Alla inlägg under mars 2013

Av Malin de Besche - 12 mars 2013 19:09

Fortfarande muskelknutar och spända axlar. Så massagen på jobbet var efterlängtad. Med en sjuk dotter hemma kämpar jag hårt med att få henne att tillfriskna och att jag ska hålla mig frisk.


Det är bara 15 minuter varannan vecka, men det gör nytta. Mina spända axlar och ryggmusker fick sig en rejäl omgång och det ilade genom kroppen när hon tryckte till spända strängar. Ändå är det så skönt.

 

Hon drog på lite liniment efter. Jag har fortfarande lite värk men det känns lite bättre. Tyckte dock väldigt synt om mig själv till jag kom hem till min sjuka dotter. Hon rosslar, hostar slem, har ont i halsen och har feber.

Jag fick skaffa en standin på tjejernas träning idag så att jag kunde ta hand om min lilla sjukling.

Kall glass är ju skönt för halsen när man har ont, men mjölk är slembildande. Och finns det något tråkigare än isglass?

Istället mixade jag ihop en vitaminri och god hälsoglass. Super enkel och klar ungefär lika fort som man låter glass stå framme för att göra den "skopbar".

Glass

  

1 banan

1dl juice

1,5 dl fryst mango

1,5 dl frysta hallon


Allt mixas ihop till en glass













Min dotter fick kallt för halsen och samtidigt en massa näring. Hon orkade ju inte äta någon middag.

Jag och sonen åt en pastarätt med räkor som var riktigt god och dessutom bra för immunförsvaret.

400g spagetti

3 hackade vitlöksklyftor

1 strimlad chili

400g skalade räkor

1 dl vitt vin

8 soltorkade tomater, mixade

citronsaft

salt och peppar

3 nävar rucola

sesamolja

balsamvinäger

70g rostade pinjenötter

Koka pastan enligt anvisningen och rosta nötterna i het torr panna. Hetta upp olja och fräs vitlök och chili. När vitlöken fått färg (ej bränd) tillsätt soltorkade tomater och vin. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan räkorna och låt de bli varma. Blanda ner pastan och rucolan. Smaka av med citron, salt och peppar. Ringla över lite balsamvinäker och sesamolja.

 

Av Malin de Besche - 11 mars 2013 22:54

Idag blev det en bilresa till Sala för att utbilda lite kollegor. Där har man blivit helt bitna av #LCHF, vilket ledde till en del diskussion om hur man "ska" äta. Att "hooka upp" sig på en diet är inget jag tror på. Något vi kunde enas om är att vi fått en hel del matexperter i Sverige den senaste tiden.


Som jag nämn många gånger förr så vill jag inte kategorisera mig till  någon #diet (men mina åsikter stämmer ganska bra med #LCHQ). Men det verkar som att det är just det som många människor vill göra. Att sätta sig i LCHF-facket, Stenåldersfacket (Stenåldern var inte positivt laddat ord man var liten) eller GI-metodsfacket.

I Sala tror man väldigt mycket på LCHF. Min övertygelse är att man, om man tränar mycket faktiskt behöver de där kolhydraterna.

 

Det är som när man ska gå in på en teknik-/mediabutik. Då kommer en säljare fram och frågar vad man ska använda datorn till. Ska det endast kunna surfas på, ska man skriva dokument, eller ska du kunna spela online eller köra tunga program på datorn.

På samma sätt bör man göra när man väljer hur man ska äta. Ska jag bränna fett, ska jag bygga muskler eller ska jag prestera i uthållighetsträning/tävling?

Är syftet med din kost att bränna fett är det kanske att föredra att undvika kolhydrater men om du ska prestera i ett längre lopp för löpning är det inte alls lika bra.

Där gick våra åsikter lite isär. En av mina kollegor anser att LCHF "is da shit", oavsett. Hon fick det att låta som att alla mår bra av att utesluta kolhydrater.

Men vi kunde komma överens om att det fanns mycket "experter" i ämnet nu för tiden.


Det har blivit mycket bilåkande för mig senaste tiden. Det blir jobbigt för en kropp som är van att röra på sig som min. Tyvärr uteblev basketträningen, men jag var inte sen att hoppa på ett pass på Friskis istället. Så jag drog med mig sonen och så gav vi oss på ett pass BOX.

Fantastiskt kul är det. Och all den frustration man känner sen som bara får utlopp på riktigt.

Av Malin de Besche - 10 mars 2013 21:21

Varje gång vi möter Bandhagen blir det jämna matcher. Det var det den här gången också. Men de drog ifrån och det var dags att sätta in extra krafterna för att kunna vända. Och plötsligt händer det som de säger i Trissreklamen.


För att få lite tid i solen såg jag bara fördelar med att åka kommunalt till matchen. Härligt väder och taggad för match gled jag in i Enskedehallen. Jag var först på plats. Vi skulle visst inte bli fler än sju, vilket innebär mycket speltid.  

