag förstår henne. Det är så kul att få ge gärnet och ta ut svängarna. Hon kanske inte klarade av att skaka kroppsdelarna lika mycket som intruktörerna, men hon körde sin egna stil och hon imponerade på mig att hon vid sin ålder kunde släppa loss som hon gjorde. Hoppas att jag kan göra detsamma när jag kommit i hennes ålder. :)

Sen var det bara att åka hem och duscha och äta. Och nu är det god natt!

ANNONS
Av Malin de Besche - 21 maj 2013 22:36

Det har blivit lite omstuvning i mitt träningsprogram pga det lilla fallet för ett par dagar sen. Men det är även pga tidsbrist som jag inte riktigt kunna hålla schemat. Där jag minutiöst planerat in träning kommer det in saker emellan och spräcker schemat.


Det är galet mycket att göra på jobbet nu och jag försöker planera upp mina dagar. Men det är näst intill omöjligt då det kommer in nytt hela tiden. Mycket beror på de saker jag har fått ta över från en kollega som gått i pension.

Men jag tog mig i varje fall tiden att gå på min inbokade massagetid. Och idag fick hon ge sig an mina löparben.

Bemassage

Det var verkligen vad jag behöver. För tro det eller ej, jag kände mig lite öm efter Flexpasset igår. När det sedan var dags att åka hem kom jag inte iväg som jag önskade. Jag insåg att jag inte skulle hinna äta innan tjejernas basketträning. Men jag tänkte att jag skulle hinna laga den i varje fall.

Men på vägen hem så fick bussen problem med bromsarna så hemresan tog lite längre tid än vanligt. Så det blev bara att komma hem och vända i princip. Jag bytte om och packade basketväskan.Eftter tjejernas basketträning så satt jag och pratade lite med 99-ornas träning om sommarträning och kommande säsong. När jag åkte därifrån för att ställa bilen vid den anläggning där min dotter tränar friidrott insåg jag att tiden hade rusat iväg. Och inte blev det bättre när jag tyckte att bilen lät konstigt. Det verkade som att hjulen var i behov av att dras åt mer. Så sagt och gjort, jag plockade upp reservhjulet, domkraften och andra verktyg för att komma åt fälgkorset så jag kunde dra åt bultarna.

När jag äntligen var redo att köra igång ett löppass var det bara 20 minuter kvar till dottern skulle sluta sin träning. Men jag kände att "den bästa träningen är den som blir av". Därför drog jag igång ett löppass som jag körde under min dotters resterande träning. GPS-klockan fick ingen kontakt (kanske pågrund av vädret, mulet) så jag fick mäta upp banan i efterhand på jogg.se


Jag sprang i ganska precis 20 minuter (20:12) och rundan resulterade i 4:05 kilometer, dvs 4:56min/kilometer i snitt. Jag måste nog planera annorlunda. Även om jag på pappret hinner köra ett ganska långt pass så blir det aldrig så. Jag kommer inte iväg från tjejernas träning så snabbt. Och allt som oftast är det något som hände som stjäl min tid. Imorgon planerar jag ett pass på Friskis efter tjejernas träning så då bara måste jag komma iväg i tid, för de tiderna kan jag ju inte justera på något sätt.

Av Malin de Besche - 20 maj 2013 19:27

Jag känner mig ganska rörlig. Jag kan göra djupa knäböj och sitter någorlunda stadigt på huk med hälarna kvar i golvet. Även ryggstretching går bra och jag får armarna bakom öronen när jag stäcker upp armarna rakt upp. Men det är en kroppsdel som jag totalt glömt bort tidigare.


Idag har varit en riktig flängdag. Jag åkte till jobbet, var tvungen att åka iväg till ett annat kontor några mil bort en sväng, satt på min kontorsstol någon timme sen var det dags att ge sig iväg igen. Jag skulle på möte efter lunchen så jag var tvungen att köpa något på vägen som också kunde ätas gåendes. Första tanken var typ Mc Donald's eller likande. Men jag kom på att Blueberry har lunch också. Så jag stannade till där och köpte mig en Laxwrap med en smoothie.

  

Min Wrap innehöll:

Pink Floyd – Ekologisk lax från atlanten, grillad i ugn med örtsalt och citron. Kikärtstomp med broccoli, purjolök, äpple, hackad mandel och citron och vitlök. Aprikoschutney.


