Alla inlägg under januari 2013

Av Malin de Besche - 20 januari 2013 15:19

Idag är det match och det är snart dags att sticka iväg. Det är en aning sent för match en söndag. Fördelen med sen match är att det inte är på morgonen och att man kommer nyvaken till matchen. Men det finns alltid ett lagom. Kvart över fem är det inte...


När man får en match som börjar så sent som kvart över fem hinner man sega till sig. Speciellt om man har vaknat hyfsat tidigt. Jag har hållit igång hela dagen med att städa undan julen, montera ett  bord som var för litet tyvärr.

Efter lunchen tog jag och dottern en rask promenad för att hämta en av de nybeställda lamporna.

Tyvärr så var jag tvungen att välja ett nytt tyg till en av lamporna jag beställde för att tyget gått ur sortimentet. Så det får bli fler promenader dit framöver.


Väl tillbaka igen tog jag mig ett par mackor och en kopp kaffe. Nu gäller det att tagga till ordentligt. Snart dags för match. Hoppas att bilresan inte segar ner mig. :)

Av Malin de Besche - 19 januari 2013 23:32

Fruktansvärd kyla och fullspeckad dag gjorde att jag valde att träna i mittt hemma gym och fick därför att inviga mina nya skor. Lika sköna att träna i som de var i affären när jag provade dem. Så nöjd med mitt köp.


 

Det är ganska bekvämt att kunna träna hemma ibland. Riktigt bra idé av mig att fixa ett hemma gym. Jag körde ett corepass med mycket fokus på bålen. Jag körde:

10 min tempo med hopprep

3 min plankan

20 benfäll

20 fällkniven

20 sidoplankan med dip på vardera sida

20 benfäll

20 squads med vikter

30 Kettelbell swings

20 höftlyft med fötterna på en stol

Jag gjorde lite fler övningar men vet inte hur jag ska beskriva dem. Det blev totalt 50 minuters träning. Kändes bra att göra det när barnen kollade på film. Jag sparade in lite tid.

Av Malin de Besche - 19 januari 2013 22:19

Idag var det ruskigt kallt så jag hoppade morgonlöpning. Dessutom var hela dagen fulltecknad. Hämta köksinredning, handla skor till gruppträningarna på gymmet, öppet hus på skolan samt en match med tjejerna som slutade med sjukhusvistelse...


Termometern visade -20 grader inte jättelockande att ge sig ut på en löparrunda. Dessutom var tiden knapp då vi skulle på min dotters skola på öppet hus. Tanken med öppet hus är att barnen går i skolan på en lördag, lite kortare än vanligt så att föräldrarna kan se hur deras barn har det i skolan.

På idrotten spelade de badminton. De blev ojämnt till antalet så jag hoppade in och körde ett par bollar med min dotter. Jätteroligt. Men det kändes inte som 20 minus längre.


Efter det öppna huset åkte vi iväg till Länna för att hämta min köksinredning som jag beställt och för att gå på Intersports outlet. Där hittade jag ett par skor direkt. KORS I TAKET! Att gå in i en butik och hitta det perfekta paret skor på första försöket händer liksom inte. Snygga, bekväma och billiga. :)

 

Jag gjorde lite andra fynd också. Ett skidställ till dottern och en Parkas till mig. För att hinna till tjejernas match tog vi en snabbmatslunch, Max.


Det blev lite stressigt in på planen. Många av spelarna var sjuka så de var endast 7st och dessutom fick de spela på en större plan än vanligt. Tjejerna kämpade på bra de 2 matcher de körde på raken. Man märkte att tjejerna var trötta och plötsligt hände det som inte får hända. En av tjejerna hoppar för att ta bollen samtidigt som en av motståndarna springer in i henne. Hennes axel hoppar ur led.

Axel som hoppat ur led Stackarn hade så ont.

Det blev en tur till Huddinge sjukhus för hennes del. Tur att hennes pappa och farbror var på plats.

