Direktlänk till inlägg 13 juli 2012

Choklad - hälsogodis?

Av Malin de Besche - 13 juli 2012 15:00

Många gånger har jag en tsk kakao i gröten för hälsans skull. Kakaobönan är näringsrik på mineraler och vitaminer. Men det utmärkande för kakaon är att den är rik på flavonoler som är en typ av kemikalie som har en antioxidant effekt. Maten vi äter och syret vi andas in omvandlas genom ämnesomsättningen till energi, koldioxid, vatten och kväve. Ämnesomsättningen ger giftiga biprodukter som förstör våra celler. Livsmedel med myckt antioxidanter miskar alltså risken för ohälsa.

Ytterligare positiva effekter som av kakaons antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper tros vara cancerpreventivt.

KakaobönorMan skulle kunna tro att chokladen är guds godisgåva till mänskligheten. Man har ju ofta tutats i att ser du bara till att det är hög kakaohalt så är godiset nyttigt.

Men chokladen innhåller ofta mycket socker. Och man kan tyvärr inte dra slutsatsen att flavonolerna är kvar sedan kakaobönan.

Chokladen pressas hårt för att uppnå smak, konsitens och smältbarhet. Och dessa ämnen är väldigt värmekänsliga.

De olika processmetoderna har visat reducera flavonolerna rätt kraftigt. Flovonolerna har dessutom en väldigt bitter smak som man inte riktigt önskar sig i godis.

Tyvärr kan man inte anta att mörk choklad har massor av antioxidanter. Ren kakao har visat sig i en amerikansk studie ha minst reduktion.


Att man ändå i studier kunnat obervera måttlig konsumtion av mörkare choklad har gett goda hälsoeffekter kan troligen förklaras med att det är människor som i övrigt söker hälsosammare val. Troligen skulle inte en totalt struntar i sin hälsa söka mörkare choklad av hälsoskäl.

Choklad  

Men... med tanke på allt vi vet om kakaobönans hälsoeffekter så försöker producenter mer och mer försöka behålla flavonolerna i produkterna. Forskning pågår, så i framtiden kanske vi har oss ett hälsosamt godis!   


Fast chokladen har en anna mycket bra egenskap, den är GOOOOOOOD!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin de Besche - 6 juni 2016 10:24

Det är försommar och det är en tid med mycket firande. Den här helgen har jag verkigen varit massor av firande. Då har träningen fått stå tillbaka lite. Så jag har fått lägga in ett par extra vilodagar för att hinna med allt firande.   I torsdags...

Av Malin de Besche - 1 juni 2016 23:08


I morse vaknade jag och mådde inte alls bra. Så pass att jag ställde in tiden hos sjukgymnasten. Jag skulle ha tejpats för att se om det skulle hjälpa mig i min löpning. Men med ganska hög press på jobbet just nu kände jag att jag inte kunde stanna h...

Av Malin de Besche - 28 maj 2016 18:12


Jag är väldigt trött på att känna att jag inte kan ta i fullt ut att ett hårt löppass känns avlägset. Att jag inte kan köra på som jag vill är frustrerande. Igår hade jag ett besök hos sjukgymnasten efter en hel månads upphåll. Jag behövde höra vad h...

Av Malin de Besche - 24 maj 2016 22:51

Ibland är inte omständigheterna så som man tänker eller planerar. Det är lätt i sådana lägen att bara ge upp och strunta i allt. Men det är inte alltid det ända alternativet. Ibland får man anpassa sig och helt enkelt make it work.   I Söndags ha...

Av Malin de Besche - 21 maj 2016 23:41


Att ha legat i influensa har tagit hårt på kroppen och har hållit mig helt från träning och har sakta börja komma igång med promenader och lättare gympass tredje veckan. Idag drog jag igång med löpning och utegym. Nu ska jag snart vara tillbaka.   ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se