Direktlänk till inlägg 11 oktober 2012

Stresshantering

Av Malin de Besche - 11 oktober 2012 22:51

Idag hade vi EHS:dag på jobbet (Enviroment, health and safety). Det är något vi har i hela koncernen för att uppmärksamma och påminna oss om vikten att hålla på säkerhetsregler och jobbar förebyggande för att undvika olyckor och ohälsa.


Vi fick halstrad lax till lunch, vilket jag noterat att vi ofta får vid konferenser och utbildningar. Gissar att det har med att göra att man vill undvika sk "Paltkoma".


Efter lunchen kom vår företagshälsovård och pratade stresshantering. Det mesta var påminnelse för mig då jag har hört många sådan här föreläsningar av olika slag och är ganska bra på att hantera stress själv. Men det var roligt att höra dem. De var bra föreläsare.


Först pratade de om vad stress är. Att det är en naturlig mekanism i vår kropp som är till för att göra oss beredda att agera och rädda oss. Antingen fly, slåss eller "spela död"

 

Fly eller fajtas är den känsla vi får när vi känner oss stressade. Spela död instinkten är det alla som "går in i väggen gör" ofta efter att man varit i stressläge för länge.


De pratade om hur vi hur vi människor generellt beter oss och vad det är vi tummar på.

 

och logiken i hur stress påverkar oss.

 

Tyvärr är det socialt umgänge vi ofta prioriterar ner, när det är så stor orsak till att vi klarar de krav som ställs på oss.

Sen har vi det här med positiv och negativ stress. Finns det positiv stress?

Något som man ofta blandar ihop är att vara jäktad och stressad. Jäktad handlar om att vi har mycket att göra, och vem har inte det. Att vara jäktad kan orsaka att man blir stressad. När du blir stressad så ökar pulsen och det sker en kemisk reaktion i kroppen som gör att vi blir "beredda" och får en högre smärttröskel. Du ska ju kanske slåss mot den där faran.

Min tolkning är att man stressen kan vara positiv för att du presterar bättre. Du blir mer alert och vaksam. Det är när stressen är långvarig (utan återhämtning) och man inte får utlopp för den som den är negativ. Tänk dig allt det som händer i kroppen. Du bildar mer adrenalin, cortisol mm som är tänkta som en funktion när du behöver fly eller slåss. Blir du stressad utan att få utlopp för detta blir det en negativ effekt på din kropp då den skapat allt detta i onödan. Det är nog bra att komma ihåg, att vi blir stressade av en anledning.

En annan viktig faktor är att vi behöver återhämtning och sömn. Något som också är viktigt att komma ihåg är att återhämtning från stress inte innbär att sätta sig i soffan eller lägga sig och vila. Återhämtning ska vara lustfyllt och  därmed inte ta en massa energi från dig. Återhämtningen kan vara att göra något aktivt. Att sätta sig ner och inte göra någonting kan vara stressande i sig. Spela TV-spel, läsa, baka, promenera, gyma kan vara återhämning bara du känner att det är lustfyllt.

Annat viktigt verktyg är att leva i nuet. Grubbla inte över det som varit, oroa dig inte för det som inte hänt än, lev med det du har här och nu.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin de Besche - 6 juni 2016 10:24

Det är försommar och det är en tid med mycket firande. Den här helgen har jag verkigen varit massor av firande. Då har träningen fått stå tillbaka lite. Så jag har fått lägga in ett par extra vilodagar för att hinna med allt firande.   I torsdags...

Av Malin de Besche - 1 juni 2016 23:08


I morse vaknade jag och mådde inte alls bra. Så pass att jag ställde in tiden hos sjukgymnasten. Jag skulle ha tejpats för att se om det skulle hjälpa mig i min löpning. Men med ganska hög press på jobbet just nu kände jag att jag inte kunde stanna h...

Av Malin de Besche - 28 maj 2016 18:12


Jag är väldigt trött på att känna att jag inte kan ta i fullt ut att ett hårt löppass känns avlägset. Att jag inte kan köra på som jag vill är frustrerande. Igår hade jag ett besök hos sjukgymnasten efter en hel månads upphåll. Jag behövde höra vad h...

Av Malin de Besche - 24 maj 2016 22:51

Ibland är inte omständigheterna så som man tänker eller planerar. Det är lätt i sådana lägen att bara ge upp och strunta i allt. Men det är inte alltid det ända alternativet. Ibland får man anpassa sig och helt enkelt make it work.   I Söndags ha...

Av Malin de Besche - 21 maj 2016 23:41


Att ha legat i influensa har tagit hårt på kroppen och har hållit mig helt från träning och har sakta börja komma igång med promenader och lättare gympass tredje veckan. Idag drog jag igång med löpning och utegym. Nu ska jag snart vara tillbaka.   ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22 23
24
25
26
27 28
29 30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skapa flashcards