Alla inlägg under maj 2012

Av Malin de Besche - 21 maj 2012 17:08

Jag äter lunch ute i det gröna  Kan man få bättre start på veckan än vad vi fick idag? Strålande solsken och detbut på lunch i solen.

Jag och en kollega åkte till Lida i södra Stockholm för att äta lunch. Det var underbart! Solens strålar som värmde så skönt, god mat, härlig omgivning och sällskap av en fantastisk kollega.

Eftersom att fabriken jag var på idag är på min sida av stan gick det snabbt att ta sig hem, utan några köer. Det blev över från middagen igår så det räcker till en hel middag till.

Allt detta har gjort att jag sparat en massa tid, hinner äta i lugn och ro och hinner blogga innan jag ska iväg och coacha mina underbara tjejer. :)

Därefter blir det egen basketträning. Som sagt en fantastisk start på veckan.  

ANNONS
Av Malin de Besche - 20 maj 2012 18:36

Jag är lite klyven till om man ska ta kosttillskott eller inte. Jag undviker gärna att stoppa i mig saker som inte är naturliga så långt det går. Jag avvaktar till och med huvudvärkstablett om det går, om jag inte känner att det är en migrän som är påväg. Då tar jag en tablett så fort jag bara kan.

Kosttillskott   Jag inbillar mig att man ska klara sig på en god varierad kost, vilket jag även läst att andra också anser när jag sökt information. Men jag har ganska lågt blodtryck och kan få lite yrsel om jag suttit ett tag och reser mig lite hastigt. När jag varit gravid har jag fått järntabletter pga järnbrist. Och när man ger blod får alla det eftersom att man då blir av med 4,5 dl. Så jag är inte helt anti, men som sagt undviker det gärna om jag kan. Nu har jag börjat med att stoppa i mig "tjej tillskott" som innehåller bla järn, zink och magnesium. Jag fick tipset om att zink ska vara bra om man har lätt för att få infektioner. Jag har varit en del "ströförkyld" under våren och vill se om det kan göra någon skillnad. Nu närmar vi ju oss sommarn så det kanske löser dig självt. Lite omega stoppar jag i mig när det inte blivit så mycket fisk. Barnen har ju liksom tröttnat på lax vid det här laget.

Men jag tar helst inga tillskott eller mediciner i form av brustablett, då jag läst att kroppen inte kan bryta ner det ämnet (vad det nu hette) som gör att tabletten brusar. Det som inte kissas ut lägger sig som ett lager i levern. Har eg inte dubbelkollat detta med någon läkare, men gissar att det är som det mesta man får höra inte är bra för kroppen, överkonsumtion.

Men frågan kvarstår, bör man ta kosttillskott eller inte? Jag undar också: Kommer jag att förbättra mina resultat omProteinpulver??? jag gör det? Är det verkligen bra för kroppen med "konstgjord" näring? Proteinpulver, bars inför träning - under träning - efter träning, sportdrycker, vad ska man ta om det nu skulle behövas? Jag äter ju BRA och VARIERAD mat.

Man blir helt klart lockad ibland av all reklam och det låter ju så vettigt då tex proteinet är musklarnas byggstenar osv. Det här är verkligen något som jag skulle vilja ha mer kunskap kring. Detta var ju inte alls på tapeten när jag läste näringslära. Det var ju inte alls inriktat på träning. Nu tränar jag ju inte heller på elitnivå. Kan det här bara vara något som spridit sig från våra stora idrottsstjärnor där kanske den här typen av tillskott är nödvändig, till oss motionärer som egenligen inte alls har samma behov? God marknadsföring så att det blivit populärt?

ANNONS
Av Malin de Besche - 20 maj 2012 10:00

Nu piper telefonen att det snart är dags för ett träningspass. Jag har gjort min mobil till en "mat-o-sov-klocka" fast gällande träningen. Jag kollar upp lite olika träningsprogram, och nu har jag kommit över ett för att maxa farten på milen. Ett program på 12 veckor. Jag skriver in passen i kalendern med påminnelse i förväg för att inte prioritera bort det när tiden tryter. Så jag har nu alltså lagt in hela programmet i mobilen och den piper till när det är dags att ge sig ut. Jag har märt att det är oerhört effektivt, jag kommer verkligen ut och jag varierar min träning. Annars är det lätt att bara köra på sin vanliga löparrunda. Man måste variera löparpassen för att kunna prestera. Kroppen är av naturen "ganska lat", automatiskt så hittar den sätt att spara energi och man hamnar lätt i ett lugnare tempo om man inteIntervall 30/30 20 upprepningar varierar. Därför skall jag nu ge mig ut på ett intervallpass där jag springer snabbt i 30 sekunder, går i 30 med 20    upprepningar. Sen ett mellanmål på det såklart. Man måste fylla på med protein för återhämtningens skull.

