Direktlänk till inlägg 9 januari 2013

Snacket på jobbet - 12 minuters träning och vardagsmotion

Av Malin de Besche - 9 januari 2013 22:23

Idag stod ett par kollegor och pratde om ett program den ena sett på SVT. Det handlade om myter om träning och ny forskning. Jag råkade höra och insåg att det var exakt samma inslag som jag av en händelse kom över på nätet. Den påvisade en nu forkning att man kan klara sig bra på 12 minuters träning i månaden (!) och vardagsmotion.


Kort sammanfattat så kan man säga att den nya forskningen visade att om man ägnade sig åt 1 minuts hög intensiv träning per dag, 3 dagar i veckan så skulle man förbättra sin förmåga att bryta ner socker och fett samt minska sjukdomar orsakde av fett kring organen. Det var också väldigt viktigt med vardagsmotion och att man skulle röra sig varje timme. Stolen dödar, var budskapet.

Den här försöktpersonen fick sitta på en motionscykel och cykla, allt vad han förmådde i 20 sekunder, vila en liten stund, cykla 20 sekunder, vila, cykla 20. Han utförde en sk HIT (Hög Intensiv Träning) i totalt 1 minut. Detta gjorde han 3 gånger i veckan i 4 veckor. Samtidigt som han rörde på sig mycket. Ökade sin vardagsmotion avsevärt och rörde på sig varje timme. Då förbättrade han en massa värden och sin förmåga bryta ner socker och fett.

Förklaringen var att på den minuten med så högt intensiv träning skickar kroppen upp ut signaler till musklerna att öka förbränningen. Dock förbättrades inte syreupptagningen.

Budskapet sa att man INTE ska sluta träna, springa, gå på gym osv om man tyckte om det. Men att alla skulle se till att de håller igång vardagsmotionen.

Kolla här om du är intresserad. http://www.svtplay.se/video/326348/myten-om-traning

 

Detta ledde ju osökt till just prat om vardagsmotion. Hur mycket rör vi på oss till vardagen? Rör vi på oss varje timme. Det var som att vi glömde jobbet för ett tag. Vi alla hade fått ett gemensamt mål att arbeta mot. Öka rörligheten på arbetsplatsen. Några av oss satte igång och googla efter program till datorn som ka påminna oss om att det är dags att röra på sig.

Vi ställde oss i ring och gjorde delade med oss av de rörelseövningar vi kan. En del stod bara och tittade på och tyckte att vi var knäppa. Vi roterade på ryggen, böjde och sträckte, stretcha och och hoppa.


Plötsligt ringde telefonen och vi blev påminda om att vi har ett arbete att sköta också. En kollega hämtade en balansbräda som vi fick stå på i ca 20 minuter var. Det blev nästan lite sekt varning idag. Alla skulle med. Till och med de mest skeptiska gav vika och stod på balansbrädan. Om det sedan var övertygelse, nyfikenhet eller bara ville få tyst på tjatet låter jag vara osagt. ;-)

 


Det har blivit väldigt mycket hälso- och träningssnack på jobbet nu. Alla vill dela med sig av sina erfarenheter och alla vill lära sig mer. Tror att vi snart kommer att börja ropa Hallelulja när vi når klimax i våra diskussioner.

Men det är kul. Jag trivs och det ger en speciell samhörighet och glädje när vi tar dessa micropauser och pratar om hur vi ska förbättra hälsan. (Skönt att det inte alltid handlar om viktnedgång som det ofta gör annars).


Jag har ganska mycket vardagsmotion. Jag sitter inte still hela tiden och jag tar trappor osv. Men jag kommer att köra min träning så långe min kropp orkar. 12 minuter i månaden räcker inte för mig. Jag får så mycket glädje och välbefinnande i min träning att det skulle vara nedbrytande på åtminståne min mentala hälsa, oavsett vad forskning om den fysiska effekten visar.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin de Besche - 6 juni 2016 10:24

Det är försommar och det är en tid med mycket firande. Den här helgen har jag verkigen varit massor av firande. Då har träningen fått stå tillbaka lite. Så jag har fått lägga in ett par extra vilodagar för att hinna med allt firande.   I torsdags...

Av Malin de Besche - 1 juni 2016 23:08


I morse vaknade jag och mådde inte alls bra. Så pass att jag ställde in tiden hos sjukgymnasten. Jag skulle ha tejpats för att se om det skulle hjälpa mig i min löpning. Men med ganska hög press på jobbet just nu kände jag att jag inte kunde stanna h...

Av Malin de Besche - 28 maj 2016 18:12


Jag är väldigt trött på att känna att jag inte kan ta i fullt ut att ett hårt löppass känns avlägset. Att jag inte kan köra på som jag vill är frustrerande. Igår hade jag ett besök hos sjukgymnasten efter en hel månads upphåll. Jag behövde höra vad h...

Av Malin de Besche - 24 maj 2016 22:51

Ibland är inte omständigheterna så som man tänker eller planerar. Det är lätt i sådana lägen att bara ge upp och strunta i allt. Men det är inte alltid det ända alternativet. Ibland får man anpassa sig och helt enkelt make it work.   I Söndags ha...

Av Malin de Besche - 21 maj 2016 23:41


Att ha legat i influensa har tagit hårt på kroppen och har hållit mig helt från träning och har sakta börja komma igång med promenader och lättare gympass tredje veckan. Idag drog jag igång med löpning och utegym. Nu ska jag snart vara tillbaka.   ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se