Alla inlägg under oktober 2012

Av Malin de Besche - 20 oktober 2012 23:32

Man ska inte träna när man är sjuk, framförallt inte med feber eller ont i halsen. Jag var lite förkyld och har varit det i någon vecka men ingen feber och inget ont i halsen. Har hoppats hela veckan på att jag ska friskna till så att jag kunde köra match. Så sent som igår kände jag av luftrören när jag följde min goda vän Ulrika hem efter att hon varit på middag hos mig med sin lilla tjej.

Förr om åren i tonåren brukade jag "träna bort" förkylningen. Men efter att jag en gång blev mer sjuk, och det ordentligt så har jag varit med försiktig med det. Men få som vi skulle vara så bestämde jag mig för att ställa upp. Trots   att jag inte fått den söm som jag räknat med. Jag fick lite nattligt besök. En av mina bästa vänner (V) kom förbi med sin pojkvän (M) och lite vin. Kom därför inte i säng förrän framåt kl 2-3. Sedan upp tidigt för att skjutsa dottern till samlingen inför deras hajk i helgen med scouterna.

  Väl hemma igen började jag skura vindskivor. Skyndade sedan till matchen. Kände inte av förkylningen alls under matchen, men i halvlek blev jag lite yr. Det var en tuff match och vi hade lite otur med våra skott. Under första halvlek låg vi under och i halvtid var ställningen 28-17 till Polisen som vi mötte. Men under andra halvlek tände vi till och höjde tempot. Det slutade med att vi vann med 4 poäng. Så härligt att vända en match på det sättet.

Och nu känner jag inte av förkylningen alls. Så denna gång fungerade det att "träna bort" förkylningen.


Kvällen avslutades med ytterligare ett besök av min kära vän (L) och hennes familj, man och 3 barn. Vi åt hemmagjord pizza (3 st, en vegitarisk, 1 med räkor och en med skinka och Salami). Sedan åt vi fruktsallad med vaniljkesella till efterrätt.

    

Inte helt onyttigt intag för en lördagskväll. :)

Imorgon är det coacha basket. Och sen kommer min lillebror och far och hjälper mig med lite hyllor och annat.

Av Malin de Besche - 20 oktober 2012 13:23

Att ha hus innebär en hel del jobb. Nu köpte jag ett hus som det inte är så himla mycket att göra. Men det finns ju inget helt underhållsfritt hus. Så idag tog jag tag i att skura mina vindskivor och hängrännor för att få bort ytmögel.

 

Det såg inte så jobbigt ut innan. Men satan vad det tar på ryggen, mellan skulderbladen. Det är jättebra för min strävan efter att klara en chin till jul. Men det är en hel del kvar. Det är bra med arbete som ger lite gratis träning på köpet.

Nu blev jag tvungen att avbryta för snart är det dags att jobba med kroppen på annat sätt. Vi ska ha vår tredje match för säsongen. Kommer nog ha grym träningsvärk imorgon. Och då är det dags att sätta upp lite skåp på väggen. Tungt Puh, men ser det som träning :)

Av Malin de Besche - 17 oktober 2012 23:08

Eftersom att det verkar dröja med att komma igång med träningen igen får jag ägna mig åt lite uppdatering. Det skrämmande är att jag kommit till stadiet att jag inte längre har träningsabstinens. Då har det gått alldeles för lång tid sen senaste täningen. Det är inte lockande att sra på löparkläderna och ge sig ut i kylan. Och nu har jag dragit på mig en förkylning igen. Varför?

Först var det flytten som gjorde att jag blev tvungen att dra ner på träningen så att jag skulle få tiden att räcka till. Och nu förkylningen. Så målet med att komma under milen på 45 minuter är uppskjutet ytterligare ett år.

Men målet att klara en chin till jul står fast. Tydligen har det blivit en tävling istället för utmaning nu. Min kollega som hade detta som en personlig utmaning som jag sedan hakade på uttryckt sig idag att det var en tävling, när hon förklarade för en annan kollega vad vi pratade om.

Jag berättade för min kollega att jag kommit halvvägs. Det är i min nya trappa jag upptäckte att jag faktiskt har blivit starkare, trots utebliven träning.

 

Som man kan se så har jag fortfarande en bit kvar till jag kommit i ordning. Men det går sakta framåt.

Igår var jag på en kopp kaffe hos en av grannarna, fantastiskt trevliga. Känns som jag har hamnat i ett riktigt bra område. Här kommer jag att trivas. Har kännt mig nere ett tag nu, mycket pgs mycket press och utebliven träning, men fick ett litet lyft igen igår. Tänk vad en kopp kaffe kan göra.


En annan sak som jag lyckats hålla fast vid är att handla ny frukt eller grönsak när jag storhandlar. Senast blev det gulbetor. Skalade några stycken och kokade i lättsaltat vatten tillsammans med lite potatis.

 

Den smakar lite som vanlig rödbeta, men med lite morotsinslag.

Min micro gick ju sönder strax för flytten, så just nu är jag utan. Det är flera gånger jag kommer på det. Oftast handlar det om att tina mat eller värma den.

Som vanligt hade jag inte förberett och lagt fram köttet för att tina det. Så istället gjorde jag så att jag tog ut köttet, la det i en gryta med buljong, kryddpeppar och lagerblad samt lite salt. Lät det koka på medelvärme i en timmer ungefär. Åkte under den tiden och hämtade ut ett paket på posten.

Till detta gjorde jag en senapssås. (Bechamelsås med ett par matskedar grov senap) och så sallad såklart.

 


Imorgon ska jag fixa ett nytt pass till min dotter eftersom att hennes försvann nu under flytten. Skriver imorgon om varför hon behöver det.

Av Malin de Besche - 13 oktober 2012 22:19

Montera, montera, galet vad mycket det är att montera en garderob och få in all inredning. Fick reda på att jag har ett par riktigt trevliga grannar. Jag höll på att slänga ut lite kartonger, så kom grannen förbi och pratade. Jag frågade om hon visste vart man kunde slänga kartonger. Så sa hon att jag kunde bara slänga det utanför så kunde de ta med det när de skulle åka iväg med sitt. Fantastiskt vad snällt.


Efter lunchen åkte jag till baskethallen. Det var dags för match. Damlagets första hemmamatch för säsongen. Det blev lite publik för ovanlighetes skull. Herrlaget som spelar i div 1 spelade matchen innan och det var några som dröjde sig kvar.

Tyvärr gick vi inte hem med seger den här gången. De vi mötte drog ifrån redan från start, men vi jobbad ikapp flertalet gånger men det höll inte ända till slutet. Hade vi spelat som vi gjorde i slutet av matchen hela matchen hade vi vunnit. Men nu gjorde vi inte det och tyvärr ledde det till förlust. Vi kom 2a förra säsongen och denna gång är målet att vinna.


Efter matchen åkte jag och handla. Spanade in vilka säsongens varor var.

 

Surfade in på "Äkta vara" och kollade vad säsongens fisk är. Därför blev det lite strömming och som ny frukt/grönsak blev det gulbetor.

 

Så nu har jag lite planering att göra. Vad jag ska laga med dessa råvaror i.

Av Malin de Besche - 12 oktober 2012 20:50

Det är fänkål jag syftar till. När man har i fänkål i maten blir det fantastiskt gott. Idag fräste jag vitkål, lite fänkål, rödlök och vitlök. Salta och pepprade och sen slog jag på 1dl matlagningsvin och 2,5 dl matlagningsvin med ett par teskedar buljong.


FänkålDetta slog jag på på tre kycklingfiléer som jag saltat och pepprat i en form in i ugnen. TIll detta kokade jag lite råris. Riktigt gott, men inte så mycket färg. Så därför är en färgglad sallad ett måste.

Jag slås varje gång av hur gott det är med fänkål. Jag har aldrig misslyckats med fänkål. Och nyttig är den också.

  

Den innehåller proteiner, fibrer, C-vitamin, järn, kalcium och mycket mer.

En ganska stark smak som smaksätter såsen, grytan eller vad du kan tänkas stoppa den i. Mums!

En helt klart underskattad grönsak.

Av Malin de Besche - 12 oktober 2012 00:00

Jag får nog helt enkelt inse att jag inte kommer att komma igång med löpträningen den här veckan heller. Jag måste prioritera att få ordning hemma. Men målet att komma under 45 minuter på milen har jag kvar. Jag har bara skjutit upp min deadline.


Min pappa kom hem till mig vid två då min son kommit hem för att påbörja monteringen av sonens bokhylla. Jag tyckte att de var tungt att montera min dotters lite mindre garderob, och kan bara föreställa mig hur tungt det måste ha varit med sonens stora.

När vi var på IKEA i helgen som var så var det såklart de stora som jag ville ha till mig och min son. Dottern ville ha hela speglar och då var det de mindre som gällde. Jag hade mätt hur högt jag hade mellan golv och tak och det var 2cm mindre än vad de rekomenderar på IKEA för den större garderoben. Jag frågade då: Men är det möjligt attt få till det? Hon svarade då lite tveksamt att det kanske skulle kunna gå, men att de inte kunde rekomendera det.

Eftersom att jag inte tycker om att höra eller att bara anta att något inte går så gjorde jag som så att jag köte en stor garderob till sonen och sen avvaktade med min egna bara för att testa.


Det var ingen lätt sak och det visade sig att det var för kort (och troligen hade jag säkert mätt fel på någon semester för det blev tajt) för att göra helt enligt deras lösning.

Jag är supertacksam att jag hade pappa här som hjälpte mig. Jag hade inte klarat att få ihop detta själv. Eller jo, kanske, men det hade tagit mycket längre tid. :)

Se så fint det blev efter massa skruvande, kånkande och lite sågning.

 

Av Malin de Besche - 11 oktober 2012 22:51

Idag hade vi EHS:dag på jobbet (Enviroment, health and safety). Det är något vi har i hela koncernen för att uppmärksamma och påminna oss om vikten att hålla på säkerhetsregler och jobbar förebyggande för att undvika olyckor och ohälsa.


Vi fick halstrad lax till lunch, vilket jag noterat att vi ofta får vid konferenser och utbildningar. Gissar att det har med att göra att man vill undvika sk "Paltkoma".


Efter lunchen kom vår företagshälsovård och pratade stresshantering. Det mesta var påminnelse för mig då jag har hört många sådan här föreläsningar av olika slag och är ganska bra på att hantera stress själv. Men det var roligt att höra dem. De var bra föreläsare.


Först pratade de om vad stress är. Att det är en naturlig mekanism i vår kropp som är till för att göra oss beredda att agera och rädda oss. Antingen fly, slåss eller "spela död"

 

Fly eller fajtas är den känsla vi får när vi känner oss stressade. Spela död instinkten är det alla som "går in i väggen gör" ofta efter att man varit i stressläge för länge.


De pratade om hur vi hur vi människor generellt beter oss och vad det är vi tummar på.

 

och logiken i hur stress påverkar oss.

 

Tyvärr är det socialt umgänge vi ofta prioriterar ner, när det är så stor orsak till att vi klarar de krav som ställs på oss.

Sen har vi det här med positiv och negativ stress. Finns det positiv stress?

Något som man ofta blandar ihop är att vara jäktad och stressad. Jäktad handlar om att vi har mycket att göra, och vem har inte det. Att vara jäktad kan orsaka att man blir stressad. När du blir stressad så ökar pulsen och det sker en kemisk reaktion i kroppen som gör att vi blir "beredda" och får en högre smärttröskel. Du ska ju kanske slåss mot den där faran.

Min tolkning är att man stressen kan vara positiv för att du presterar bättre. Du blir mer alert och vaksam. Det är när stressen är långvarig (utan återhämtning) och man inte får utlopp för den som den är negativ. Tänk dig allt det som händer i kroppen. Du bildar mer adrenalin, cortisol mm som är tänkta som en funktion när du behöver fly eller slåss. Blir du stressad utan att få utlopp för detta blir det en negativ effekt på din kropp då den skapat allt detta i onödan. Det är nog bra att komma ihåg, att vi blir stressade av en anledning.

En annan viktig faktor är att vi behöver återhämtning och sömn. Något som också är viktigt att komma ihåg är att återhämtning från stress inte innbär att sätta sig i soffan eller lägga sig och vila. Återhämtning ska vara lustfyllt och  därmed inte ta en massa energi från dig. Återhämtningen kan vara att göra något aktivt. Att sätta sig ner och inte göra någonting kan vara stressande i sig. Spela TV-spel, läsa, baka, promenera, gyma kan vara återhämning bara du känner att det är lustfyllt.

Annat viktigt verktyg är att leva i nuet. Grubbla inte över det som varit, oroa dig inte för det som inte hänt än, lev med det du har här och nu.

Av Malin de Besche - 10 oktober 2012 23:38

Tur att jag har börjat få till lite matlådor. Till och med så att det var matlådor över att ta till middag. Har väldigt knappt med tid på onsdagar då jag precis hinner hem, packa väskan och dra iväg till tjejernas träning. Direkt efter den åker jag till min egna träning.

Så kul att se att deras utveckling går framåt. De som ansåg att det var helt hopplöst att få till dribblingen gör det riktigt bra nu. Och konditionen blir bara bättre. :-)


Vidare till min egna basketträning i ilfart då tjejernas träning slutar när min träning börjar. Tyvärr kunde inte vår   coach närvara då han fått en praktik (ska bli sjukgymnast) som är på kvällstid. Det kommer troligen vara så att han missar ganska många träningar nu. Oftast så tränar vi bättre, har bättre intensitet när vi har coach på plats än när vi får sköta träningen själva. Men idag var den faktiskt riktigt bra.

Vi började med skott från oliga positioner och skulle ta returen innan bollen studsade i marken. För varje missat skott och missad retur fick man springa en halv plan, dvs springa en hel plan om man både missar skottet och att bollen hinner studsa i golvet. Det blev en hel del spinga då.

En hel del springövningar burees och skott. Brukar inte känna mig utmattad direkt efter basketträningarna då vi har så olika nivåer på konditionen. Men idag var det bra! Inte totalt utmattad men jag känner den här känslan av att ha tränat, och det är skönt.

Nu laddar vi inför hemmapremiären på lördag, säsongens andra match (och förhoppningsvis andra vinnst)

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22 23
24
25
26
27 28
29 30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Ovido - Quiz & Flashcards