Vi började matchen hyfsat, men vi fick inte till skott och utblockeringarna lös med sin frånvaro.

Men under 3:e perioden tappade vi tempo och när fjärde perioden skulle börja låg vi under med 10 poäng.

Då hände något. Vår coach ville att vi skulle pressa och börja stjäla bollar. Det gjorde vi och vi höjde tempot rejält och stal väldigt mycket bollar. Vi pressade, utblockerade och gjorde många grymma avslut. Matchen slutade med 10 poäng till vår fördel. Vi vann med 55-45!

Så rolig match, med massa speltid (satt totalt 2min). Och den här gången hade vi vettiga domare också. Och det roligaste av allt, jag hade gryma stats. Många satta skott och många returer.


När jag kom hem ordnade jag med Sjärgårsgryta till middag. Jättegott! Det tyckte till och med sonen som inte hurrar varje gång det blir fisk.Skärgårdsgryta

500 g torsk  

3 scharlottenlökar

1 morot (ca 100 g)

1 palsernacka (ca 100 g)

1 bit rotselleri (ca 180 g)

1 msk tomatpuré

1dl vitt vin

3dl vatten

1msk grönsaksfond

1 creme fraishe

2 vitlöksklyftor

60g grovt hackad färsk hackad spenat


Strimla alla rotfrukter och scharlottenlöken och fräs den. Tillsätt sedan tomatpuré, vin, vatten och fond. Koka upp och tillsätt sedan creme fraishe. När det kokat ett par minuter, lägg ner fisken, skuren i bitar. Låt sjuda ett par minuter. Pressa i vitlöken, vänd ner spenaten och smaka av med salt och peppar.


Till detta smörstekte jag grön sparris som jag garnerade varje tallrik med och serverade med rågbröd med en skiva mozzarella som jag gratinerat i ung. MUMS! Att få min son att gilla en fiskrätt ser jag som en seger :)

Av Malin de Besche - 10 mars 2013 15:11

Idag är det match och uppladdningen börjar redan på morgonen med en god frukost. Men matchen är sent och det gör att man riskerar att bli seg och inte alls peppad. Därför valde jag att hoppa på ett pass bara för att hålla ångan uppe och inte sega till när det är dags för matchstart.


Efter en frukost (som blev ganska sen) med yoghurt, müsli, ägg och rågbröd med en massa olika pålägg var det dags att ta sig ner till Friskis för ett pass IW, Indoor Walking. Det var första gången jag hoppade på det och hade ingen aning vad jag hade att förvänta mig. Det här säger de själva om passet:

 

Kom som vanligt i sista minuten så jag gled bara in och hoppade upp på Cross Trainern och låtsades som att jag visste vad jag gjorde.

Det var ganska enkelt att bara haka på, men Crosstrainern är inte riktigt min grej. När jag ska greppa handtagen så känns det som att armar ch ben inte samarbetar. Jag kör allt i rätt takt men ändå känns det inte helt 100. Säkert en vanesak. Balansen fick sig en utmaning när vi skulle släppa allt vad styre heter. Bäst att hålla tungkan i rätt mun för att få till det där.


Jag fick upp värmen och blev svettig, men intensiteten är inte på den nivå som jag önskar i min träning. Men det var helt klart bra rörelser och det fick igång blodcirkulationen. Själva upplägget påminde väldigt mycket om spinning. Inte den roligaste träningsformen jag vet. Men jag kan tänka mig att detta är kanon förden som vill komma igång med sin träning.


Det var i varje fall bra uppladdning inför matchen ikväll. Snart dags för mig att ta mig till Enskedehallen.

Av Malin de Besche - 9 mars 2013 17:07

Vaknade med fortsatt värk i axlarna. Men det vara bara att kliva upp. Jag hade en lång dag framför mig. Och när man är mitt uppe i allt glömmer man liksom bort värken. Trots att jag inte spelade själv var jag så inne i matchen, så engagerad och fick en massa nyttig rörelse i hela kroppen.


För att trycka på mina triggerpunkter och lägga tryck på mina knutor hade jag en liten massagegrej som jag la hela min kroppstyngd på. Det blev ju inget större mottryck eftersom att den sjönk ner i maddrassen, men jag tror nog att jag lyckades få ett bra tryck, för det känns lite lättare idag.

 

På schemat idag var det städning, för att vi ska få gäster ikväll. Sedan skulle jag skjutsa min dotter, storhandla och få i mig mat. Allt detta innan det var dags att åka till mina tjejers match. Blev något stressad när jag fick en avstämning (självscanning) eftersom att allt hände på minuter. Var nog inte deras favoritkund just då. Haha.

Allt gick i ett men jag hann till första matchen. Den här gången var det mycket bättre arrangerat och mer pedagogiska och rättvisa domare än vad det var sist mina tjejer spelade.

Och vilka matcher de bjöd på. Det är så roligt att se när de gör saker på matcherna som man nött in på träningen.

De hade lagspel, kämparanda och sådan glädje när de spelade.

När jag coachar blir jag så engarerad, hoppar och studsar så det hänns nästan som jag själv spelar. Jag blir nästan lika svettig som de. Och det tror jag var bra för mig. Det var någ precis de armsving och ryggradsvridnignar som behövdes för mig, för nu känns det mycket bättre.


Nu kommer mina schlagergäster. Vi laddar för god middag och en härlig schlagerkväll!


Av Malin de Besche - 8 mars 2013 23:17

Att äta efter säsongsvaror är inte bara miljövänligt. Livsmedel är i regel som mest näringsrik under sin säsong. Dessutom är det lättare och få tag på, därmed kan affärerna kööpa in större mängder och därmed sänka priset. Det finns tillgängligt.


Det finns egentligen inga som helst nackdelar med att handla säsongsvaror. Så jag försöker att ha som vana att gå in på äkta varas hemsida och kolla vad som är under säsong, när jag ska matplanera.

Nu är det en bit in i mars och maten kommer alltså att innehålla en del räkor och strömming, morötter och lök, dessutom kommer jag att äta en del citrusfrukter och äpple.

 

Nu har jag planerat några dagars middagar. (En arbetsvecka)

Måndag: Skärgårdsgryta (Innehåller gös)

Tisdag: Kycklingwook med cashewnötter (innehåller en del rotfrukter)

Onsdag: Spagetti med räkor och rucola

Torsdag: Morotssoppa

Fredag: Moussaka


Okej fredagen är inte massa säsongsvaror, men det är gott. :) Fortsätter planeringen imorgon. God natt!  

Av Malin de Besche - 8 mars 2013 16:52

Illamående och och värk i axlarna gjorde det inte lätt att sova i natt. Efter en natts till och från sömn hade jag svårt att röra mig. Men det var dags att kliva upp och åka iväg till jobbet. Illamåendet hade lagt sig.


Jag vaknade till ett antal gånger i natt pga att det gjorde så himla ont i axlarna. Jag skulle verkligen behöva en ordentlig omgång massage. Men när man vaknar och ser att det är så här ljust ute kan man ju inte vara annat än glad, oavsett hur man mår annars.

 


När jag klev upp på morgonen ville jag få igång kroppen så att gjorde delvis solhälsningar, 10st. Jag blev lite mjukare men hade fortfarande ont.

  

En riktig solhälsning är en serie med 12 delar. Men jag ville bara få in lite rörelse i kroppen och det behövde gå fort.

Satt sedan och slumrade på bussen. Och nu började jag känna  mig en aning illamående igen. Men inte alls som kvällen innan.

Framåt eftermiddagen tog jag mif hem och gjorde lite jobb hemmifrån istället. Nu börjar jag må bättre igen. Men något är definitivt inte helt toppen med mig och min kropp, vilket är frustrerande. Jag ska ju förberede mig införe Premiärmilen.

Jag har en fantastisk arbetsplats som ger oss starter i ett antal lopp. Och igår fick vi tröjan som vi ska springa i.

Löpartröja  

En funktionströja, något genomskinlig, men med fanstastikst mjuk och skön.

Jag ska ju klara av match med tjejerna imorgon och egen match till helgen. Så ikväll blir det fokus på rörelse och få bort värken.

Av Malin de Besche - 7 mars 2013 23:15

Jag har fortfarande lite känningar i min Gluteus Maximus men jag kände att jag behövde komma igång. Såg därför till att komma iväg på skivstångsintervall och avslutade det med ett löppass på löpbandet. Lite kortare bara för att få igång benen. Snart dags för Premiärmilen.


SkivstångDet var sent möte på jobbet så det bjöds på sallad till middag, jag valde en räksallad med vitlöksdressig. Efter mötet skyndade jag hem för att fixa middag till barnen. Det blev en snabb enkel pastasås och pasta såklart. :)

Eftersom att jag hade fått ett mail som deklarerade parkeringskaos under tiden de bygger ett parkeringshus intill. Därför bestämde jag mig för att gå till Friskis. Kom dock iväg lite sent så det blev lite av en småjogg.

Sen körde jag mitt skivstångsintervallpass. Det är andra gången men den här gången hann jag plocka de vikter jag ville ha.

Läs om passet här


löpband

Direkt efter gick jag ner i gymmet och började springa på löpbandet. Trodde inte att mina luftrör skulle hålla för en runda ute i kylan. De stänger kl 21:30 så jag hann med en 5km runda som jag klarade av på drygt 25 minuter.  

Precis när jag skulle börja fick jag en uppstötning som jag knappt hann och reagera på och svalde. Det kändes ok så jag körde på.





Men efter dusch och en kopp te under bloggandet mår jag inte alls bra. Hoppas att det är salladen som inte var helt ok. Vill verkligen inte blir magsjuk.


Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23 24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards