Alla inlägg under januari 2013

Av Malin de Besche - 5 januari 2013 13:14

Jag hade ställt mobilen på väckning för att jag skulle komma upp och köra ett morgonpass. Men kom inte alls upp när jag önskade. Jag snoozade och drog ut på tiden. Huvudet kändes tungt och som när en huvudvärk är på väg, men inte riktigt brytit ut. Låg och funderade och velade om det skulle bli en runda eller inte. Sängen var ju så skön. Det är då man får ta till de mentala musklerna.


Planen var att kliva upp vid 9 så att jag skulle vara klar vid 10. Men kom bara inte upp, sängen var skön och huvudet var tungt. Började känna efter om jag inte var lite förkyld ändå. Medan jag låg där i sängen så började jag fundera på något jag läst om just träning och förkylning/infektion. Man ska inte träna när man har en pågående infektion med symptomen halsont och feber. Men däremot när den planar ut och du bara har lite resthosta eller som min tendens till huvudvärk är det bara bra. Rörelse och motion är värkdens mest effektiva och hälsosamma medicin.

Tanken på att jag skulle springa bort min nästanhuvudvärk lockade. Tog mig därför i kragen och snörade på mig skorna.


Vägarna var blandat isiga och bara. Lite jobbigt eftersom att man gärna har broddar på isen men det är inte kul att springa med broddar på barmark. Nu hittar inte jag mina broddar så jag slapp välja. :)

Sprang en runda på drygt 6km. Tänkte medan att jag sprang att jag bara har sprungit bekvämlighetslöpning under vintern. Det börjar bli dags för att pressa sig lite. När jag närmade mig slutet på rundan så fick jag mig en liten utmaning, en riktig mördarbacke.  Återigen fick jag ta fram de mentala musklerna. Jag tänkte mig upp för backen. Jag fick inte under några omständigheter stanna eller börja gå.

Med hög blick och så rak hållning jag bara orkade såg jag hur jag hela tiden närmade mig toppen och jag visste precis vart jag skulle få en kort vila när man kommer till en liten svacka i den långa jobbiga backen.


Väl hemma igen stannade jag och pratade med lite grannar som jag ännu inte har hunnit träffa än. Sedan in och duscha och äta lunch. (Klockan hade blivit så mycket så jag kände att det inte var värt att ordna med frukost)


Dagens träning gick på ren vilja. Först bara att ta mig ut, att tänka på hur mycket bättre det skulle vara för min hälsa och att jag skulle slippa huvudvärk. Sedan under rundan där jag steg för steg, framför allt vid den avslutande backen, tänker mig fram och ser målet.

ANNONS
Av Malin de Besche - 4 januari 2013 20:13

Inte ska man väl klaga på att det är mycket folk på gymen såhär i januari och februari. Inspirera och peppa är ju det jag vill göra. Men eftersom att det just dessa månader som det är mycket folk och inte resten av året är utrymmet anpassat efter övriga månader på året och det blir trångt.


Jojo-bantarna med nyårslöften börjat fylla gymmen. Det blir svårt att få plats på gruppträningarna och parkeringsplats får man leta efter. Så snart våren och värmen kommer övergår dessa personer till stödmedlemmar, med alla möjliga ursäkter till varför de inte kan nyttja sitt dyra kort. (Blir ju extra dyrt per gång också om man inte går mer än ett par gånger när kortet räcker i 6-12 måndar).

Skulle dessa personer inte går ut för hårt så att de inte orkar, blir sjuka eller helt enkelt tröttnar så skulle utbudet matcha efterfrågan. Skulle dessa personer bli kvar på gymmen resten av året eller hela perioden för sitt medlemsskap så skulle gymmen lägga pengar på att utöka parkeringsplatserna och ha fler klasser och man skulle slippa trängseln.

Men missförstå mig rätt. Jag är glad att människor tar tag i sin hälsa, jag önska bara att de inte bara för det i 1-2 månader. Och idag skriver DN att Friskis&Svettis, SATS och Actic har märkt en förändring. Fler stannar kvar!!! Bravo!!!   Hoppas att det märks när man kommer till gymmet också.

 


Idag när jag vaknade kändes halsen helt ok så imorgon kommer jag att köra igång på allvar igen. Gick upp hyfast tidigt idag för att jag skulle lämna in bilen för att få vindrutan bytt och drog sedan vidare på en liten shoppingrunda. Hoppas att jag på detta sätt har lyckats återfå dygnsrytmen som den bör vara.


Sitter nu och blir tokladdad medan jag spanar in Gladiatorerna. Skulle vara sjukt kul att vara med där. Men jag tror att jag behöver träna upp mig lite mer. Är inte säker på att jag skulle klara ringarna ens utan Gladiator. ;-) Hahaha

 

Kanske ett långsiktigt mål. Hoppas att programmet finns kvar när jag är redo ;-)

ANNONS
Av Malin de Besche - 3 januari 2013 21:14

Vaknade med stickig hals och kom inte alls igång som jag önskat. Men det blev frukost vid 11 och sen påbörjade jag röja. Det konstiga är att ju närmre kvällen jag kom desto mindre försvann "sticket". Inte läge att utmana ödet. Utan den här dagen fick bli vad det blev.


Idag har jag bara fixat med grejer. Jag har varit på span efter ny lampa till vardagsrummet, nytt soffbord och lite andra möbler till vardagsrummet, men kommit hem tomhänt. Det jag lyckades med var i varje fall att beställa lite ny köksskåpsinredning som ska effektivisera min förvaring. Samma antal skåp kommer att rymma mer.

Tiden gick fort och när vi kom tillbaka hem var det dags för middag.

Kyckling med rotfruktsgrädde och bulgur (ett impoviserat recept)

 

4 port

4 Kycklingfiléer

2 Palsternackor, fint tärnade

2 Morötter, fint tärnade

1 Gullök, hackad

2 Vitlöksklyftor, hackade

2,5dl matlagningsgrädde

1/2 röd paprika, fint tärnad

1/2 gul paprika, fint tärnad

Liten skvätt äppelcidervinäger

Citronsaft

1 msk kycklingfond

Salt, peppar och timjan

Kycklingen ställde jag in i ugnen fryst med salt, peppar och lite pressad citron. Sedan stekte jag lök, palsternacka och morot till rotsakerna blev mjuka i en stor stekpanna. Detta kryddade jag med salt, peppar och timjan.

Sedan slog jag på matlagningsgrädde, äppelcidervinäger och fond och lät detta koka ihop. När kycklingfilén fått en innertemperatur på ca 55 grader slog jag över rotfruktsgrädden över kycklingen och strödde över paprikan och gräddade i ugnen til latt filén fått en innertemp på ca 72 grader.

Enkelt och mycket gott!


Eftermiddagen så motionerade jag hjärnan istället då sonen utmanade mig i Sverigespelet. En tävling utan flås.

 

Riktigt utbildande och kul spel. Men jag har hittat 2 fel i svaret eftersom att jag själv har deltagit i loppen. Eller fel och fel, snarare lite gamla svar. Det finns frågor som rör 2010, därmed är spelet skapat efter det. De fel jag har hittat är:

1. Vilken stad man springer midnattsloppet

 - Spelets svar: Stockholm

 - Rätt svar: Loppet finns även i Göteborg sedan 2008, Helsingborg sedan 2010. Det har även arrangerats i Fredikshavn (2 år tror jag det var) och i år kommer det att köras i Malmö för första gången. Hur som helst borde svaret ha varit åtminståne Stockholm och Göteborg

2. Vilken stad man cyklar Tjejtrampet

 - Spelets svar: I Stockholm i maj varje år

 - Rätt svar: Tjejtrampet har arrangerats i Västerås sedan 2006 (Innan var det i Stockholm sedan 1990)

Midnattsloppet har jag sprungit sedan 2007 och tjejtrampet körde jag 2004 och 2005. Det blev inte fler eftersom att det flyttade till Västerås.

Man borde kanske rapportera det. Annars får man se till att ha tillgång till internet när man spelar det här när man ska övertyga någon om att det står fel i facit ;-) Tur att sonen litar på mig. :D


PS. Jag vann Ds   

Av Malin de Besche - 2 januari 2013 22:45

För att kunna hålla uppe en högintensiv träning året hela året måste det vara roligt. Jag är en ganska ombytlig person och vill helst ha lite nya inslag så ofta det går. Har hållit mig ifrån gymmet ett tag nu men jag känner att jag längtar tillbaka. Jag kommer inte att kunna hålla mig därifrån.


De flesta av mina mål rör löpningen som är en av de saker som jag brinner för. Löpningen är dessutom något som är lätt mätbart. Springa en viss strecka på en viss tid. Men för att nå de målen utan att slita ut sig måste man stärka kroppen med styrketräning. Och för att kunna nyttja sin fulla styrka måste man vara rörlig. Därför ska man variera sin träna och träna funktionellt. Sen måste man ju ha kul också, annars är det svårt att motivera sig.


Jag har sett över hur mina dagar ser ut och börjar nu planera för när jag ska hinna med gymmet. Så mitt träningsår planerar jag ska se ut enligt följande:

Måndagar: Löpning + basketträning

Tisdagar: (coacha basket) + Gym

Onsdagar: (coacha basket) + basketträning

Torsdagar: Gym + löpning

Fredagar:Gym + löpning

Lördagar: Varierat - match/vila/gym

Söndagar: Varierat - match/vila/gym


Helgerna måste jag hålla lite öppet då matcherna får styra hur min träning ska se ut. Det är rätt tuff träning att spela match och man kan inte trötta ut muskler innan och efter behöver man vila.

Jag har en vän som har planer på att "bli en hurtbulle" som hon uttrycker det. Det vore jättekul att träna tillsammans med henne. Tävlingsmänniska som hon är så behöver vi ha ett mål/utmaning/tävling så kommer hon att köra gärnet och inte ge upp. Längtar verkligen in till gymmet igen där jag i huvudsak kommer att köra gruppträningar.

Hemmagymet ska jag använda som avslutning på löpningen och ibland för att spara tid.

Av Malin de Besche - 2 januari 2013 20:11

Idag har jag varit runt för att fixa lite grejer. Men jag har fått erfara att väldigt många inventerar första vardagen i en serie klämdagar. Men lite har jag fått gjort och det som inte är gjort har jag en plan för i varje fall. Jag har nu lyckats påbörja mitt lilla hemmagym.


Jag är lite röd i halsen. Jag vet ingen bra start på mitt träningår. Men då får man göra det bästa av det och bredda vägen för kommande träning. Har länge haft lite träningsredskap hemma men inget naturligt ställe att ha dem och framför allt inte så lättillgängligt. Jag har i dagarna köpt en skivstång och idag kompletterade jag med ett "pussel", en skyddsmatta.

 

Så nu har jag kommit en liten bit på mitt lilla hemmagym. Lite speglar kan ju vara bra och upphängningsanordning. Men nu kan jag i varje fall börja...   


Min dotter bestämde sig för att sova över hos en kompis så jag skulle bara fixa middag till mig och sonen. Han säger sig inte vara jätteförtjust i lax och knorrade lite när jag svarade att på vad vi skulle äta till middag, alltså lax.

Men jag bedyrade att jag skulle göra en så god laxrätt att han t o m skulle be om att få lax i framtiden. Han var skeptisk.

Middagen blev en laxgryta med ris.

 

320g lax

1/2 purjolök grovt strimlad

2 vitlöksklyftor, hackad

1 röd paprika strimlad

några kvistar grönkål

400g kokosmjölk

2 msk oystersås

2 limeblad

salt & peppar

saften från 1 halv lime

Fräs purjo, vitlök och grönkål. När kålen blivit mjuk lägger du ner paprikan och laxen. Salta och peppra. Häll över kokosmjölk, oystersås och lägg i limeblad, koka ihop. Smaka av med salt, peppar och limesaft.


Sonen knorrade när maten var slut. Så visst lyckades jag få honom att gilla lax. ;-)

Av Malin de Besche - 2 januari 2013 12:12

Efter att ha kommit helt ur spår gällande sömnen så var det inte mycket som hände igår, såhär på årets första dag. Kollade på film efter film och att masa sig upp ur soffan och ge sig ut på en löparrunda kändes allt mer avlägset och plötsligt var klockan kväll igen. Fick panik! Såhär kunde jag ju inte börja året. Dags att ta sig ur slapp mode.


Slapp Det hade blivit ett faktum, jag har blivit helt förslappad. Längtar inte alls lika mycket efter att ge mig ut på en löparrunda som jag gjort en längre tid nu. Speciellt inte den här dagen när jag fastnade vid Tomb Raider 1 & 2 och sedan kollade vidare på Ivanhoe. Ett riktigt filmmarathon gjorde att jag inte alls ville ge mig ut när Ivenhoe såg Rebecca försvinna i horisonten.


Planen var att jag skulle kvickna till, få i mig lite mat och sen kasta mig ut på de halkiga vägarna och bara älska utmaningen att hålla sig på fötter. Men icke. Fick tänka om. Vad finns det för träning för slapphögar?


Eftersom att kylan inte alls lockade startade jag min BlueRay-spelare med ett av mina hemmaträningsprogram på 17 minuter. 17 minuter bättre än inget tänkte jag.

Man går igenom Ben/Rumpa, mage och armar. När jag kör det här programmet känner jag inte alls att jag har starka magmuskler. Jag får riktigt ont i magen, speciellt de övre delarna. En kramp som inte är nådig.

   

Men när jag var klar med detta så hade jag kommit igång lite och kände att 17 minuter var lite lite. Då kylan fortfarande inte lockade så startade jag "Just Dance" igen. Den här gången valde jag "workout" istället. Så då kom låtarna efter varandra. Valde 25 minuters träning. När jag var klar körde jag några låtar till bara för att det är så kul. Så totalt blev det allt en timmes träning i varje fall.

Så efter duschen satte jag mig med en kopp te och toast med makrill framför en film till med gott samvete. Dock hade jag blivit så trött jag somnade där medan filmen rullade.


Idag gick jag upp hyfstat tidigt för att fixa med lite ärenden. Det är inte många vardagar som man är ledig och kan ordna med sådant som man inte hinner annars. Hoppas att min insats igår gav mig tillräckligt med energi för att inte fastna i soffan idag med. :)


Av Malin de Besche - 1 januari 2013 13:10

  

Det gick lite utför med min träning i slutet av 2012. Jag kom inte alltid iväg på mina rundor som jag planerat. Flytt, julstök och nyårsförberedelser tog mycket av min tid och jag blev tvungen att prioritera bort en del. Inte blev det mycket bättre med kosten. Men nu är det nytt år och nya möjligheter. Gott Nytt År till er alla, både träningsfreaks och soffpotatisar.


Att slutet av året inte har följt min plan på en hälsosam livsstil kanske inte är hela världen. Jag har ju ett helt nytt år att ordna till det. Jag har mina många mål att arbeta mot men bara ett nyårslöfte. Detta ska vara mitt friskaste år någonsin, både mentalt och fysiskt.


Idag är jag lite trött. Det var nyårsfest hemma hos mig. En av mina bästa vänner var här med sin kille och ett av deras 8 (!) barn, samt min lillebror och hans familj. Vi åt gott, skålade och festa loss.

Menyn bestod av:

Gratinerad hummer med vitlök och örter

¤

Helstekt oxfilé med potatisgratäng och Stiltongräddsås

¤

Kladdkaka med glass och grädde


Fantastikst gott och inte alls enligt min hälsoplan. Men det var nyttigt för själen. ;-)

Till tolvslaget gick vi ut på ängen och sköt av lite raketer och smällare. När vi kom in igen sköt vi av vår konfettiflaska.

 

En hel del att städa av sen kan man säga.

Sedan möblerade vi om lite i vardagsrummet så att vi kunde köra "Just Dance". Riktigt roligt! Men man har ju inte en chans mot våra grymma tonårstjejer!

 

Ett sätt att skaka ner alla mat och alla andra godsaker man tryckt i sig. Ett härligt sätt att fira in det nya året på. Idag är det mest film som gäller, Tomb Raider och så klart den obligatoriska Ivanhoe. Ska se till att få in lite kvällsträning också. Som start på mitt nya träningsår.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se