Alla inlägg under november 2012

Av Malin de Besche - 23 november 2012 22:48

Jag läste för ett par dagar sen i Annies blogg "Live it, love it" om ett recept. När jag kommenterade skrev jag att det var konstigt att inte caféer serverade nyttigare alternativ i dagens hälsosamhälle. Hon svarade då att det var hennes dröm.


Igår när jag gick upp från perrongen då jag varit och hälsat på mina kollegor i Vingåker sprang jag på det. Caféet som serverar hälsosam fika. #Rawfood kakor och #vitaminrika #smoothies. De sålde även en del #hälsokost som är tänkt att köpas hem. Filosofin är att det ska vara "näringstätt".

 

Det heter "Blueberry" och ligger på Klarbergsgatan i Stockholm. Jag fick provsmaka lite smoothie i en liten bägare. Det var en fräsch smoothie med #Spirulina i, utan att det luktade friskmat! Hit kommer jag definitivt att gå för att ta igen mig efter en #shoppingrunda.

ANNONS
Av Malin de Besche - 21 november 2012 23:43

Jag registrerar all min träning på jogg.se På så sätt kan jag få statistik på hur mycket jag ägnar mig till olika träningsformer, hur många träningstimmar jag lagt ner under året mm.

  

Tackvare träningsveckan i Portugal har fördelningen på min träning ändrats lite. Så stor andel Gruppträning som det är i det här diagramet brukar jag inte ha. Andelen träning innehåller min basketträning, matcher och promenader.

Som ni ser så är inte styrketräning så jättestor. Men faktum är att jag har en hel del styrka i min basketträning. Annars skulle det ha varit lite lite styrka för den löpning jag lägger ner.

Annan kul fakta som jag kan få fram är:

 • Att jag lagt ner 131,5 timmars träning i år (allt som allt)
 • detta är fördelat på 146st pass
 • Min löpning ger en snittstrecka på 7,8km
 • Jag har sprungit 60st rundor i år
 • Totalt har jag sprungit ca 46,6mil i år (hittills)

Nu ska jag börja satsa på kommuntoppen på antal löpta kilometer i min kommun. Nu börjar saker och ting sätta sig efter flytten så ny kommer jag att kunna komma igång med löpträingen igen.

ANNONS
Av Malin de Besche - 20 november 2012 21:22

Det blir allt tydligare att trenden är att vara hälsosam, träna och äta rätt. Det är väl bra!? Men vad händer när påtryckningarna är så starka att man gör att halvdant försök för att få lugn från omgivningen? Den enda hållbara metoden att hålla en sund livsstil är att trivas med det man gör och faktiskt får effekten att man mår bättre.


Det är andra gången som jag läser i DN om den här trenden, att hälsosam livsstil hjälper dig i karriären. Och det är på sätt och vis förståligt. En som lever hälsosamt är i regel mer friska. Motion förbättrar sömnen, orken,stresståligheten och inlärningsförmågan. Vem vill inte ha den perfekta medarbetaren?


Men när det blir ett krav, en påtryckning på sina anställda och att de inte har ett eget val blir det fel och en tripp in på integreteten. Alla har ett eget ansvar över sin kropp och sitt liv och det är bara jag själv som ska ha möjligheten att bestäömma hur jag ska leva mitt liv så länge jag inte skadar någon annan.

Vill man påverka och uppmuntra till en sund livsstil kan man underlätta i form av friskvårdsbidrag, ge information, men inget tvång. Det orsakar troligen bara att personen får ångest över att inte ha gjort dagens reps.

Och är man stressad är det lätt att man halkar in på det som sitter i ryggmärgen samma mönster som man vant sig vid både vad gäller det man stoppar i sig och hur man prioriterar sin tid.


Med den här trenden flyter arbete och fritid ihop om man ska träna för karriärens skull. Enligt de som jobbar med stressahantering menar att man ska hålla isär dessa världar. Ta inte med dig jobbet hem!

Men i DN kan man läsa att i en undersökning bland ett stort antal svenska chefer har det kommit fram:

 • att 3 av 5 är övertygade om att motion har betydelse för karriären
 • att en positiv inställning till träning anses ha samband med höga ambitioner och är en avgörande faktor för fortsatt framgång
 • att väljer 7 av 10 bort överviktiga vid rekrytering
 • 6 av 10 vill dessutom att den anställde ska vara snygg (enligt den som anställer måste det alltså vara)

 

Det är lite skrämmande att man tar det så långt att det ska ha så stor betydelse för att du ska betraktas som en god medarbetare. Undrar vilka skills man besitter om man är snygg som andra mindre attraktiva inte har. Smaken är ju som baken så då är det frågan om ens färdigheter förändras beroende på vem som ska anställa en.


Jag är aboslut för en sund livsstil och hoppas att jag kan påverka och inspirera till just detta. Men det får inte vara ett tvång för det blir aldrig bra. Det ska vara lust och glädje i att träna och leva sunt. Man ska göra det för att man känner att man mår bra och för att man vill. Man ska göra det för sin egna skull, inte för någon annan. Annars blir det jojo-bantning och stödmedlemskap på gymen.

Av Malin de Besche - 20 november 2012 10:13

Jag har kommit in i en fas där jag har "morgonförkylning". Det verkar som en förkylning när jag vaknar men så fort jag "kommit igång" är den som bortblåst. Framåt kvällen kan jag ibland känna av den igen.

morgonförkylning  

Jag har googlat på detta för att försöka få lite svar. I princip alla hänvisar till allergi. Allergi av kvalster, allergi av damm, allergi av dun mm.


Men jag kan bara inte acceptera den förklaringen i mitt fall.

      1. Jag inga duntäcken eller kuddar
      2. Jag är uppenbart inte allergisk mot damm då jag utsätts för det mer på andra ställen än i mitt sovrum
      3. Jag får ofta tillbaka "förkylningen" sent på kvällen innan jag går och lägger mig.
      4. Det är bara i perioder. Är det något i mitt sovrum borde jag känna av "allergin" jämt. Eller hur?!

Jag får känslan av att allergi är en enkel och bra förklaring, varpå det lämnas där och ingen verkar vilja forska i ämnet. Ibland känner jag av i luftrören och ibland "bara" snorig.

Man kan ju hoppas att det finns någon forskare i området som någon gång stöter på detta fenomen som frestar denne att forska i ämnet.

Jag tränar i varje fall på som vanligt. Jag kan ju inte stanna upp för en nästan förkylning. Då skulle jag ju knappt få röra på mig.

Av Malin de Besche - 19 november 2012 23:04

Idag kom jag hem ganska sent så jag fick inte till middagen innan träningen utan kom hem, packade basketväskan och seglade ut genom dörren igen. Tur att jag tagit extra mellanmål. Sonen skulle laga mat så jag kunde få lite middag när jag kom hem.


Ingen tränare den här gången heller, men vi höll ganska bra tempo i varje fall. Lite pauser mellan övningarna när vi diskuterade vad vi skulle göra.

Förutom de vanliga basketövningarna med mycket spring och skott lyckades jag samla ihop 35 burpees, 30 armhävningar, 30 situps och 30 knäböj.


När jag kom hem var maten som sonen lagat slut. Tonåringar tänker inte alltid hela steget. Men jag gjorde istället i ordning några hårdmackor med ost, ruccola och avocado. Det är en ny typ av hårdingar som är gjorda på surdeg.

Jag har testat dessa två, surdeg&Chia och surdeg&Quinoa:

   


Båda smakar gott. Det är lite tunnare och men hårda knäckemackor. Men jag såg när jag googlade att jag missat en sort. De måste jag ju också testa. Surdeg&Hirs.

Dessa knäckebröd ska vara lite mer fyllda med nyttigheter än "vanliga" knäckebröd. De två jag testat är väldigt snarlika i smaken. Ska bli spännande att smaka den tredje smaken.


Man kan säga att dagens kost har innehållit ett huvudmål (lunchen) och en massa mellanmål.

Av Malin de Besche - 18 november 2012 20:31

Det har gått i turbo sedan i fredags. Arbetsveckan avslutades med klubbens Friday night som är en öppen träning för alla spelare i alla åldrar. Så fredagsträningen blev basket, även om det inte var så hård träning.

Jag ställde klockan lite tidigare för att hinna med en liten löparrunda, den första i mitt nya bostadsområde. Jag lärde mig hitta lite i området, bla upptäckte jag hur nära badet ligger. Jag kommer att kunna ta en runda och avsluta med ett bad i sommar. Härligt! :)

 Jag lämnade min dotter vid samlingsplatsen för färden ut i skogen på scouthajk och sen åkte sen vidare till IKEA. Det var så skönt att sonen kunde tänka sig att följa med. Han är stark och villig att bära. Den utflykten resulterade en massa timmars skruvande och kom i säng alldels för sent.


Så idag fick det bli sovmorgon. Jag kunde inte låta bli att fortsätta plocka på morgon en så frukosten fick jag ta i bilen medan jag körde ut i skogen för att hämta dottern. Immune yoghurt med pumpafrön och hasselnötter, ett par mackor och ett äpple.

 

När jag väl kommit fram efter ett par felkörningar stod hon där med en kompis. Hon hade inte fått plats i de andra bilarna. Det blev till att trycka på gaspedalen eftersom planen var att åka direkt till min dotters match. Men vi kom fram så att hon hann med att både byta om och värma upp.

Jag ordnade så att hon kunde få skjuts hem eftersom att jag var tvungen att rusa vidare till egen match.


Gammal tant

Vi spelade mot Alvik Högland. Det är rätt imponderande att de har spelare som är i 60-årsåldern. Men det är galet vad de slåss. Istället för att springa ikapp drar och sliter de i armar och kläder. Det spelar ingen roll vilka domare vi har på dessa matcher (vi har mött dem flera gånger förr), så blåser de på en bråkdel av de fouler de gör. Det verkar som domarna är mer förlåtande mot dem just för att de har så många äldre.

De har rutin, men inte styrka och kondotion. Sen har de ju några yngre med men totalt är det laget långt efter i formen. De gav oss en liten match i början, men sen drog vi ifrån och jag vill minnas att vi vann med drygt 20 poäng.

En av mina lagkamrater blev förbannad på en av tanterna på hennes sätt att spela. Det ursäktade hon med att hon var en gammal tant.

Jag hoppas att jag kommer kunna vara i så god form att jag kan spela när jag kommit upp i åren, men ska jobba på att slippa använda tjuvknepen. ;-)

Av Malin de Besche - 15 november 2012 23:16

Jag hade verkligen sett fram emot att ta min första löparrunda på väldigt länge och min första löparrunda i min nya hemkommun. Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Jag är inte bara löpare/basketspelare/träningsnörd, jag är också mamma.


Ibland kör det helt enkelt bara ihop sig och detta verkar vara något som sker oftare om man har familj. På väg hem från jobbet satt jag på bussen och funderade på hur jag skulle hinna med mat, hämta dottern på hennes basketträning och min efterlängtade löparrunda.

Men väl hemma så ändrades förutsättningarna. Min dotters träning slutade senare än jag räknat med. (Jag hade blandat ihop hennes träningstider, vilket hon själv hade gjort med och kommit till träningen för tidigt). Så jag kom igång med matlagningen långt senare än planerat, därmed en sen middag.

 

Men den var väl värd att vänta på.

Jag ugnsstekte kycklingfiléer, med salt, peppar, citronsaft, hackade oliver och rostad lök.

Till detta serverade jag matvete och en yoghurtsås på matlagningsyoghurt, salt, peppar, dill och 2 avocados. Och så lite vitkålssallad.


Sedan är det ju så att ens barn är fortfarande barn även om de är tonåringar. Man måste finnas där ibland. När man har en tonåring kan man inte säga att de får vänta när de vill prata, för det tillfället kommer kanske aldrig mer tillbaka. Det gäller att passa på när denna mystiska folkgrupp tonåringar vill prata, för det är enda gången du kan få reda på vad de funderar över.

Jag får helt enkel vänta med min löparrunda till imorgon. Nu ska jag göra ett par chins, sen sova. Ska upp tidigt imorgon.

Av Malin de Besche - 14 november 2012 22:47

Utan tränare blir våra basketträningar oftast i ganska lugnt tempo. Det är som att orken minskar och det blir mera lek. Visst ska man ha kul när man tränar, men det ÄR kul att köra hårt. Med gästspelande coach hade vi en träning med bra tempo.


Det var skönt att få in en bra träning nu när det känns som att flera hållit på att tappa sugen. Ingen vill ha flamset och alla vill ha en träning där vi kör järnet, ändå måste vi ha någon som håller taktpinnen.

Det var inte så mycket puls men ändå bra tempo och liten tendens till mjölksyra. Skönt! :) Sen fick jag visa mina framsteg i min kamp för att klara en chin.


När jag kom hem blev det lite te och macka. Brödet jag åt av var ytterligare ett nytt bröd som jag bakade igårkväll.

 

Det tog lite längre tid att göra det här brödet eftersom att det var en deg som behövde jäsa. När jag hade ställt in den i ugnen så lyckades jag somna så brödet fick stå liite för länge i ugnen, fast inte mer än ca 10min. Men det gick bra. Brödet blev gott och utan att brännas.

Potatisbröd

400g mosad nykokt potatis

1msk salt

3 msk kumminfrön

200g rågmjöl

5dl fingervarm mjölk

50g jäst

500g vetemjöl


Blanda potatismed salt, kummin, rågmjöl och hälften av mjölken. Rör ut resten av mjölken med jästen och häll ner tillsammans med det mesta av vetemjölet. Balnda väl och låt jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i två delar och knåda degen och lägg i varsin brödform. Låt jäsa till dubbel storlek igen.

Penska med vatten och strö lite vetemjöl över.

Grädda på nedersta falsen på ca 225 grader. Sänk sedan värmen till 200grader och grädda i 30minuter.

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15
16
17
18
19 20 21
22
23 24 25
26 27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se