Till det fick man en smoothie och en pytteliten chokladbit. En meny på 99 kronor. När jag fick den i min hand trodde jag inte att jag skulle bli så mätt. Men jag blev tokmätt.


Efter mötet skulle jag åka och träna på Friskis, men var bara tvungen att springa förbi en affär (blev ett par affärer) för att köpa den hatt som min dotter önskar sig. Hittade lite annat kul med. :)


Rörlighet är av godo. Är man överrörlig beror det ofta på att man inte är tillräckligt stark. Men normal rörlighet är bra så att man kan nyttja sin styrka fullt ut. Och normal rörlighet är mer rörligt än vad de flesta tror (inklusive mig innan jag lärde mig vad rörlighet är). För att öka min rörlighet bestämde jag mig för att köra Flex på Friskis. Och för att hinna var jag tvungen att ta med mig träningskläderna till jobbet. Så det var en rejäl packning jag stormade in med. Shoppingkassar, väska med dator och så träningskläderna.


Passet var inte så utmanande styrkemässigt (och inte alls konditionsmässigt), men när det kom till rörligheten så insåg jag mina begränsningar. I andra pass så är min rörlighet helt ok. Jag kan köra de rörelser som ska göras i de olika momenten. Den lilla kroppsdel som man glömmer bort utmanas inte förrän man kör Flex och kanske i jympapassen. Det är fötterna jag talar om och då inte fotlederna. Utan fotbladen.


Detta klarar inte jag

 


När instruktören sa att vi skulle känna hur det känns i hålfoten så kämpade jag med att ens komma åt hålfoten. Jag är så stel i mina främre delen av foten och då framförallt vid stortån, att jag inte kommer så långt. Jag kan alltså inte sätta mig på hälarna när jag har tårna böjda på det här sättet.

Jag har tendens till hallux valgus tå och det är bakom den "knölen" som det stramar så det gör ont när jag försöker med den här övningen.

Hallux Valgus  

Så nu är det till att försöka stretcha detta lite varje dag. Problemet är att det är just den bortglömda kroppsdelen. Jag måste hitta något sätt att få det till en rutin. Ett annat problem är ju att det är så plågsamt och tråkigt.


Men det är ju något nödvändigt för mig så det är väl bara att bita i det sura äpplet.

Av Malin de Besche - 19 maj 2013 22:10

Planering, planering, det spelar ingen roll hur mycket man planerar, så är man tvungen att ändra på sina planer i varje fall. Upptäckte en tabbe i morse så det var bara att stuva om lite i tiden för att få till det innan gästerna skulle dyka upp.


När jag vaknade i morse funderade jag på att ta en morgonrunda innan allt drog igång, redan innan frukost. Men när jag kommer ner till köket och ska plocka bort det sista från baket igår, så inser jag att jag hade tagit fel burk. På köksbänken ligger en tom burk vanelinsocker (jo jag har sånt hemma) och inte bakpulver!!

Jag tänkte att kakan svällde lite väl lite igår när jag bakade.


Så jag såg till att få i mig lite frukost och sen slängde jag mig i bilen för att hämta upp dottern som sovit över hos en kompis och på vägen handlade vi nya bönor och lite glass och jordgubbar.

Väl hemma så hann vi med att baka, städa, äta lunch och få undan disken. Botten hann att kallna och även den hemmagjorda jordgubbssylt med honung som jag svängde ihop.

Tyvärr har jag varit lite dålig på att fota, men "hälsotårtan" gjorde jag till en jordgubbstårta. Recept på botten hittar du här. På botten la jag min egna jordgubbssylt som var lika enkel att göra som äppelmoset. Sedan lag jag på ett lager grädde som jag sötade med lite honung, fyllde toppen med färsa jordgubbar och stödde över lite kokosflingor. Uppskattades av nästan alla. Ett par barn var lite skeptiska och det var ett par som inte vågade när de hörde att botten var gjord på vita bönor. Fegisar ;-) Fast den smakade inte vita bönor alls och var heller inte sådär grynig som bönor kan kännas.

Den botten som jag råkade ta vanelinsocker istället för bakpulver skar jag upp som en kakak bara.

Utöver detta bjöd vi på:

Vaniljglass

Grädde

Fruktsallad

Turkisk yoghurt sötad med honung

Hallon muffins

Kanelbullar


Något för alla smaker alltså. Man kunde välja hälsolinjen eller vanligt kalasande. Och dottern verkade nöjd med hur hon firades in i tonåren.


Till middag blev det champinjon och räksoppa som jag serverade med ostgratinerade tortillabröd.

1 zucchini , tärnad

4 champinjoner, tärnad

1 chilifrukt, strimlad

2 vitlöksklyftor, finhackade

Paprikapulver, spiskummin efter smak

2msk tomatpure

8dl vatten

grönsakbuljong

1 frp crème fraishe

2dl kokosmjölk

3 grovt rivna morötter

3 dl räkor

Fräs zucchini, svamp, chili och vitlök till vätskan dragits ur. Tillsätt tomatpure och paprikapulver. Häll sedan ner allt utom morötter och räkor och låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och spiskummin. Häll därefter ner räkor och morötter och låt allt bli varmt.

Tortilla bröden delade jag på 4, bredde med färskost och hylade på en god ost och gratinera på 200gr till de får färg.


Efter middagen så var det dags att plocka disk igen. Men efter det fick jag min efterlängtade löparrunda. Idag skulle jag springa 8 kilometer. Vädret var disigt och det kändes som man sprang genom molnen.

Det gick kanon! Höll ett bra tempo och jag hade inte ont någonstans. Så skönt. Jag sprang ner till slingan vi har ganska nära. Det är riktigt kuperad bana med några tuffa backar och där sprang jag 2 varv. På vägen hem fick jag springa upp för vår mastodontbacke. Det kändes i luftrören. Tyvärr fick jag håll, när det var mindre än 1 kilometer kvar. Det var helt hopplöst att springa upprätt. Så 100-200m fick jag promenera, stäcka upp händerna och ta några djupa andetag. Då försvann det och jag kunde springa sista biten hem.

Men jag är nöjd med passet i varje fall. Det var inte dåliga backar jag sprang i och mitt träningsschema har ju haltat lite hittills pga ben och fötter. Ett snitt på 5:05 min/km, en snitthastighet på 11,8km/h


Efter duschen åt jag lite av kalsgodiset. Fruktsallad, honungsyoghurt och kokosflingor. Och en kopp chaite. Detta avnjöt jag medan jag såg Sverige vinna VM i ishockey. En rolig match faktiskt, även hockey inte är min favoritsport.

Nu är jag värd att krypa ner under täcket och borra in ansiktet i kudden.  


Av Malin de Besche - 18 maj 2013 22:12

Förberedelserna för min dotters kalas började jag med redan idag. Städa, tvätta och baka. Och självklart måste jag ha ett nyttigare alternativ till gästerna. Efter att ha sökt recept bland mina favoritbloggare hittade jag något jag gillade.


Det är skönt att jag kan röra mig rätt bra trots mitt snesteg igår och imorgon kanske jag vågar mig på en liten löparrunda. Men idag har jag städat massor, skurat och fejat. Efter middagen började jag med förberedelserna av min hälsosammare tårta.

När jag läste igenom receptet stod det att jag skulle ha hemmagjord äppelmos, äppelmos gjord på bara äpple och vatten. Jag hade hört att det var enkelt att göra äppelmos, men det här var ju löjligt enkelt. Det stod inte i receptet hur man gör så jag drog en chansning på hur mycket äpple och vatten man skulle ha. Jag skalade och tärnade äpplena (1kg) och fyllde på med vatten så det precis täckte.


Nästan löjligt enkelt. Och så bra det blev! Tror nog att jag kommer att göra detta fler gånger som ett alternativ till mina sylttokiga barn.

 

Nu skulle en del av moset ner i min "tårtbotten".


Som vanligt använde jag receptet som grund och improvicerade lite. Hoppas att det blir bra i varje fall. Det jag kan konstatera är att man måste gilla kokos för att gilla den här. :)

 

Denna botten innehåller:

2 tetra vita stora bönor

250g kvarg

1 dl hemmagjord äppelmos

2 msk Sötin

4 tsk bakpulver

4 msk kokosmjöl

4 msk kokosmjölk

lite vaniljpulver (inte vanelinsocker)

2 tsk kokosolja

Mixa samman bönor, äppelmos, kvarg, Sötin, kokosmjölk och kokosolja. Blanda sedan ner resterande ingredienser och smaka av om du tycker att det är lagom sötat. 175 grader i ugnen i 45 minuter.

Formen "smörade" jag med kokosolja och "bröade" med kokosflingor.


Detta kommer att få svalna till imorgon då jag gör tårta av det hela. Sen ska jag bjuda på lite onyttigt också.  :)

Av Malin de Besche - 18 maj 2013 13:27

Eftersom att jag gjorde inna foten igår passar jag på att förbereda lite inför kalaset imorgon. Min dotter fyller tonåring och det är dags för sötsaker till kaffet när släkt och vänner kommer på besök. Men sött det behöver väl inte våra sååååå onyttigt, eller?


Min dotter älskar att baka så hon har fått lite dispens till att använda en massa socker till kalaset imorgon. Men jag vill gärna ha ett nyttigare alternativ också. Därför gick jag in och sökte efter det på en av mina favoritbloggares desert och gotte kategori.


Där hittade jag ett recept som kan vara intressant för kalas, men lite nyttigare än vanligt kalasgott. Kommer kanske göra en variant så den blir mer "tårtig". Det är lite av en chansning men på Annie låter det som att det är en succé. Frågan är bara om jag kan göra det lika bra. :)

Nyttigare än vanlig tårta, men inget är så "nyttigt" att det kan frossas och ätas i överflöd. Bara ett bättre alternativ.

 

Nu ska jag fortsätta med förberedelsena. Och sen får det nog bli lite promenad för att stärka vristen och se till att den inte stelnar till. Så trist när jag äntligen hade kommit igång på riktigt med träningen. Men det är inget att göra åt, det bara att ta det varsamt och jobba vidare.

Av Malin de Besche - 17 maj 2013 20:19

Glad och laddad gick jag med raska steg mot bussen. Idag var det intervallträning som väntade. Men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Mitt fall ändrade mina planer för min fredagskväll. Från fartfylld kväll till att sitta stilla i soffan.


Vår solen gör att man fylls av glädje. Och på det hade jag lyckats beta av några gamla surdegar och släcka några bränder på jobbet. Nöjd och glad alltså och laddad för mit stundnade intervallpass. Men precis när innan trappen upp till min busshållplats, trots plant underlag, trampar jag snett och faller handlöst framåt. Jag ligger på marken, väskans innehåll har åkt ut på backen och jag känner hur det smärtar i vristen.

Några snälla människor stannar för att hjälpa mig. Men jag är så arg på mig själv för att jag trampar snett på plan mark, så jag kan inte ta emot hjälpen. Hoppas att de inte uppfattade mig som dryg när de frågade om det gick bra, för jag lät nog lite arg när jag svarade "ja, jag trampade snett. Faaan". Fast jag tror att jag fick ur mig ett tack i varje fall när jag tagit mig upp.


Bussen hade kommit in när jag tagit mig upp för trappen som tur var. Då kunde jag sätta mig och lägga foten i högläge.

 

Jag drog även åt jeansen runt fotleden så hårt jag kunde för att få lite tryck på och förhoppningsvis minska svullnaden. Jag hade 7cm klackar på mig så jag ringde sonen och bad han möte upp mig vid busshållplatsen hemma med mina gympadojor, för det är inte skönt att gå med lite klack när man stukar foten.

Så fort det kändes lite bättre så började jag röra på foten, för att den inte ska stelna till och öka blodflödet och därmed minska svullnaden.


Jag var lite inne på att fixa hemkörning för jag blev lite sänkt av händelsen och kände hur orken hade runnit av mig. Det skulle inte bli någon intervallträning idag, det var helt klart.

Men jag tog mig i kragen och fixade lite fredagsmys till middag. "Pizza" av lite nyttigare slag.

   

"Pizzabotten" är tortillabröd. På dessa bredde jag på 1 msk tomatpuré per bröd och 2 msk baskilikapesto per bröd.

250g spenat stektes med 3 pressade vitlökar. 150g tärnade champinjoner stektes sedan i samma panna. Detta fördelade jag på sex tortillabröd. Jag skivade 3 tomater och tärnade 100g fetaost och fördelade sedan även detta på bröden. In i ugnen på 200g i 10-15 minuter.

"Pizzasalladen" är gjorde på 350g hyvlad rödkål. Dressingen är gjord på 2msk äppelsidervinäger, 2tsk dijonsenap, 2 msk vatten, lite salt och peppar och tillslut 2msk olja.


Jag hoppas, hoppas att lite massage av fotleden och högläge ska göra att jag kommer kunna köra intervallen imorgon istället. :/

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se