Av Malin de Besche - 20 maj 2012 08:00

Idag är en stor dag. Min goa tjej fyller 12 år och som vanligt så ska hon få frukost på sängen. Detta har vi gjort sedan de var små. Den som fyller år ska få frukost på sängen med tillhörande sång. Det är lite roligt, detta är verkligen en hårt satt tradition som inte ens tonåringen vill ändra på. Han har alltid varit morgonpigg, även efter att han entrat tonåren. Ibland har han suttit uppe och spelat och när jag sedan kommit upp så har han bara sprungit in och lagt sig utan att säga något med ett leende på läpparna. Sedan har han väntat in oss. Detta gör vi oavsett om det är skoldag eller helg. Min dotter är så trött på morgon så där är det ingen risk för att hon vaknar före mig. Hon är oerhört svårväckt annars, med ett sjuhelsike till humör. Men när det gäller att gå upp för att sjunga för mig eller sin bror så kvittar hon och är hur trevlig som helst. Och nu när vi kommer in till henne likaså.

Efter morgonmyset ska jag ut och springa intervallträning, putsa lite till på hemmet, handla och förbereda middagen innan gästerna kommer kl 15.

Men nu är det "Ja må hon leva, ja må hon leva...."

Av Malin de Besche - 20 maj 2012 00:49

Det är så skönt när värmen börjar komma och solen strålar. Som man har väntat på den. Efter den coach clinic jag var på fixade jag lite lunch och sen städa då min lilla tjej blir 12 och vi får lite besök som ska uppvakta henne. Städning är nästan som ett träningspass fast mycket tråkigare. :)

Därefter gick kidsen och jag ut och spelade kubb. När vi stod och spelade gick det förbi några bekanta som skulle Kubb   sätta sig och grilla ute i det gröna. Ett par av dem ska springa midnattsloppet, samma lopp som jag anmält mig till. Det är rätt roligt att lyssna på de som liksom börjar från början och kör träning på bara ett par kilometer. Deras utmaning är att komma runt milen. Det är en rätt tydlig utmaning. Äntligen ska jag få sällskap in till loppet efter alla gånger jag varit med. Jag har sprungit midnattsloppet sedan 2007, med paus 2009, varje år. Så detta blir Midnattsloppet 2012 18aug   alltså blir mitt femte midnattslopp. Och det är till det loppet som jag planererar att klara milen på 45 minuter. Förra året sprang jag på 47:13. Det är ganska trångt, så det är en utmaning på 2 sätt.

Men innan midnattsloppet ska jag springa Blodomloppet 10km som går av stapeln den 7 juni ute på Djurgårn, och Bellmansstaffetten 5km/person, ett lag om 5 pers. Dessa två lopp ska jag springa genom jobbet som storsatsar på personalhälsovård. Ska bli riktigt kul.

Vi gick hem och käka lite middag och kl 21 kom jag ut på min löparrunda och det var fortfarande ljust ute. Så härligt att våren är igång på allvar. Jag sprang mina 7,5 km som jag brukar göra Lyktstolpevid sena löparturer. Jag springer gärna där det rör sig mycket människor när det är sent. Jag började springa med    ganska högt tempo. Sedan gjorde jag ett antal stegringslopp. Varje 500m är uppmärkt i asfalten där jag springer och vid varje 500m sprang jag så fort jag kunde 5 lyktstolpar och ökade på med en lyktstolpe på hemfärden.

Jag avslutade mitt träningspass med lite lättare styrketräning, där jag använder egen vikt samt 3kg hantlar.

Nu måste jag se till att vara utvilad imorgon, så att jag kan styra upp kalas för min stora lilla tjej.

Av Malin de Besche - 19 maj 2012 12:44

En intressant föreläsning. Det gick verkligen att säga mycket om pick'n'roll. Det inkluderar ju hur man ska bete sig när man sätter en screen, hur man ska nyttja screenen och hur övriga seplare ska placera sig. Men han pratade också om hur man ska försvara mot en pick'n'roll.

Jag fick en del inspiration till vad jag kan göra med mina tjejer. De är ju så pass mycket yngre än vad de här spelarna var men det får bli varianter utav de övningar de visade.

Ett litet minus var att han ibland tappade tråden och fick in mycket paranteser, vilket gjorde det lite rörigt.Johan Lind Men överlag tycker jag att det var riktigt bra.

Några bra tumregler som han drog:  

*2 studsbeslut = När du passerar screenen tar du 2 studs förbi för att sedan ta beslut. - Passa/driva mot korg /backa mm

* Den som nyttjar screen skall vinkla upp höften mot vingen så fort spelaren passerat.

*Screensättaren sätter sin screen så att armar har kontakt med skulderbladen på försvarare för att utöka tiden för medspelaren som nyttjar screen. Han menar också att screen skall sättas med ett jumpstop.

*Screensättaren rullar efter då försvararen byter spelare. (Håller inte riktigt med om att det bara är då)

*Som försvarare skall man förbereda sig på en screen. Genom att trycka fram armen och kliva fram så att man lättare kan ta sig genom screenen när den kommer.

Något vi inom svensk basket är dåliga på, enligt Johan Lind, är att vinkla kroppen rätt. Vinklar man kroppen rätt så skapar man fördel och tjänar in sekunder som kan vara viktiga i en snabb sport som basket.

Av Malin de Besche - 19 maj 2012 09:00

Strålande sol gör att jag inte ens behöver ställa klockan för att vakna i tid. Lite för tidigt ibland kanske, men det är väl bättre det kanske än åt andra hållet. Man blir ju onekligen mycket piggare av solljus.

Idag ska jag in till Solnahallen där det de nu pågår de Nordiska Mästerskapen för U16 och U18 i Basket. I samband med det så anordnas en coach clinik. En coach clinik är en försläsning/utbildning för coacher och kan handla om egentligen vad som helst som kan vara intressant för en coach. Allt från kost, skaderisker till handfasta råd om att lära ut basket.

Denna clinik kommer att prata om pick'n'roll som är en basketterm för en speciell spelsituation.

Det sägs att Johan Lind som är dagens föreläsare, är väldigt påläst och kunnig kring internationell basket. "Det han inte vet är inte värt att veta."

Föreläsningen kommer att ske med en träningsgrupp på 15-16åringar så att man får se det han pratar om rent praktiskt. Det ska bli riktigt spännande. Jag är ju en resultatmänniska som hela tiden vill förbättra, vad det än må vara så jag hoppas att detta kommer att både förbättra mig som coach och spelare.

Basket är Johans jobb och intresse. Han började spela i årskurs fem och har nu hunnit med att vara coach i både ungdoms- och seniorlandslag.

Av Malin de Besche - 18 maj 2012 20:21

Jag är ut i fingerspetsarna en tidsoptimist. Jag vill hinna med så mycket under så kort tid. Trots att jag tyckte att jag hade koll på tiden när jag skulle åka in till Sirap för att möte upp min vän där så lyckas jag ändå drömma mig bort och fick stressa. Dessutom slutade hon ca 15 min tidigare och i min värld är det ganska mycket. Så jag fick möte upp henne vid tunnelbanan istället.

Maten jag fick i mig var inte sådan stor katastrof. Det blev en sallad från Mc Donald's, så magen klarade sig. :) Det verkar som att jag har blivit aningen mindre i maten ändå tycker jag mig äta rätt mycket. Men det är väl att jag äter oftare. Jag lämnade större delen av brödet och lite sallad, det hade aldrig hänt för några månader sen.

Jag har alltid varit stor i maten utan att för den delen bli överviktig eller ens nära. Idag har jag lyckats fixa med hemlagat både till lunch och till middag trots sömnbrist.

Tidsoptimisten kröp fram även här då jag började laga middagen alldeles för sent för att kunna äta i lugn och ro så    Klocka   snabbt i med maten i magen för att rusa till bussen för att åka till Klubbens öppna träning (klubbens alla medlemmar får komma och träna). Jag hade bett en förälder att ta emot alla då jag skulle bli lite sen. Väl i väntan på bussen visade det sig att folk hade annat för sig denna långhelg så det blev till att gå hem igen.

Fast jag är inte bara tidsoptimist. Jag är optimist generellt sett. Köper sällan argumentet "det går inte". Saker brukar alltid lösa sig på ett eller annat sätt och har man försökt så känns det i varje fall bättre. :)

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ orkanensmitt med Blogkeen
Följ orkanensmitt med Bloglovin'

Sök i bloggen

Gästbok

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<<
Maj 2012 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Mina mål

Springa milen på 45 min .......( )

Springa halvmilen på 20 min ..( )

Springa halvmaran ..............( )

Klara 1 chin ......................( )

Klara 35 armhävningar......... (X)

Klara 50 armhävningar......... ( )

Stå på händer (minst 3 sek)....( )

Stå i plankan 7min ..............( )


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se