Det tog musten ur tjejerna lite grann och de orkade inte alls lika mycket. Jag förklarade för dem att det gör jätteont när den hoppar ur led, men så fort man får den på plats igen kommer det att kännas bra igen.

Men jag måste erkänna att jag blev lite orolig. Saker och ting kan ju gå fel. En kille i herrlaget skadade sin axel så att han blev borta ett tag från basketen.

De fick åka vidare till Astrid Lindgren, där de röntagde axeln, men som tur var så var allt ok, "bara" att dra tillbaka axeln på sin rätta plats. Gott slut på den historien. :)

När sista matchen var slut gick vi ner till omklädningsrummet och snackade lite om matchen. Då kommer de och kör ut oss för att larmet skulle gå igång. De hade inte bokat hallen längre så någon dusch vart det inte tal om.


Skyndade hem för att laga middag. Höll mig underrättat om tjejens axel med sms-kommunikation med hennes mamma.

Av Malin de Besche - 18 januari 2013 20:37

Idag har det varit fruktansvärt kallt. Och jag kände att jag borde ha klätt på mig mer när jag stod och väntade på bussen. När jag sedan kom till centralen och tågen var upp mot 30 min sen kände jag mig som en isbit. Att ha päls hade inte varit så dumt idag. Jag var tvungen att värma mit på något sätt.


När tiden på tavlan bara visade allt senare tid kände jag att jag behövde komma in i värmen men ville ju inte missa ifall det skulle komma ett tåg.

Matcha latteKom då på att Blueberry låg på övervåningen och att man kan se tavlan med tågtider därifrån. Gick därför upp och satte mig med en matcha latte.


Jag kände hur jag sakta tinades upp och plötsligt kom det äntligen ett tåg. Något sen till jobbet, men nöjd med att jag tog mig den värmande drycken. Dessutom nyttig med sin väldigt höga antioxidanta effekt.


Matcha är ett fint pulveriserat grönt te som används i glass, bakverk, matlagning och som te och latte såklart.



Knäckebrödet jag bakade igårkväll fick mycket beröm idag. Det var riktigt uppskattat och jag fick dela med mig av receptet. Undrar om vi har skapat en ny trend till på jobbet. Där vi tar med hembakta hälsobakverk. Det vore ju fantastiskt kul. Men det måste vara glutenfritt så alla kan smaka. :)


Hemfärden var lika kall som när jag åkte till jobbet. Men jag behövde inte stå ute lika mycket som då. Kylan tar verkligen bort lusten att träna. Fast det är ett sätt att få upp värmen. Har fått ta det lungt idag eftersom att jag bara måste ta hand om allt som hamnat efter i hemmet. Ska se till att planera bättre till nästa vecka då jag ska köra igång på allvar.


Dagens middag

Hokifilé med Savoykål och yoghurtsås

800g Hokifilé

4 ägg

500g Savoykål

Skal från 1 citron

Olja

2dl Turkisk yoghurt

2msk majonäs

salt & nymald svartpeppar


Låt fisken småsjuda i kastrull med salt och 10 vitpepparkorn. Stek savoykålen med citronskal till kålen blivit mjuk, salta och peppra. Blanda yoghurt med majonäs, salt och peppar och lite pepparrot.

 

Serverade efterrätt idag. Det fick bli en variant på nyttig ostkaka. Helt ok, lite degig men god smak och full av proteiner. Serverade med granatäppelkärnor, hallon och blåbär.

 

Nu börjar helgen!

Av Malin de Besche - 17 januari 2013 19:43

Ibland kommer man till ett vägskäl i livet som gör att man måste lägga om kursen, ändra sin livsstil. Just detta har hänt en kollega till mig, var man av hälsoskäl måste lägga om kosten. Läkarn har sagt att han ska följa Paulús kostråd.


Med den hälsofeber som råder på jobbet så kom min kollega med nyttiga kokosbollar. De var så goda att de försvann snabbt ur burken, men jag hann ta kort på den sista som var kvar (tyvärr inte till mig då).

 

Den är gjord på 200g torkade aprikoser, 1 dl hasselnötter, 1dl fiberhavregryn och 1,5dl kokos samt 0,5krm salt. Detta mixas med handmixer och rullas till bollar. Sedan ska de står i en timme i kylen innan de rullas i kokos.


Jag blev lite insprirerad att baka och eftersom att jag länge velat testa ett knäckebrödsrecept så gjorde jag slag i saken. Det blev riktigt gott. Så detta blir vad jag bjuder mina kollegor imorgon på jobbet.

 

En plåt knäckebröd:

2 dl Dinkelfri grov mjölmix

1 dl solrosfrön

1 dl svarta sesamfrön

0,5 dl krossad linfrö

0,5 dl rapsolja

2,5 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser följt av oljan. Tillsätt sedan kokande vatten och rör samman. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över smeten också för att kavla ut degen ordentligt. Smula över flingsalt. Ställ i ugn 150gr i ca 1 timme. Låt svalna.

Kanongod med en bit ost.

Av Malin de Besche - 17 januari 2013 12:46

 Som jag tidigare nämnt har det blivit väldigt mycket snack om träning och hälsa på jobbet. Det är många som vill delta i diskussionerna och sporra varandra. En av kollegorna har tagit det så långt att han vill utmana mig. Antagligen för att han vet att jag hakar på.


Han har tidigare utmanat mig i armbrytning, sedan armhävningar och nu till sist 90-grader, eller som somliga kallar det, jägarvila. Armbrytningen vann hann ganska lätt. Jag hade inte världens bästa ställning, men tror inte att det hade gjort någon större skillnad. Jag hade kanske kunnat hålla emot några sekunder till, men hade garanterat blivit besegrad i varje fall.

Förra veckan utmanade han mig i armhävningar. Han gjorde 40 och jag 33. Inte speciellt överraskande att han vann den.


Tidigare i veckan kom han och frågade mig vad vi skulle tävla i nu. Jag föreslog 90-grader, eftersom att jag visste 90-graderatt jag kanske skulle ha en chans. Men jag hade mer än  så. 
Den här gången var det jag som vann. Överlägset till och med.   

Han stod inte längre än 45 sekunder, medan jag stod i 3:05. Jag hade kunnat stå längre men ville inte bli svettigare än nödvändigt på jobbet. Jag hade ju redan vunnit med bravur.


Men han var noga med att säga att det stor 2-1 till honom. Så nu har vi bestämt att vi ska ha veckans utmaning.


Jag har föreslagit att vi ska köra plankan nästa gång. Då har jag chans att jämna ut siffrorna tror jag. :)


Fler och fler blir engagerade i våra utmaningar och tycker att det ska bli spännande att följa.


För min del får jag hoppas att det inte blir allt för mycket som kräver styrka i överkroppen. För då behöver han inte ens kalla det utmaning. Men det underbara i det här är att det aldrig har varit tal om något handikap, eller att jag ska klara mindre för att jag är tjej. Varken han eller jag har ens kommit på tanken att föreslå det. Utan det är helt enkelt på lika villkor.  

Av Malin de Besche - 16 januari 2013 23:20

Efter mina tjejers basketträning skulle jag åka till min egna basketträning. Men det visade sig att det var alldeles för få som kunde köra idag. Vad gör man då? Åker hem och softar? Nej, jag var taggad till tusen för att träna. Jag var tvungen att hitta på något.


Tjejernas träning började kl 18. Jag la mycket fokus på spelförståelse. Det kan behövas då vi har årets första match i helgen. Direkt efter deras träning var det meningen att jag skulle åka till min egna träning. Men jag fick reda på att det inte var så många som kunde kolla så träningen ställdes in. Funderade på att åka dit och köra träning själv. Men istället plockade jag upp min dotter, åkte hem och inveg mitt hemmagym. :)

 

Eftersom att vi skulle ha fokuserat på armar på fysdelen av basketträningen bestämde jag mig för att köra det hemma. Är lite dålig på vad övningarna heter, men ska försöka beskriva dem.

Jag körde 3 varv

Skivstång på raka armar över huvudet, sänka bakom nacken och upp igen - 15st

Hantellyft sidleds -15st

Bicepscurls med hantlar - 15st

Armhävningar (pushups) - 15st

Framåtlutad med rakrygg, skivstång vid knän som drogs upp mot magen -15st

Från golv upp till lår, upp till bröst upp med skivstång på raka armar (och samma moment tillbaka till golvet igen) 15-st

Benböj med stång över axlar.

Men böj med pilatesboll mot väggen utan vikt.


Efter tredje varvet var armarna rätt trötta. Jag fick verkligen kämpa med de sista 5 repsen. Drog mig upp ett par gånger i stången som ska hjälpa mig att klara en chin.

Höll ett ganska bra tempo och jag känner mig sådär skönt trött i mina armar nu. Hemmagymmet fyller sin funktion. Nu sakans bara speglarna. Nästa vecka ska jag köra igång med min träningsplan.

Av Malin de Besche - 15 januari 2013 23:07

Det vita kaoset belamrar Stockholm igen. Idag var det jobb uppe i Sala, och både resan dit och hem skedde under enormt snöfall. Snön föll hela dagen. Det resulterade i dramatik på vägen dit och snigelfart på vägen hem.


Vi samåkte upp till Sala, jag och mina 2 kollegor. Det föll på min lott att köra dit. När vi kommit till den långa 70-streckan försökte någon köra om, men vid helt fel tillfälle. Han fick mötande trafik och jag bromsar in för att han ska hinna förbi. Då ställer han sig på bromsenoch får sladd. Jag ökar farten för att hinna undan så att han inte skulle köra in i mig. Bilen får spinn och snurrar runt 390grader så att bakänden är straxt utanför vägen men undviker diket och hela bilen höll sig i vår körriktning. Ingen kollision och vi båda kunde åka vidare. Men det hade kunnat gå riktigt illa. Hade det gått helt fel hade vi varit 3 bilar som blivit inblandade, pga att någon ville stressa förbi.

Tro mig, det tar längre tid att ta vägen förbi sjukhuset än att sänka farten med 5km i timmen.


Efter en dag på Salakontoret var det dags att åka hem. Den här gången fick jag slumra vid sidan av. Det gick galet långsamt pga allt snöfall. Det snöade ännu mer än på uppresan. Jag missade mina tjejers träning och det blev lite sent för egen träning. Så det fick bli en vilodag idag. Känner lite stick i halsen så det kanske var lika bra.

Men efter att jag skottat blev det en liten promenad i varje fall.


Dagens middag fixade jag innan jag åkte för att hämta dottern på hennes första Friidrottsträning.

Falafel med sallad och myntatsatsiki

 

Falafel                                Sallad                                    Tsatsiki

5dl kokta kikärtor                250g körsbärstomater             2dl turkisk yoghurt 10%

2tsk mald spiskummin          1 rödlök, finstrimlad               1dl riven gurka

1tsk mald chilipeppar            2 avocados, i tärningar           1msk färsk, hackad mynta

1tsk mald koriander              150g blandad grönsallad          1 vitlöksklyfta, pressad

3 vitlöksklyftor, pressade      2 msk olivolja                         1/2 tsk flytande honung

1/2 tsk salt                          1/2 msk rödvinsvinäger           Salt

2 ägg                                   Salt och nymald peppar

1 msk maizena

1tsk sesamolja

rapsolja/matolja


Rör ihop ingredienserna till myntatsatsikin. Tänk på att krama ur vätskan ur gurkan.

Skölj kikärtorna, lägg dem i en matberedare med spiskummin, chilipeppar, koriander, vitlök och salt och kör till en grov massa. Tillsätt ägg, maizena och sesamolja.

Klicka ut massan i het stekpanna med rapsolja. stek 2min/sida.

Halvera körbärstomaterna och blanda med övriga ingredienser till salladen. Blanda vinäger och olja och häll över salladen. Smaka av med salt och peppar.


Mumsig vegitarisk rätt (förutom ägg då) :)

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards